Zakljucne misli sa skupa o nezaposlenosti i radničkim pravima

Gospodin Joško Franić iz Sindikata metalaca Hrvatske govorio je o sprječavanju sindikalnog organiziranja u Brodosplitu. Stanje u Brodosplitu je alarmantno. Gotovo 1400 radnika je proglašeno viškom. Nudi im se otpremnina, ali je pitanje hoće li je dobiti. ”Budućnost škvera se ne vidi pod novim vlasnikom. Ako nema industrije, ne može se puniti gradski proračun. Zabrinjava inertnost građana”, naglasio je.

”Kod nezaposlenih je prisutna velika doza straha. Nemaju samopouzdanja”, ubacila se gđa Jasminka Lemo, predsjednica Udruge nezaposlenih SD županije. ”Treba krenuti od sebe, a najgore se zatvoriti u četiri zida”.

Okupljenima se potom obratio Renato Jerončić, ravnatelj splitskog HZZ-a, koji je istaknuo da se strukturne promjene neće dogoditi ako 80% ne iziđe na izbore. ”Prvo se tu moramo aktivizirati, a zatim prihvatiti činjenicu da ćemo vrlo vjerojatno u životu morati mijenjati poslove. Neke tvrtke će se gasiti ili jednostavno neće više biti potrebe da radimo posao za koji smo se školovali. Potreban nam je kompletan društveni aktivizam”, zaključio je.

Nakon izlaganja gostiju, otvorila se rasprava na temu korupcije i nepotizma kako u privrednom sektoru tako i u obrazovnim i znanstvenim institucijama./HUB

Odgovori

Skip to content