‘Nataša Srdoč na tonućem brodu vuče kapetana za rukav kukajući da fali WC papira’

‘ISPADA DA JE HRVATSKA NAJGORA DRŽAVA SVIJETA’   Odgovore na pitanja za čiji zapravo interes radi pokušali smo dobiti od Nataše Srdoč, suosnivačice Adriatic Instituta. Naša pitanja ocijenila je neprofesionalnim i odbila odgovoriti na njih.

Adriatic Institut za javnu politiku pod vodstvom Nataše Srdoč često se oglašava u javnosti kritizirajući hrvatsku Vladu, uglavnom zbog korupcije. Posljednje obraćanje u nizu bilo je otvoreno pismo Angeli Merkel u kojem Srdoč njemačkoj premijerki poručuje da se Hrvatska slaže sa dovođenjem stranih sudaca i tužitelja.

Adriatic Institut je, kako stoji na službenoj stranici, nezavisni think tank koji se zalaže za slobodno tržište. Unatoč deklarativnoj nezavisnosti neki se legitimno pitaju – za čiji zapravo interes radi Institut? Je li to interes hrvatskog naroda? Ili je to interes velikih stranih kompanija?

Odgovore na ova pitanja pokušali smo dobiti od gđe Srdoč. Upitali smo je, između ostalog, koja je njena motivacija kada traži da Hrvatska vrati 15,2 milijarde dolara i dovede strane suce, tko financira rad Adriatic Instituta, otkud joj mandat da Angeli Merkel kaže da se Hrvatska slaže sa dovođenjem stranih sudaca, zalaže li se za neoliberalni kapitalizam u kojem moć imaju globalne korporacije… Sve u svemu – čija je ona ‘igračica’.

Nataša Srdoč je naša pitanja ocijenila kao ‘neprofesionalna’ te odbila odgovoriti na njih.

Odgovore smo stoga pokušali pronaći kod psihologa Slavena Hrvatina, autora knjige ‘Zlihologija’. Hrvatin se bavi psihologijom utjecaja u što se, kako kaže, idealno uklapaju think-tankovi poput Adriatic Instituta. Oni, smatra, koriste lobiranje i manipulaciju kako bi progurali ideologiju svojih sponzora. Rad Adriatic Instituta prati već duže vrijeme.

‘Adriatic institut sabotira Hrvatsku u očima svijeta’

– Ako pogledamo nastupe Adriatic Instituta, vidjet ćemo da se oni uglavnom bave plasiranjem negativnih informacija o Hrvatskoj. Jedno je reći da je stanje u Hrvatskoj loše, to svi znamo. Sasvim je drugo to stanje predstavljati toliko užasnim da ispada kako je Hrvatska najgora država svijeta. Ne treba, naravno, u svrhu domoljublja prikrivati stanje u zemlji, ali vrijedi se zapitati tko stoji iza Adriatic Instituta kada deklarativno djeluje u Hrvatskoj, a njegove se aktivnosti pretežno bave inozemstvom i svode se na sustavno sabotiranje Hrvatske u očima svijeta. Teme o kojima Nataša Srdoč govori nisu potpuno promašene, ali rijetko su top prioriteti u našem društvu. Njeni me javni nastupi podsjećaju na putnika koji na brodu koji tone vuče kapetana za rukav, kukajući da u WC-u nedostaje toalet-papira – kaže Hrvatin.

Naš sugovornik podsjeća da je Nataša Srdoč žena s bogatim profesionalnim iskustvom; radila je u Deutsche Bank AG u Kolnu, bila konzultantica pri osnivanju prvog investicijskog fonda u Sloveniji, radila kao menadžerica u Texpartneru usko povezanim s Benettonom te u HVB Bank. Prije gotovo deset godina osnovala je Adriatic Institut.

– Od tada se bavi izvještavanjem o Hrvatskoj i savjetovanjem stranih poduzetnika i političara. Ako je zbog toga napustila prema svemu sudeći uspješnu karijeru, očito je da ne živi od kruha i vode. Pitanje je tko je plaća – naglašava Hrvatin.

‘Željezna Lady’, ‘državni neprijatelj’, ‘vođa revolucije’…

Činjenica je kako Adriatic Institut mahom hvale Amerikanci. Tako je, kaže Hrvatin, Voice of America u ožujku ove godine objavio je da su Nataša Srdoč i suosnivač Adriatic Instituta Joel Anand Samy posjetili Bijelu kuću i ‘niz Washingtonskih think tankova”.

– Tamo su prezentirali svoje ideje o stanju u Hrvatskoj i iznijeli ‘nalaze’ koje potvrđuju i ‘neovisna strana istraživanja’ zaklade Heritage i časopisa Economist. Ona je govorila na događajima zaklade Heritage, a redovno surađuje s Economistom. Dakle, Nataša Srdoč kao suradnik utječe na istraživanja koja kasnije, kao nezavisan stručnjak, koristi u sastanku u Bijeloj kući kao dokaze. Tako rade think tankovi. Uostalom, tko su njih dvoje da ih Bijela kuća prima kao autoritete za stanje u našoj zemlji ako većina Hrvata pojma nema tko su Srdoč i Anand Samy? Deklarativno se zalažu za poboljšanje stanja u Hrvatskoj, ali obraćaju se direktno medijima, političarima i analitičarima u inozemstvu – konstantira Hrvatin.

Zanimljivo, uoči posljednjih parlamentarnih izbora 2011. godine, na kojima se i ona kandidirala, o Nataši Srdoč pisao je Forbes. U članku pod nazivom ‘Hrvatska u EU: Katastrofa koja će se dogoditi’ Srdoč je opisana kao ‘zvijezda u usponu’ hrvatske politike te kao ‘državni neprijatelj’ vladajućeg HDZ-a. Nekoliko mjeseci ranije, Nataša Srdoč bila je glavna zvijezda kolumne Jeffrey T. Kuhnera iz Washington Timesa. On ju je nazvao ‘hrvatskom željeznom lady’ i ‘vođom revolucije’ u Hrvatskoj te ‘državnim neprijateljem’. U nekoliko navrata Srdoč je dobila prostor i u Southeast European Timesu, portalu kojeg sponzorira Europska komanda vojske SAD-a.

‘Mandat hrvatskog naroda dosad je nije opterećivao’

Posljednje u nizu otvorenih pisama Adriatic Institut uputio je njemačkoj premijerki Angeli Merkel. U njemu navode 12 ‘zabrinjavajućih’ pitanja koje EU mora razmotriti te postavljaju pitanje: ‘Da li će njemački porezni obveznici morati izvlačiti Hrvatsku iz financijske krize?’ U pismu navode da je ‘Hrvatska suglasna prihvatiti gostujuće strane suce i tužitelje (…)’.

– Natašu Srdoč mandat hrvatskog naroda do sada nije opterećivao jer se ona prvenstveno bavi svojim temama i interesima. U današnjoj Hrvatskoj imamo dvije velike grupe ljudi: sirotinju koja nema novca i kopa po kontejnerima te građane koji se nekako drže i strahuju od plavih kuverti s ovrhama. Mislim da se hrvatski narod slaže sa mnom u tvrdnji da imamo prečeg posla od dovođenja stranih sudaca. Ponovno ću naglasiti da se think tankovi bave percepcijom, a ne činjenicama. Ako se Nataša Srdoč obratila Angeli Merkel, ona šalje poruku da se smatra dovoljno autoritativnom osobom da se obraća njemačkoj kancelarki. Što se tiče Adriatic Instituta, za njih je dovoljno da su svoje više puta ponavljane teze poslali Merkelici, a taj će podatak višestruko iskoristiti za svoje buduće samopromocije. Čak im nije bitno da se Merkel očituje po tom pitanju jer i šutnja može biti temelj za buduće spinove: ‘Prozvali smo Njemačku, a oni se nisu očitovali, što znači da podržavaju status quo u Hrvatskoj’ – priča Hrvatin.

Za kraj smo našeg sugovornika upitali što bi Hrvati trebali imati na umu idući put kada čitaju priopćenje Adriatic Instituta.

– Hrvati bi trebali imati na umu da Adriatic institut ne djeluje samostalno, iz humanih pobuda, već je za to dobro plaćen. A njegovi sponzori ne bore se za Hrvatsku već za svoje interese.

Izvor: Zoran Stupar /dnevno hr

Da se podsjetimo:

>>> ‘ZAUSTAVITE ULAZAK HRVATSKE U EUROPSKU UNIJU’

Odgovori

Skip to content