Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Građanska inicijativa “U ime obitelji” pokrenula je postupak za izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma u Republici Hrvatskoj.

{jathumbnail off}Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Građani će se imati priliku izjašnjavati o potrebi raspisivanja referenduma u razdoblju od 12 do 26. svibnja te je potrebno prikupiti 375.000 potpisa u 15 dana. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se o spomenutom pitanju izjašnjavati kandidati za načelnike i gradonačelnike na predstojećim loklanim izborima.

Nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je dopis župnicima u kojem naglašava važnost braka i obitelji, potiče župnike na aktivno sudjelovanje u motiviranju vjernika te je dao dozvolu volonterima udruge da na površinama u crvkenom vlasništvu prikupljaju potpise.

Dopis donosimo u cijelosti:

“SVIM ŽUPNICIMA U SPLITSKO-MAKARSKOJ NADBISKUPIJI

Poštovani župnici!

Svjedoci smo širenja zabluda koje su protivne iskonskom dostojanstvu braka i važnosti obitelji.

Stoga su članovi građanske inicijative U ime obitelji odlučili započeti prikupljanje potpisa za referendum s nakanom da se u Ustav Republike Hrvatske uvrsti odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

Potpisi će se prikupljati od 12. do 26. svibnja na prostoru čitave Hrvatske. Ovim dopisom dopuštam da njihovim volonterima, na površinama u crkvenom vlasništvu, omogućite postavljanje nekog stolića i prikupljanje potpisa za referendum.

Bilo bi dobro da na kraju mise (ili na oglasnoj ploči) posredujete sljedeću informaciju:

Dragi vjernici, čitali ste ovih dana da su u cilju zaštite obitelji i braka, koji za sada u hrvatskom Ustavu uopće nije definiran, brojne građanske i vjerske udruge formirale građansku inicijativu po nazivom U IME OBITELJI i pokrenule akciju prikupljanja potpisa za referendum kojim bi se brak u Ustavu Republike Hrvatske definirao jedino kao životna zajednica žene i muškarca. A brak i obitelj preduvjet su i temelj uspješnog i zdravog društva. Vrijeme je, dakle, da se založimo za dobrobit djece i braka kao trajne zajednice žene i muškarca. Zato vas pozivam da se uključite u akciju „U ime obitelji“. Na izlasku iz crkve volonteri će skupljati vaše potpise. Treba čitko upisati svoje ime, prezime i MBG.

Za raspisivanje referenduma potrebno je u 15 dana prikupiti 375.000 potpisa.

Poduprimo ovu inicijativu i oglasimo vjernicima važnost skupljanja potpisa.

Iskreno vas pozdravljam i želim svako dobro od Gospodina.

Mons. Marin Barišić, nadbiskup”

dalmacijanews.com/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content