Martin Schulz: Spašavajući banke Europa stvara izgubljenu generaciju

Europa troši stotine milijarda eura za spašavanje svojih banaka, no možda će pritom izgubiti cijelu jednu generaciju mladih, upozorio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

{jathumbnail off}”Spasili smo banke, no prijeti nam rizik da izgubimo jednu generaciju”, rekao je Schulz. “Jedna od najvećih prijetnji Europskoj uniji jest to što ljudi posve gube povjerenje u sposobnost Unije da rješava njihove probleme. A ako mlađa generacija gubi povjerenje, tada je po meni Europska unija doista u opasnosti”, kazao je predsjednik Europskog parlamenta.

Po novim pokazateljima objavljenim prošli tjedan, 57 posto Grka u dobi između 15 i 24 godine nezaposleno je, a slična pošast razdire Španjolsku i Portugal.

Schulz tvrdi kako je nedavno sudjelovao u raspravi u kojoj ga je jedna Španjolka pitala zašto se mladima okreću leđa a spašavaju bogate banke.

“Ako imamo 700 milijarda eura za stabiliziranje bankovnog sustava, moramo imati barem toliko novca da bi stabilizirali mladu generaciju u takvim državama”, rekao je. “Svjetski smo prvaci u rezanju potrošnje, ali imamo manje ideja… kada je riječ o poticanju rasta.”, kazao je Schulz.

“Grčka, Španjolska i Italija imaju možda najbolje obrazovane generacije ikad, njihovi roditelji uložili su mnogo novca u obrazovanje svoje djece, sve što su učinili bilo je dobro”, rekao je. “A sada kada su spremni za posao društvo kaže: ‘Nema mjesta za vas.’ Stvaramo izgubljenu generaciju.”

Na pitanje kako bi riješio taj problem, predsjednik Europskog parlamenta je rekao da je dio rješenja u smanjenju birokracije i usmjeravanju novca tamo gdje je potreban.

M.M./hrsvijet

Odgovori

Skip to content