ZRAČNA LUKA SPLIT: DOLAZAK NOVIH KOMPANIJA

ZRAČNA LUKA SPLIT: DOLAZAK NAJAVILO PET NOVIH AVIOKOMPANIJA   Iako je ljetni red letenja počeo na Uskrs, 31. ožujka, u Zračnoj luci Split intenzivnije letenje zabilježeno je već tjedan ranije, s prvim linijama Lufthanse za Frankfurt i München, Condora za Frankfurt, Austrian Airlinesa za Beč, te Pegasusa za Istanbul.

{jathumbnail off}Ovaj raniji početak nagovještava još jednu uspješnu turističku sezonu, izjavio je direktor Zračne luke Lukša Novak. Prema dosadašnjim najavama, splitska će zračna luka u predstojećoj sezoni biti povezana s ukupno 80 destinacija, s tim da je najavljeno i pet novih: Dublin, Gdanjsk, Bukurešt, Leeds i Toulouse. Najznačajnija tržišta su, pak, i dalje njemačko, skandinavsko, britansko, francusko i rusko.

Osim domaće aviokompanije Croatia Airlinesa, putnike će prevoziti i 43 inozemna prijevoznika od kojih će posebno značajne udjele imati Germanwings, Easy Jet, te SAS, Norwegian Air i Lufthansa.

Novak pritom naglašava da je dolazak u Zračnu luku u Resniku najavilo i pet novih aviokompanija: Air Contractor iz Irske, Air Bucharest Transport iz Rumunjske, Monarch iz Velike Britanije, Air Onix iz Ukrajine i Travel Service iz Poljske.

Sanirana stajanka

Već uobičajeno, prometna potražnja je najviše izražena subotom, a dnevni maksimumi bit će na razini prošlogodišnjih vršnih opterećenja. U sklopu priprema za sezonu, a radi optimizacije tokova putnika, u putničkom terminalu je organiziran poseban prolaz za tranzitne putnike, čime će se osigurati olakšan nastavak njihova putovanja, te istodobno smanjiti opterećenje na punktu zaštitnog pregleda putnika. Od značajnijih ulaganja u opremu, u Zračnoj luci ističu nabavu dvaju niskopodnih autobusa za prijevoz putnika od zrakoplova do putničkog terminala. Autobusi su prilagođeni specifičnim zahtjevima aerodroma, te pružaju sve preduvjete za sigurno i kvalitetno opsluživanje putnika. Olakšan ulazak, moderan i klimatiziran interijer omogućavaju komforan prijevoz za 110 putnika. U otvorenom postupku javne nabave autobusi su kupljeni od njemačke tvrtke Viseon Neoplan, specijalizirane za proizvodnju aerodromskih autobusa.

Ukupna vrijednost investicije je 496.000 eura, a financirana je iz vlastitih izvora. Kad je riječ o ulaganjima u infrastrukturu, obnovljen je i uređen prostor međunarodnih odlazaka, te temeljito saniran stari dio stajanke za zrakoplove (vrijednost radova je tri milijuna kuna bez PDV-a).

U tijeku su i pripreme za angažman sezonske radne snage, provode se prijeko potrebna školovanja, produžavanja odobrenja i licencija za cjelokupno operativno osoblje, naglasio je direktor Novak.

SD | benedikt

Odgovori

Skip to content