Dan narcisa

Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

{jathumbnail off}Ova manifestacija održava se pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci.

5. travnja 1997. održana je prva akcija Dana narcisa.

Dan narcisa se 2. travnja 2005. godine održao u 33 grada diljem Hrvatske, kojom su prigodom dijeljeni edukativni materijali i prodavani narcisi, koji su odabrani u cijelom svijetu kao cvijet koji simbolizira buđenje života i nade.

Dan narcisa se 1. travnja 2006. godine održao u 42 grada diljem Hrvatske.

24. ožujka 2007. godine Dan narcisa je u Hrvatskoj obilježen već 11. put pod geslom “danas pomažete drugima, sutra možda sebi”, a prihod je bio namijenjen pomoći ženama oboljelim od raka dojke.

15. ožujka 2008. godine Dan narcisa je obilježen u 34 grada širom Hrvatske humanitarnom prodajom narcisa. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu se potpisivala peticija za pokretanje nacionalnog programa liječenja raka dojke, koji Hrvatska još nema. Tim programom trebalo bi se omogućiti jednako liječenje u cijeloj Hrvatskoj u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom, kako se to čini u Europi.

21. ožujka 2009. godine Dan narcisa obilježen je u 23 hrvatska grada. Središnja akcija organizirana je na Cvjetnom trgu i Centru Kaptol u Zagrebu.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu 27. ožujka 2010. godine središnjoj akciji Dana narcisa pridružila se i premijerka Jadranka Kosor. “Cilj akcije je podizanje svijesti o toj bolesti koja je prva na ljestvici smrtnosti kod žena. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboljeva više od 2.300 žena, a oko 850 ih umire. Karcinom dojke ne može se spriječiti, ali se može na vrijeme otkriti.”

wikipedia.org/hu-benedikt.hr

 

Odgovori

Skip to content