Osvrt na okrugli stol o poslovnoj etici i socijalnoj državi

U četvrtak, 25.04.2013. godine na VIDIK festu se održao okrugli stol na temu ”Socijalna država, tržišno gospodarstvo i poslovna etika”.

{jathumbnail off}Na skupu kojeg je moderirala novinarka Danira Matijaca sudjelovali su ugledni gosti, poduzetnica Ksenija Abramović, neovisna ekonomistica Gordana Maras i dr. sc. Borna Jalšenjak sa ZSEM-a (Zagrebačke škole ekonomije i managmenta).

”U Hrvatskoj se,već 20 godina, sustavno potkopava vjera naroda u vlastite sposobnosti, što je uveliko doprinijelo stanovitoj zbunjenosti naroda. Jedna od medijskih manipulacija sviješću naroda je i korištenje metaekonomskog  jezika koje mu je zadaća prikrivanje istine o stvarnom gospodarskom stanju nacije.” Jedana od dugo prisutnih meta-ekonomskih fraza bila je i “stabilan tečaj jednako stabilna država, tj. jaki tečaj jednako jaka država”. Tu je i izbjegavanje pitanja značaja monetarne suverenosti za razvoj države. U Republici Hrvatskoj odavno nema zdravog dijaloga. Nas se cijelo vrijeme obmanjuje da imamo makroekonomsku stabilnost. Kakva je to makroekonomska stabilnost uz sve vrijeme rastuću nezaposlenost i rastući dug, pitala se Gordana Maras, i dalje nastavila;

 ”Naša proizvodna baza je osiromašena. Stvara se histerija oko proračunskog deficita. Ulaskom u Europsku uniju nameće nam se i potpisivanje ”fiskalnog pakta”, što je novi,  izravan udar na standard građana. Sve mjere koje je sprovela ova Vlada su, dogovorene mjere s MMF-om koncem prošle i ove godine. 

O poslovnoj etici u kapitalističkom sustavu govorio je prof. Borna Jalšenjak, koji je naglasio da postoje često puta predrasude o korporativnom menadžementu. Povećati dobit pod svaku cijenu, načelo je divljačkog kapitalizma. Tome se primjerice suprotstavio Norman Bowie koji je rekao da ”profit nije glavni cilj”, na što se gđa Ksenija Abramović nadovezala i rekla da je ”sreća u davanju, a ne u posjedovanju”. Tvrtke koje ona vodi, Etna i Laudato, funkcioniraju po načelima poslovne etike i ekonomije zajedništva. ”Za uspješno poslovanje jako je važno promicati poštovanje i razvijati povjerenje, a otvorenost j moćan alat kojim se promiče jedno i drugo”, istaknula je Ksenija. U komunikaciji je potrebno saslušati i čuti. Važno je ulagati u edukaciju djelatnika i imati jasnu viziju. Jedna i druga tvrtka (Etna i Laudato) promoviraju socijalni nauk Crkve. Poduzeća će doći do dobiti ako se budemo poštivali kao suradnici. Radna atmosfera je izuzetno važna, a kod nas ona uključuje ne samo povjerenje i poštovanje, nego i znakove pažnje, slavlje rođendana, nagrađivanje jdelatnika i dr. Zdravo poduzetništvo nas uči kako biti čovjek. Na kraju, Ksenija je rekla da veliku snagu pronalazi u vjeri i sakramentalnom životu.”

Nakon izlaganja, otvorila se diskusija na kojoj se moglo čuti različitih pitanja. Najviše pitanja građani su upućivali gđi Gordani Maras koja je rekla da ”mi u Hrvatskoj nemamo parlamentarnu demokraciju nego korporativnu demokraciju. Puno se govori o pravima manjina, ali se ne govori o onim pravima koja su najviše ugrožena u našoj zemlji, a to su pravo na rad i život.” Na kraju je prenijela upozorenje nobelovca Stiglitza da će europski program štednje uništiti Europu. Na pitanje kada će se izići iz krize, odgovorila je ”kada se naviknemo na krizu. A izlazak će se dogoditi kad osvijestimo sebe i svoje mogućnosti.” /HUB

Odgovori

Skip to content