Završna misa Svjetskog dana mladih

Donositi evandelje znaci donositi Božju snagu da bi istrebljivali i rušili nasilje; zatirali i ništili barijere sebicnosti, netolerancije i mržnje; da bi gradili novi svijet. Isus racuna na vas! Crkva racuna na vas! Papa racuna na vas!, porucio je Papa u homiliji na završnoj misi u Rio de Janeiru

{jathumbnail off}Nepregledno mnoštvo mladih, prema službenim procjenama oko tri milijuna, okupilo se na plaži Copacabana Rio de Janeira na završnom misnom slavlju 28. Svjetskog dana mladih održanog na temu „Podite i ucinite mojim ucenicima sve narode”. Na misi je sudjelovala i brazilska predsjednica Dilma Rousseff te predsjednici Argentine, Bolivije i Surinama te potpredsjednici Urugvaja i Paname. 

Isusov poziv: „Podite ucinite ucenicima sve narode” bio je u središtu homilije Svetog Oca koji je konstatirao da je „bilo lijepo sudjelovati na Svjetskom danu mladih, živjeti vjeru zajedno s mladima iz svih krajeva svijeta, ali sada” – porucio je Papa mladima – „ti moraš ici i prenositi to iskustvo drugima”. Iskustvo ovog susreta ne smije ostati zatvoreno u vaš život i u malu skupinu župe, pokreta, vaše zajednice. Bilo bi to kao da se oduzme kisik plamenu koji gori. Vjera je plamen koji postaje sve jaci što se više dijeli, prenosi, da svi mogu upoznati, ljubiti i ispovijedati Isusa Krista koji je Gospodin života i povijesti, rekao je Papa. „Dijeliti iskustvo vjere, svjedociti vjeru, naviještati evandelje je poslanje koje Gospodin povjerava citavoj Crkvi, i tebi; ta zapovijed, medutim, nije plod želje za vladanjem ili moci, vec snage ljubavi, cinjenice da je Isus prvi došao medu nas i dao nam ne nešto od sebe, vec samoga sebe, dao je svoj život da nas spasi i pokaže nam Božju ljubav i milosrde. Isus se prema nama ne odnosi kao prema robovima, vec kao prema slobodnim ljudima, prijateljima, bracom; ne samo da nas šalje, vec nas prati, uvijek je uz nas u tom poslanju ljubavi. Ne bojte se, istaknuo je Papa, poci i nositi Krista u sve sredine, sve do egzistencijalnih periferija, i onima koji se cine najudaljenijima, najravnodušnijima. Gospodin traži sve, želi da svi osjete toplinu njegova milosrda i njegove ljubavi. Papa je zatim dodao da su Crkve u Latinskoj Americi zauzete u kontinentalnoj misiji koju su pokrenuli biskupi. „Brazile, Latinska Ameriko, svijet treba Krista! Ovaj kontinent je primio navještaj, koji je oznacio njegov put i donio mnogo ploda. Sada je taj navještaj povjeren takoder vama, da odzvanja novom snagom”, rekao je Papa. Crkva vas treba, porucio je Papa mladima, treba polet, kreativnost i radost koji vas karakteriziraju. Veliki apostol Brazila blaženi José de Anchieta pošao je u misiju kada je imao svega devetnaest godina. Znate li koje je najbolje sredstvo za evangeliziranje mladih? Sami mladi. To je put kojim treba ici, rekao je Papa.

Isus, nastavio je Papa, nije rekao: „Idi”, vec: „Idite”: pozvani smo zajedno. Dragi mladi, osjetite da vas u toj misiji prati citava Crkva i zajednica svetih, rekao je Papa te dodao: „Kada se zajedno uhvatimo u koštac sa izazovima, tada smo snažni, otkrivamo resurse za koje nismo ni znali da ih imamo. Isus nije pozvao apostole da žive izolirani, pozvao ih je da tvore jednu grupu, zajednicu.” Prezbitere je Papa pozvao da prate mlade, ali, dodao je, „to je samo jedna etapa hoda. Nastavite ih pratiti velikodušno i radosno, pomažite im da se aktivno ukljuce u Crkvi; neka se nikada ne osjecaju samima”.

Na kraju je Papa govorio o služenju. „Evangelizirati znaci osobno svjedociti Božju ljubav, pobijediti naše egoizme, znaci služiti tako da se prignemo do nogu svoje brace da ih operemo kao što je ucinio Isus. Na završetku homilije Papa je istaknuo da onaj koji evangelizira biva evangeliziran, onaj koji prenosi radost, radost i prima. „Dragi mladi, po povratku u svoje domove ne bojte se biti velikodušni s Kristom, svjedociti njegovo evandelje. U prvom citanju Bog šalje proroka Jeremiju, daje mu moc da istrebljuje i ruši, da zatire i ništi, da gradi i sadi (Jr 1, 10). To i za vas vrijedi”, rekao je Papa. „Donositi evandelje” znaci „donositi Božju snagu da bi istrebljivali i rušili nasilje; zatirali i ništili barijere sebicnosti, netolerancije i mržnje; da bi gradili novi svijet. Isus racuna na vas! Crkva racuna na vas! Papa racuna na vas!, rekao je Papa zazvavši na kraju zaštitu „Isusove Majke i Majke naše”.

Na kraju mise predsjednik Papinskog vijeca za laike kardinal Stanislaw Rylko uputio je rijeci zahvalnosti papi Franji. Pred vama, Svetosti, su mladi iz najudaljenijih krajeva svijeta. To je prelijepa slika mlade Crkve, Crkve pune nade. Bili su to dani, rekao je kardinal Rylko osvrcuci se na Svjetski dan mladih 2013., goleme evandeoske sjetve: oko 300 biskupa je održalo kateheze na 27 razlicitih jezika; toliki trenuci molitve u šutnji; mnoštvo mladih koji su pristupili sakramentu pomirenja; tolika radost da smo zajedno kao braca da svjedocimo pred svijetom da je lijepo biti kršcani, da vrijedi slijediti Krista u svom životu. U Vašoj srdacnoj i jednostavnoj rijeci mladi nalaze odgovore na malobrojna pitanja koja muce njihova srca. Papa Franjo potice mlade da izadu iz samih sebe i podu prema egzistencijalnim periferijama našega svijeta i donose evandelje, pocevši od siromašnih, iskljucenih, marginaliziranih, porucio je kardinal Rylko.

Na završetku mise Papa je predvodio molitvu Andeo Gospodnji i nakon molitve najavio da ce se iduci Svjetski dan mladih održati 2016. u Krakowu u Poljskoj.

 

 

Odgovori

Skip to content