Protestant Nigg napisao zanimljivu knjigu o katoličkim svecima

S PREDGOVOROM biskupa Košića   Sada o svetosti možemo promišljati na nov način. Nigg nam daje uvid u stvaran život svetaca lišen svakog uljepšavanja. Prikazujući ih kao osobe od krvi i mesa, koje su uz pomoć mukotrpog truda i Božje milosti dotaknule nebeske visine još za ovozemaljskog života, omogućava nam da ih u potpunosti shvatimo i zavolimo.

{jathumbnail off}Obzirom da se radi o protestantskom autoru zanimljivo je njegovo divljenje svecima koje se osjeća kroz čitavo djelo. Pozitivan stav i fascinacija svetim osobama vidi se već iz samih naslova životopisa. Tako autor sv. Franju Asiškog naziva simbolom Krista u srednjem vijeku, a Ivanu Aršku anđelom Francuske.

Walter Nigg rođen je u Luzernu, a sve do smrti 1988. godine djelovao je kao protestantski župnik u Dänikonu. Iako je Hrvatskoj još relativno nepoznat jer mu je ovo prvi ulazak na naše tržište, napisao je šezdesetak knjiga. Njegova su djela o svecima i misticima objavljivana širom svijeta, a upravo se ova knjiga, koju je izdala nakladna kuća Veritas, smatra remek-djelom na području hagiografije.

Nigg je pitanju svetaca kroz povijest i različita društva pristupio na vrlo suvremen način. Svetost nije rezervirana samo za izabrane pojedince nego za sve nas koji ljubimo i vjerujemo u Boga te mu želimo biti što sličniji. Njega zabrinjava što su u današnjem društvu „sveci pretvoreni u nežive likove koje moderna svijest odbacuje i prezire“. Upravo zato pri opisu svetaca ne uljepšava njihove osobine već ih želi prikazati u pravom svjetlu sa svim njihovim manama i vrlinama. Ne zato da bi ukazao na njihove nedostake već da bi nam pokazao da su oni stvarni ljudi koje je Bog obdario milostima i snagom kako bi postigli savršenstvo.

Kroz jedanaest životopisa svetaca, od kojih su deset katolički sveci, a jedan protestantski, autor nam daje životan i realističan prikaz njihova života, ali i ističe njihove uzvišene osjećaje i osobine poput izrazite pobožnosti, snažne nutarnje molitve, povezanosti sa svim Božjim stvorenjima i velike ljubavi koja ispunja srce. Tako saznajemo više o sv.Franji Asiškom, sv. Ivani Arškoj, sv. Nikoli iz Flüea, sv. Katarini Đenovskoj, sv. Tereziji Avilskoj, sv. Ivanu od Križa, sv. Franji Saleškom, sv. Josipu Kupertinskom, sv. Gerhardu Tersteegenu, sv. Tereziji iz Lisieuxa i sv. Vianneyju, arškom župniku.

Vidljivo je autorovo bogato teološko znanje koje je stekao studirajući filozofiju i teologiju u Göttingenu, Leipzigu i Zürichu. Iako dobro poznaje brojne biografske detalje iz života ovih svetaca, kao župnik Nigg se ne zaustavlja na čistom prezentiranju činjenica već vješto osvjetljava nadnaravna iskustva koja su sveci doživljavali u svojim molitvama i ekstazama.

Logika kojom se sveci vode u životu sasvim je drugačija od one kojom se vode obični smrtnici. Njima slava, moć i bogatstvo ništa ne predstavljaju, već se u ovom životu kroz molitvu, žrtvu, odricanja i prihvaćanje svojeg križa u radosti pripremaju za sjedinjenje s Bogom na drugome svijetu. Njihova je jedina logika neizmjerna ljubav prema Bogu i bližnjima i upravo iz te ljubavi proizlazi vidljiva radost koja im osvjetljava lica.

Zanimljiv je prikaz različitih stanja duše kroz koja su prolazili sveci, što se posebno očituje kod jednog sveca. Nigg piše: „Ivan od Križa pjeva o neobičnom putovanju duše, kakvog je opisao i Dante, ali s tom razlikom što se Ivanu ono ne događa tek nakon smrti nego još za vrijeme njegova ovozemaljska života. U usporedbi s ovim putovanjem blijede sve pustolovine koje moderni čovjek poduzima“.

Iako se životne priče svih jedanaest svetaca uvelike razlikuju oni su po poslanju koje im je dao Bog vrlo slični. Baš kao i sam Isus Krist svatko je od ovih svetaca osjetio napuštenost, osudu i nerazumijevanje okoline, ali i prožimajuću ljubav, milost, utjehu i mir koji dolaze samo od Boga.

U predgovoru knjizi biskup sisački Vlado Košić kaže kako vjeruje da će svakog iskrenog čitatelja ovo duhovno štivo obogatiti, kao što je obogatilo i njega i njegove spoznaje o svetosti i pokorništvu. Vjerujemo kako će ovo vrijedno djelo doprijeti do srca mnogih i da će se Niggove knjige kod nas prevoditi i dalje.

Izvor: Maja Šubarić/dnevno 

Odgovori

Skip to content