Galeb na dimnjaku Sikstinske kapele – simbolika ili zabava za twitteraše

U napetom očekivanju tisuća ljudi, na Trgu svetog Petra u Rimu, o ishodu glasanja iz Sikstinske kapele, za izbor novog poglavara Rimokatoličke crkve, na dimnjak je sletio galeb, što mnogi tumače kao izvjesnu simboliku.

{jathumbnail off}Galeb je sletio na dimnjak Sikstinske kapele nešto poslije 17,30 sati za kada je najavljena mogućnost da se pojavi bijeli dim, odnosno da je papa izabran.
Inače, prema nekim tumačenjima, galeb je simbol mora, snage i nesputanosti.

Od najave odlaska Benedikta XVI sa mjesta poglavara 1,2 milijarde vernika u svijetu, zabilježene su dve simbolike.
Prvo je tokom nevremena iznad kupole crkve Svetog Petra snimljena munja, a dan nakon dolaska Benedikta XVI u Castel Gandolfo zabilježen je manji potres.

Prema twitter-ašima Večernjeg, galeb je mirno na dimnjaku stajao gotovo pola sata, a evo i redoslijeda:
17.45 sati – Dok vjernici s nestrpljenjem očekuju novi oblak dima, jedan je galeb nakratko ”ukrao pažnju” sletjevši na dimnjak. Njegovo prisustvo najviše je razveselilo djecu.
18.03 sati – Ornitolozi i djeca i dalje uživaju. Ostatak svijeta trenira očne jabučice na dimnjaku koji polako obavija tama noći.
18.18 sati – U trenutku kada ugledamo bijeli dim, podsjeća Guardian, uslijedit će riječi: Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam; Eminentissimum ac reverendissimum Dominum ( first name), Dominum Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem (last name), Qui sibi nomen imposuit (papal name). Ili na hrvatskom: Objavljujem Vam veliku radost, imamo papu! Najeminentniji velečasni gospodin, gospodin (prvo ime), kardinal Svete rimske crkve (prezime), koji je za sebe uzeo ime (papinsko ime).
18.23 sati – I galeb je odletio. Uskoro ćemo saznati jesu li kardinali humano čekali da ode kako mu paljenjem vatre ne bi priuštili šok života…
18.36 sati – Galeb se ponovno vratio, ali ovaj put se šeće krovom.

Dok je izbivao, dobio je Twitter-profil Sistine Seagull. – Jednom su papu birali tri godine. Spreman sam izgraditi i gnijezdo ako je potrebno – napisao je u jednom od prvih tvitova. No to nije i jedini profil posvećen trenutačno najpoznatijoj ptici svijeta. Ima ih još nekoliko i žestoko se nadmeću u zbijanju šala. – Sada sam na krovu. Osjećam žarenje u nogama. Spreman sam za vatru – napisao je drugi….

8.52 sati – Bliži se trenutak kada ćemo ugledati dim. Kiša i dalje pada na Trgu svetog Petra, ali nitko se na nju ne obazire. Svi čekaju samo jedno.

Benedikt | VLM|politika

Odgovori

Skip to content