Dlagi dluze Jovo (XX. dio)

Ima u Hlvatskoj jedan veliki ploblem. Sve vise mladih je Hlvata i vjelnika. Pa to hitno tleba splecit. Ali o tome kazat cu ti kasnije. Sad molam ti leci da moj tata u zadnje vleme skloz lud je. Za nogometom. Pa uvek gleda ga na teveliziji. I na itelnetu. Cak i kad Hajduk je los. Ko sad. On nađe nekog pa navija. Napimel najvise za Balcu. Ili Bajeln.

{jathumbnail off}Zato jucel bio je skloz zbunen. Jel nije znao za koga navijat ce. Cas mlko je gledo i sklipo zubima. A cas skako od ladosti i vesela. Stalno smlco je da Mesi, Mesi-blate gdje si. A onda viko je da blavo Svabe. Da oni kad gaze, gaze. Na klaju kad Balca bila je katastlofa. Tata ipak bio je sletan. Jel da ipak dlago mu da Mandzo nije iglo. Jel da bilo bi bal osam nula. A da onda molo bi biti tuzan. Ovako da ipak doblo je i ploslo. A onda dosli su balba Stef i balba Jule. A to znaci da bit ce plepilke. Bal malo. Iako samo dosli gledat su Leal. Oni uviek molaju se za nesto svadat. A ja naj vise volim to slusat. Jel onda svasta cujem. Pa odmah tebi to napisem. Iako nekad ih bas i ne kuzim. 

Onda balba Jule leko je da jedva ceka da pocne. I da ne moze biti ko juce. Da Leal osvetit ce Plimelu. Stef samo klimo je glavom. A onda leko je da nemu i mom tati samo balun je u glavi. A sto okolo događa se da to nista. A da balun dobal je ako covek bavi se i dlugim. Ozbilnim stvalima. Inace da isti je ko big bladl. Da samo maze nam oci. Dok i ono malo sto ostalo je ne pokladu nam. Ja nisam kuzio kako balun moze mazat nam oci. Kad pito sam Stefa. On samo nasmijo se i leko. Da lazumet cu kad nalastem. Dluze Jovo, zasto ja molam bas sve kad nalastem? Onda Jule samo pogledo je Stefa i leko. Da evo ga. Opet Stef s negovim plicama. Da bit ce da opet tu je neka teolija zavele. Sad Stef malo se nalutio. Pa leko je da balba Jule tocno usvojio je ono sto zele yutalni i imbex. To jest gledaj big bladl. I kako ploslo je natjecanje guza u Bazilu. Onda vilni malo gde sve bila je Seva, pa malo svađaj se oko Mamica. Onda malo o ustasama i paltizanima. A u tisini sve ode. Hlvatska ostade bez svega. I ono smece u tisini uđe u skole. Da unisti genelacije mladih Hlvata. Sleca da Jovo je kleten pa nie bilo bas u tisini. Tako leko je Stef. A tko to uplegnuo je politicale i medie plotiv naloda? Da u tisini sve uzme mu, pito je balba Jule. Stef leko je da uvek samo tleba platiti jedan tlag. Tlag novca. I da onda doci ce do legla svakog zla i manipulacie. Jule leko je da on znao je da Stef doci ce do neke teolije zavele. A Stef leko je da on moze otvoliti oci. I lazmislati. Ili i dalje spavati. Onda balba Jule malo se nalutio. A Stef leko mu je. Da hoce li videti sto naj vise smeta onome leglu zla. Gospodalima novca. Kojim kupuju politicale i pleko nih poloblavaju sve nalode po svietu. I zbog cega uveli su smece u skolu. Jule leko je da bas ga zanima.

A onda balba Stef kazo je da napimel pogleda ovo. Pa da odma skuzit ce. Ako hoce. Jel da neki sto pise u biltenu. Koi da zove se slobodna. Da napiso je da Hlvatska u velikoj opasnosti je. Jel da Clkva postigla je svoj cil. Pa da plema istlazivanju. Danas među mladima ima sve vise Hlvata i vjelnika. I da to zalosno je. I da to tleba spleciti. Pod hitno. A da taj ploblem je jel da Clkva je u skoli. I da zato Hlvatska stalno ide u likvelc. Da nie napledna ko kad bilo manje je vjelnika. Napimel u komunizmu. I kad bilo plavo blatstvo je i jedinstvo. A da najgole to je sto danas mladi vise su vjelnici nego nihovi loditeli. Da to veliki znak je da veliki ploblem je. I onda balba Stef jos leko je da svoju bolestinu i mlznu plema svemu hlvatskom i katolickom. I svoje sluganstvo. Ovakvi jadni novinalcici uviek umotaju u toboz bligu za ludska plava. Balba Jule vltio je glavom. Pito je zal moguce je da neko pise tako plitko. I glupo. I uvledlivo. A balba Stef leko je da takvi jadni novinalcici. Takvi oglaniceni umovi i plitke dusice. Jednom tebali bi zapitati se. Kako uz sav nihov tlud i mlznu plema svemu hlvatskom, sve ide suplotno od kako oni bi hteli. Ocito negde gadno glese. Ili nalod puno pametniji je od nih.  

Psst, dlagi dluze Jovo. Ja plonaso sam u biltenu tocno kako pise. Zato plepiso sam nekoliko liepih lecenica. I to s kvacicama da bole lazumes. Ovo napiso je neki novinal. Koji da zove se Damil Pilic. Evo onda:

Međutim, ovo istraživanje je pokazalo da je u Hrvatskoj vrijeme počelo teći unatrag: na sceni se pojavila prva generacija koja se po stavovima iskazuje kao konzervativnija i tradicionalnija od svojih roditelja…

…U ovom istraživanju, pak, ta je naglašena tradicionalnost uočena na više dimenzija, od povećanog broja mladih koji zagovaraju zabranu pobačaja – indikativno je da je protivljenje pobačaju jače kod mladih nego kod opće populacije, što je već samo po sebi dovoljno jak signal društvene regresije – do veće tendencije veličanja svoje nacije i povećane religioznosti. Upravo je ovaj posljednji nalaz istraživanja ujedno i najproblematičniji…

…Pritom je vrlo značajno zapažanje voditeljice istraživanja, politologinje dr. Vlaste Ilišin iz IDIS-a, kako je više nego jasno da su naglašeno veličanje svoje nacije i povećana religioznost “posljedice socijalizacije, i to manje obiteljske, a više institucionalne, školske“. Drugim riječima, moramo priznati da su HDZ i Crkva uspjeli u svom naumu: nakon dva desetljeća udruženih napora formirali su konzervativnu, nacionalističku i ksenofobnu generaciju, točno po mjeri svog svjetonazora. Štoviše, te snage i danas ustaju čim se u obrazovni program pokušaju uvoditi oni sadržaji koji bi hrvatsko društvo vodili prema modernosti.

Ja naplosto zadivlen sam. Kako ovaj covek lepo pise. Jel da? Koja to dubinska je analiza. S tocno uocenim glavnim ploblemom. Sve vise je Hlvata i vjelnika među mladima. Sve više ih se plotivi pobacaju. I za to u dobloj mjeli zasluzan je vjelonauk u skoli. Zato tome tleba stati na klaj. Tleba odmah uvesti smece u skole. Blavo. Blavo jel ti vec to si ucinio. I Clkvu odmah tleba u saklistiju, a Hlvate u kazamate. I tleba opet otvoliti napledne umove bogatstvu komunisticke misli. Koja ponet ce nas u bole sutla. Zajedno s blatskim nalodima i nalodnostima. Eeee, dlagi dluze Jovo. Ja skloz odusevlen sam. Mozda jednog dana i ja bit cu pametan ko ovaj balba novinal. Ma sigulno hocu ako ti pomognes mi da postanem dobal kleten kao ti. I on. Ako povedes me plema modelnosti. Kako kaze balba novinal iz biltena.

I da na klaju zavlsim plicu. Stef leko je da vidi li sad sto vazno je i zasto mazu nam oci. I zasto stalno zabavlaju nas glupostima. I da dok politicali sluze nevidlive gospodale, da medii sluze nih. Pa da mi zato u tisini ostajemo bez svega. I da ostat cemo bez buducnosti. Jel dok je Seve, sisa i guza nema nama ploblema. I da evo bas sad svim Hlvatima najvaznije je zasto izgubila je Balca.

Taj cas tata uletio je iz sobe. I leko da kakva Balca. Da ona katastlofa je. Ali da sad ce Leal. Osvetlat lice Plimele. Iako on ne navija za Madlid. Ali isto nih dva da neka pozule sa svojom plicom. Jel da iglat ce i nas Luka. Jule odmah oklenuo se plema teveliziji. A za nim i Stef. Vlteci glavom. Meni nasmesio se i plomlsio da jednog dana kad ova dvoica plobude se da bit ce kasno. A da zato ajme meni. Jadnom malom Ivici.

Tvoj mali Ivica

Odgovori

Skip to content