Dlagi dluze Jovo (XIII. dio)

Jucel opet jako sam se zablinuo. Jel moj tata leko je da pokvalio se novi tv. Da ne valja vise. A skloz bio je nov. Evo kako to bilo je. Ja nesto jako sam se zaiglo pa naglo uletio sam u dnevni. Tata gledo je teveliziju. Napet ko stluna. Sav dlhto je. Ja mislio sam da sad ce doci Splajc. Pa tata da jedva ceka da pocne komedija. Ali Splajc nije dolazio.

{jathumbnail off}Onda ja mislio sam da doci ce balba Mislav. Ili bal onaj dlugi balba bez kose. Sto plica nedeljom. A tata jedva da ceka nihove muljaze. Ali niko nije dolazio. Zato pito sam tatu da sto to gleda. Ali on nije me cuo. Ja opet leko sam da sto to gleda. On samo kazo je pssst. Vec plije pisao sam ti da moj tata se oblatio. Zbog zlocestih budbasa. Koji da samo lazu. I valaju. A da bilo bi i gole da mogu ko nekad. Ubijati. Pa moj tata odlucio je povjelovati. Pa sad gledo je izbol pape. I kad bas tlebalo je kazati da habemus papam, bila je tisina. Mltva tisina. Nista. Tata gledo je u nevjelici. Stisko je dalinski. Opet nista. Znoj poceo ga plobijati. A on bas tleso se. Od biesa. Onda doso je do tevelizije. Opet nesto je plistisko i lupo. I opet iznova nista. Vidio sam da naj ladije bi nesto kloz zube opsovo. Ali nije se dao. Jel sad plavi vjelnik je. I jel kolizma je. Isto cuo sam da plomlsio je da matel mu kinesku. Jel da to vise nije Pilips. Nego neko dlugo slanje. Tata mislio je da pokvalio se ton. Sleca da samo ugasio je teveliziju. Da nije puko je nogom. Kad onako bio je ljut.   

A onda malo kasnije doso je balba Stef. I balba Jule. Oni plavi plijateli su. Iako stalno se svadaju. Jel balba Jule stalno kaze da nista Clkva ne vala. Da to su palaziti i da nema dlagog Boga. Da kakav Bog i kakav njegov Sin. I da kakva Clkva i da kakav papa. Da sve to neka plica je za malu decu. I za papilovu. I da dovolno je da pliloda je slucajna. Pa da mi nastali smo od majmuna. A onda balba Stef se luti. Kad cuje takve plice. Jel da to samo je povlsina. I neznanje. A da tleba malo to plodubiti i plosiliti. Da tleba malo jace zaglebati pa da onda malo bole bi znao. I da on takav je jel da cita yutalni. Dlagi dluze Jovo, ovo samo tebi kazem. Meni cini se da balba Jule puno goli je nego sto bio je moj tata. Davno plije kolizme. Jel mog tatu, bas nega bilo bliga. Ali on i plije vjelovao je. Nesto malo. Ali ne u Clkvu. I ne bas plevise. Jel nije imo vlemena. Ne ko mama. Jel ona vjeluje zaplavo.  

I tako, sad dosli su. Balba Stef koji da vjeluje i balba Jule koji da nista ne vjeluje. Zajedno. Ja odmah znao sam da bit ce plice i plepilke. A da ja malo cu lazumeti. Jel ja sam mali. I jel to stvali su za odlasle. Ali bas namjelno sluso sam. Da mogu ti kasnije sve isplicat. Balba Stef viko je vec s vlata. Da gde su afele? Da kakvi su to sugavi novinali? Kad nisu nasli nijednu? Afelu. O Clkvi i novom papi. A sigulno su danima plevltali celi intelnet. I nocima. Leko je da bas su ga lazocalali. Da je li to moguce? A tako mladi, lepi i sposobni. Nasi vlsni imbex-ozna i yutel-udba novinali. Tako viko je balba Stef, a onda odmah leko je tati. Da je li vidio jadne budbase? Na HTV. I da kako im je velika muka. Da od muke zasuteli su. Tata ga samo je gledao. Nista nije kuzio. A onda skuzio je da tv u stvali dobal je. A da budbasi nisu. Da oni nisu hteli nista plicat. Od muke. Jel molali su snimati Vatikan. I papu. Pa valda im je pozlilo. Dlugu Ladmanu i dlugalici Lakic. Pa nisu mogli nista plicat. Zbog glceva u zelucu. Pa HTV ostao je bez leci. Balba Stef smijo se na sav glas. A balba Jule samo je sutio. Veselo gledao je plijatela. I nista nie komentilo. On nikoga ne mlzi. Samo misli svoje. Zato bilo mu je dlago da Stef smije se. I da uziva. Na klaju samo leko je da mozda to bilo je slucajno. A balba Stef kazo je da nekako plevise slucajeva ima. U zadnje vleme. Sve slucaj na slucaj. Plije da to je telolizam. Od dlzave. Plema vjelnicima. Jel da vjelnika nema puno. Samo skolo devedeset. Posto. Katolika. Plus ostali.  

Jos balba Stef leko je da to plava slika je. Odnosa plema vjelnicima. Jel da vlada plezile. I vjelu. I vjelonauk. I najvise Clkvu. A onda i papu. A da nasu Hlvatsku ne mogu smislit. Budbasi. Ni nacltanu. A da u noj molaju zivet. U Hlvatskoj. Pa da skloz bolesni su. Naskloz. I kad ima skolo devedeset katolika. Nima to cudno je. Jel oni stalno lazu i blate. Stalno izmislaju i podmecu. A na klaju opet skolo devedeset. Posto. A onda zamisli kad jos molaju snimat Vatikan. A nema afela. I plicati liepo o papi. Ko da vole ga. Mos mislit. A da ovo samo plimel je kako nam je i svugdje dlugdje. Koliko nas postuju. Kad naplimel plemiel kaze da Inglid supel plica eglenski. Da sta su neki nastavnici. Plema noj. Ili kad ti naplimel stitis pedelofile. I kad uvodis nihove stvali u skolu. Bas ti mislis na djecu. Malo molgen. Mozda misli Stulkopel. I negovi plijateli. Pedelofili. Na decu.

Stef jos leko je da nesto kazo ti je balba Mamic. I da balba Zdlave mozda je pimitivan. A kakav onda si ti? Kad leko si nekima da pluju u ogledalo. Ili kad leko si da biskupi nemaju pameti. I da su lazovi. Ili kad na silu uvodis smece u skolu. Ili kad mienjas pavopis. Ili kad gulas svoju plopalu idelogiju. Koju niko ne zeli. Nolmalan. Naj bilo bi bolje, kazo je balba Stef, da tebe i balba Zdlavu zatvole zajedno. Pa da lasplavite sto imate. U istu sobu. Naplimel deset godina. Bas lepo bi se naplicali. I mozda je balba Mamic uneledio nogomet. I mozda je on i ovakav i onakav. Ali ti ces, dlagi dluze Jovo, unelediti genelacije i genelacije mladih Hlvata. I to ne mozda. Nego sigulno. I unistiti ih. Ako neko ne stane ti na lep. Pa onda pitam se sto ono viko je balba Mamic. Da nije stogod pogodio? Da nije on mozda dilnuo u osinjak. Pun otlovnih osa. Sa salama budbe i tvoe otazbine. Pomesano. Iako to isto je. Sve ovo ti plicam sto govolio je balba Stef.

Dok Stef plico je tata samo vltio je ocima. A onda leko je da jadni mi. Da sto nam to lade. A da skolo uvek pojma nemamo. Jel da ko ce to sve skuzit. I jos gole, da ko ce to sve platit. Sve klivo od ove katastlofa vlade. Tako na klaju leko je tata, ali da isto dlago mu je da Pilips nije smece. Jel da s njim isto naj vise se dluzi. Balba Jule ovog puta samo je sutio. Jel da i njemu puna je kapa. A ja znam ko ce sve platit. Mi deca. Samo ne znam ocemo li imat kuna. Kad nam sve uzmete. I kad nas svoim ploglamima lepo uzgojite. 

Pozdlavlja te tvoj mali Ivica   

Odgovori

Skip to content