Branitelji najavljuju: Milanovićeva izjava dići će na noge cijelu Hrvatsku!

U organizaciji Odbora za branitelje HDZ-a Karlovačke županije je u karlovačkom predgrađu Turanj nekoliko braniteljskih udruga održalo prosvjedno okupljanje u povodu izjave premijera Zorana Milanovića u kojoj je, uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom, rekao među ostalim da “Finska nije imala građanski rat nikada”.

{jathumbnail off}Kod spomenika poginulim braniteljima, u spomen kojima su zapaljene svijeće, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Karlovačke županije Mario Mateša kazao je da su te branitelje ubili srpski i četnički agresori i jugovojska.

Ustvrdio je kako je “očito” da je Milanović svoju izjavu izrekao “iskreno iz srca”, te da su to “riječi koje će probuditi cijelu Hrvatsku”.

Koordinator Odbora za branitelje HDZ Karlovačke županije Željko Prigorac kazao je da branitelje ponižava što premijer Milanović ne zna kakav je bi Domovinski rat.

Hrvatski branitelji i hrvatski narod branili su svoju domovinu, prognanici znaju da su ih s njihovih prostora raselili Srbi, velikosrpska politika i tzv. JNA i znaju koliko su godina čekali da se vrate na svoje, rekao je Prigorac. Pozvao je i ministra branitelja Predraga Matića Freda da se ogradi od “ovakve izjave premijera Zorana Milanovića”.

Josip Tomačić, ratni zapovjednik 110. brigade kazao je da su 4. listopada 1991. godine Karlovac napali avioni JNA s kazetnim i napalm bombama i raketama, a da je te napade podupirala i njihova 560. motorizirana brigada. Kasnije su ih, u listopadu i studenom, napadale 9. brigada iz Zaječara i 169. iz Loznice.

“To nisu gradovi za koje možemo reći da spadaju u građanske sukobe. Tu je jasno tko je bio agresor i tko se od koga branio. Borili smo se protiv armije koja se stavila na stranu samo jednog naroda i ne može se govoriti o građanskom ratu”, istaknuo je Tomašić.

Predsjednica Udruge poginulih branitelja Anđela Perak kazala je da su članice te udruge supruge Hrvata, Srba i Bošnjaka koji su poginuli za hrvatsku domovinu te da izjava premijera Milanovića “vrijeđa smrti građana koji su dali život u obrambenom Domovinskom ratu”.

Predsjednik Zajednice povratnika i useljenika Karlovačke županije Ivan Mateša upitao je može li danas kazati, bez da se izloži kaznenom progonu, da su njegovu kuću, selo, školu i crkvu zapalili Srbi, reći da su mu prijatelje Jenkija, Vuljana, Tomislava, Antu i Josipa ubili Srbi, reći i ne bojati se kaznenog progona, da je u Karlovačkoj županiji bilo prognano 20.000 Hrvata i drugih državljana Republike Hrvatske kojima je Hrvatska domovina, i da su ih prognali Srbi.

“Mi to moramo jasno i glasno reći. Očito to neki žele zaboraviti. Neka oni zaborave, ali neka nama ne zabranjuju da slobodno govorimo”, kazao je Mateša.

Izvor: PolitikaPlus.com

Odgovori

Skip to content