Bože, daj da ne zaboravim NDH

Muče me teške noćne more. Sanjam da je papa Benedikt XVI napravio Sanaderovu pogrešku i da je uskoro uhićen u Austriji. Tvrtko Jakovina započeo je polemiku o NDH kao redovnu opstrukciju uskršnjeg raspoloženja, a papa je najedanput udarna vijest.

Uskrs je ove godine u ožujku

{jathumbnail off}Hitlerova mladež može dogurati do pape, a ustaška najdalje do Austrije. “U Hrvatskoj se 10. travnja nitko ne obraća javnosti, nitko se ne ispričava” – tuguje Jakovina. Nisu valjda Hrvati razapeli Isusa? Datum Uskrsa u gregorijanskom kalendaru računa se po Gaussovom algoritmu. Za godine između 1899. i 2099. koristimo dvije konstante: X=24 i Y=25. Godinu 2013. podijelimo redom sa 19, 4, 7 – ostaci su A=18, B=1 i C=4. Množimo A s 19, dodamo X i rezultat dijelimo s 30: (19*18+24) = 366/30 = 12 uz ostatak D= 6. Na kraju računamo (2*B+4*C+6*D) = (2*1+4*4+6*6) = 54. Dodamo Y: 54+5=59. Imamo 59/7 = 8 uz ostatak E=3. Datum Uskrsa je (22+D+E) = (22+6+3) = 31. ožujka ako ne prelazi 31 ili (D+E-9) ako je rezultat veći od nule.

Dakle, Jakovine mora pronaći fašizam na ovome prostoru već u ožujku 1941. To nije neki problem, jer fašističko nasilje četnika nije prestalo od 1914. Prva Jugoslavija donijela je i objavila diskriminacijske zakone protiv Židova. I provela konkretne progone. Zločine nad Židovima četnici su provodili od početka do kraja 1941.

Široka ponuda jugoslavenskog fašizma

Jakovina zaista ima velik izbor glede odvraćanja naše pažnje od izbora novog pape i Uskrsa. Na kraju WW2 počinjen je genocid nad Hrvatima, kao izravna sječa hrvatske mladosti, vjerojatno najveći masovni zločin u povijesti ljudskog roda. Jakovini nitko ne smeta ukazati i na užasno fašističko nasilje nad braniteljima Vukovara. U četničkim fašističkim paradržavama i u četničkim fašističkim pohodima 1991-95. počinjeni su masovni zločini i silovanja.

Zašto se jedan Požežanin dovezao baš NDH? Koja je formirana nakon raspada fašističke Jugoslavije! Hrvati su tada bili okruženi fašizmom svojih susjeda. NDH je bila pod direktnim patronatom Njemačke i Italije! Za NDH se trebaju ispričati Talijani, Nijemci i Srbijanci! Možda Jakovina tako prikriva fašizam Jugoslavije i Srbije? Bez obzira koliko se tada izgubio Ustaški pokret, to zapravo nije bilo presudno, jer bi talijanski fašisti i njemački nacisti u svakom slučaju na ovome prostoru nametnuli svoj režim.

Od Triglava do Gevgelije, od Norveške do Egipta

Jakovina nerado piše o disperziji ratnih zarobljenika s prostora prve Jugoslavije, u logore diljem svijeta. Nakon rata proveden je suprotan “znanstveni” proces evidentiranja istih žrtava u Jasenovcu, pod nekakav hrvatski krimen, koji se uveličavao svim sredstvima. Nacisti su u Norvešku prebacili 4.300 zarobljenika sa prostora prve Jugoslavije. Namjeravao sam 6. veljače ove godine posjetiti odgovarajuću izložbu u Oslu, ali je odgođena za kraj godine. Prosvjedovale su srpske udruge i srpsko/srbijansko veleposlanstvo u Norveškoj “zbog očekivane revizije povijesti”! Tvrde da je broj Srba u tim logorima bio veći nego što će to izložba prezentirati! Norvežani su crkavali od smijeha, ali je izložba ipak odgođena.

Bože, daj da ne zaboravim Grini. Nataša Mataušić kaže da je stradalima u Norveškoj podignut spomenik samo na ćirilici i na srpskom jeziku. Prema dostupnim podacima, preživjelo je samo 1400 “Jugoslavena”. Smetaju me te okrugle brojke. Izložbu je organizirala povjesničarka Gordana Ognjenović, podrijetlom iz Hrvatske, uz pomoć Nataše Mataušić, kustosice u Jasenovcu, koju u Norveškoj nitko nije pitao za broj žrtava u Jasenovcu.

Električari iz Prishtine kao znanstvenici

Uskočio je električar ili elekrotehničar Boris Maksimović. Taj lik može biti sve, ako treba i rimski papa. Sipa istinu iz rukava! U Hrvatskoj je stradalo 700.000 Srba! Onako na prvu, brojka je impresivna. Uvijek sam se divio toj nadarenosti za zaokruživanje brojeva. Vjerojatno je u Jasenovcu stradalo 699.999 Srba, što je velika cifra sa prihvatljivom estetikom, ali nekako vuče na cijenu, pa je netko smaknuo još jednog Albanca na Kosovu. Maksimović je stigao sa Kosova u Norvešku u jednoj humanitarnoj misiji iz 1999.

“Dokle god bude bilo Srba koji se nisu predali, Kosovo nije izgubljeno.” Maksimović zna kuda krenuti u travnju. Otišao je u Dečane po blagoslov i savjet vladike kako se dalje boriti za srpstvo. Evala junačino! Dvije godine kasnije vjenčao se u Gračanici. Kćer je krstio u Dečanima! Svako malo potegne oko cijele kugle zemaljske da obavi neki obred u nekom pravoslavnom manastiru Kosova. Maksimović svojoj novoj otadžbini nudi krilaticu “Kosovo er hjertet av Serbia”. Boljeg arbitra za logore u Norveškoj nismo mogli poželjeti. Vjerujem u uspješnu znanstvenu suradnju Borisa Maksimovića i Tvrtka Jakovine.

Tvrtko Dolić/hu-benedikt.hr

Više od autora: tvrtkodolic.bloger.hr

Odgovori

Skip to content