Vraća li se papa Benedikt XVI u Vatikan!?

Dr. Robert Moynihan, utemeljitelj i gl. urednik časopisa/portala  Inside the Vatican, ima vrlo nesvakidašnje mišljenje o izboru Pape. Prenosimo neke njegove stavove…

{jathumbnail off}Čitatelj mi se javlja e-mailom: „Sve što mogu moliti za kardinale izbornike jest zamoliti ih – za ‘Ponovno izbor Ratzingera’ .

U RANIJEM PISMU # 37, “Živa Stijena“, spomenuo sam činjenicu da (Papa) Benedikt živi tek nekoliko milja izvan Rima.

Odvažio sam se zamisliti da bi neki od 115 kardinalâ izbornikâ, koji ulaze u konklave utorak popodne, mogli osjetiti kako nije u redu (po pravu), možda zbog teoloških ili nekih praktičnih razloga, da daju svoj glas bilo kojem drugom čovjeku da postane papa, dok Benedikt XVI. još živi.

Time nisam predložio da kardinali glasaju za reizbor Benedikta XVI.
Jednostavno se pitam – što će se dogoditi ako se neki kardinali suzdrže od glasovanja, u ovoj konkretnoj situaciji.

U međuvremenu sam dobio još neke elektronske poruke, poput one gore navedene, koje govore ono što ja nisam rekao, da bi kardinali trebali glasovati za ponovni izbor Benedikta.

Evo još jedna od tih elektronskih porukâ:
Čitao sam vaša izvješća sa zahvalnošću i pitao sam se začuđen poslije 11-og veljače da li je izvedivo ostaviti Benedikta po strani dok živi… Upućujem Vas na posljednju rečenicu paragrafa 83 (konstitucije) Universi Dominici Gregis. Trebalo bi je ponovno pročitati. Kardinali izbornici trebali bi uzeti posve ozbiljno tu uputu koju shvaćam kao mogućnost, dapače i kao nužnost, i dužnost, da bi biskup emeritus Rima mogao i trebao biti ponovno izabran za Papu, ako je, u očima izbornikâ, najkvalificiraniji, najprikladniji da upravlja Katoličkom Crkvom, makar konkretno bio izvan kardinalskog Zbora.“

Pogledajmo paragraf 83 (konstitucije) Universi Dominici Gregis, koji govori o ispražnjenom mjestu na Apostolskoj Stolici i o izboru Rimskom pape. Pismo je donio papa Ivan Pavao II. 22. veljače 1996, a regulira papinske konklave, s dvije fraze ispisane kosim slovima:

“S istim inzistiranjem kao i moji Predhodnici, ozbiljno potičem Kardinale izbronike da ne dopuste da ih, u izboru Pape, vodi prijateljstvo ili odbojnost, ili da budu pod utjecajem koristoljublja ili osobnih povezanosti prema bilo kome, ili da budu pod pritiskom neke osobe na vlasti ili nekih grrupâ, ili pod sugestijama masovnih medija, ili pod prisilom, strahom ili traženjem popularnosti. Umjesto toga, neka pred svojim očima imaju jedino Božju slavu i dobro Crkve, i nakon što su molili za božansku pomoć, neka daju svoj glas osobi, čak i izvan Kardinalskog zbora, koja je po njihovom sudu najprikladnija da upravlja sveopćom Crkvom na plodan i koristan način. ” (Paragraf 83)

Nakon tri paragrafa papa Ivan Pavao II. napisao je slijedeće :
“Također molim onoga tko bude izabran da ne odbija izabranje zbog straha pred težinom službe na koju je pozvan, nego neka ponizno prihvati plan Božje volje. Bog koji na njega stavlja teret, podržat će ga svojom rukom da bude sposoban nositi teret. Stavljajući na njega težak zadatak, Bog će mu također pomoći da ga ispuni i, uzdižući ga na (to) dostojanstvo, dat će mu snage da ne bude nadvladan težinom te službe. „ (Paragraf 86)

Mislim da sam u izlaganju otišao malo “daleko”, ali smatram da nisam posve izvan stvarnosti, nego sam time izrazio duboko suosjećanje solidarnosti s (papom) Benediktom, a da time ne predlažem ništa s obzirom na njegov ponovni izbor..

Ali ove večeri, dok sam čitao pristigle nove Vatikanske vijesti, zapazio sam dopis njemačkog novinara PAUL-a BADDE, koji iz Rima piše za njemačke novine Die Welt.

Naslov je glasio: Konklave ab 12. März und der Traum einer Wiederwahl Benedikts XVI. („Konklave od 12. ožujka i san ponovnog izbora Benedikta XVI.“)

To me je začudilo, jer autor članka, Pavao Badde, desetljećima osobno poznaje Josepha Ratzingera, još od 1970-ih godina u Münchenu. Začudilo me također, jer je Badde dugogodišnji prijatelj osobnog tajnika Pape Benedikta u miru, nadbiskupa Georga Gaenswein. To me začudilo (također) jer je Badde bio jedan od onih koji je objavio glasoviti članak o slučaju “Vatileaks-a” prošlog srpnja, koji je tvrdio da je nekoliko ljudi bliskih Papi bili umiješano u slučaj “Vatileaks-a”. Taj članak je, tjedan dana kasnije, nakon što ga je u Italiji objavila La Repubblica, kategorički bio zanijekan od oca Federica Lombardi, ravnatelja Vatikanskaog tiskovnog ureda, ali prema članku Badde-a to (ipak) stoji. Također me je (to) začudilo jer je Badde primio pričest od Benedikta na misi Čiste srijede, upravo nakon što je Papa emeritus navijestio da se odriče Petrove stolice, što sam ja spomenuo u svojem osvrtu na spomenutu Misu.
…………
(Dakle, ) prvi dio (ovoga pisma) odnosi se na odluku kardinala da započnu s konklavama u utorak, 12. ožujka.
Ali posljednji odlomak glasi:

“Visoki prelat iz Libanona sugerirao je ovih dana, da je najbolje rješenje za kardinale u ovim konklavama glasovati da se jednostavno ponovno izabere Benedikta XVI., po drugi put. Tada bi Crkva odmah imala nekoliko manje problema. Ovaj izbor Benedikt jednostavno ne bi mogao odbiti. On bi se trebao vratiti iz Castel Gandolfa odmah – (vraćajući se u Rim) poput Petra koji je bježao iz gorućeg grada Rima i susreo Isusa koji ga je zapitao: “Quo vadis? ‘ ‘Kamo ideš?’ Nakon svoga povratka on bi mogao upravljati kao nikada prije. S tako snažnim mandatom kao što je ponovni izbor, krhki starac mogao bi postati najsnažniji Papa u čitavoj povijesti Crkve.“

(Evo linka za ovu pripovijest na njemačkom izvorniku: http://kath.net/detail.php?id=40452)

Elektronskom poštom zapitao sam Badde-a o njegovoj vijesti.

“Paul”, napisao sam mu. “Papa je podnio ostavku. Ali, ako bi on bio ponovno izabran, da li bi se vratio? Ili bi rekao ‘ne’, vi me niste razumjeli. Ja sam posve izvan svega toga, ja sam svoje učinio? “

Paul je odgovorio: “Ako bi ga konklave obvezale, on ne bi rekao ne. Za njega je veoma važno da nije nikada odbio – poput Celestina , koji nije odbio. On je odustao kad više nikako nije mogao nositi (teret). Bilo je to odricanje, a ne odbijanje. To je bilo jako važno za njega, a on (Celestine) je kao uzor za Benedikta XVI. Laku noć.“

Naravno, još uvijek izgleda neostvarivo da bi kardinali mogli ponovno birati Benedikta.

Ali se doista postavlja stvarno pitanje može li netko na prikladniji način upravljati sveopćom Crkvom od Benedikta, ako je kriterij gore iznesen, da kardinali trebaju imaju pred očima „jedino Božju slavu i dobro Crkve“?

A kakva je sada situacija u Rimskoj kuriji? Svaki predstojnik svakog kurijalnog ureda treba biti smijenjen, budući da je ispražnjena Petrova stolica. Dakle, ako bi Benedikt bio ponovno izabran, mogao bi imenovati na radna mjesta u Kuriji koga on želi. Mogao bi učinkovito provesti reformu Kurije za koju svatko govori da je hitno potrebna…

themoynihanletters.com | benedikt (Preveo: I. Škarić)

Odgovori

Skip to content