Papa Franjo poziva na dijalog kultura i religija

Susret sa skupinom studenata i profesora iz Tokija

 

{jathumbnail off}Razmjena mišljenja i dijalog oruđe su upoznavanja i mira, ako im je u temelju umjerenost, istaknuo je papa Franjo susrevši se 21. kolovoza u Vatikanu sa skupinom studenata i profesora Zavoda “Seibu Gauken Bunri Junior High School” iz Tokija. Sveti Otac se tijekom Svjetskoga dana mladeži u Brazilu spomenuo vlastitoga sna iz mladosti, o tome da bude misionar u Japanu. 

Ako smo zatvoreni u sebe, imamo samo ono što imamo, ne možemo se kulturalno razvijati; naprotiv, ako idemo tražiti druge ljude, druge kulture, druge načine razmišljanja, druge religije, izlazimo iz sebe i započinjemo onu tako lijepu pustolovinu koja se zove dijalog, istaknuo je Sveti Otac te dodao: Dijalog je vrlo važan jer se u suočavanju s drugim kulturama, kao i u zdravom suočavanju s drugim religijama, dozrijeva i raste. Zatvaranje u sebe, naprotiv, može dovesti do nesporazuma i svađe.

Odgovarajuće ponašanje za uspostavljanje uistinu uspješnoga dijaloga su umjerenost, sposobnost za pronalaženje ljudi, pronalaženje kultura i to na miran način, sposobnost za postavljanje razumnih pitanja, napomenuo je Papa te istaknuo da je važno poslušati druge, a tek onda govoriti. Upravo taj dijalog stvara mir. Upravo to želim vama na ovom putovanju dijaloga, da znate dijalogizirati; pitati kako razmišlja ova kultura, očitovati što vam se sviđa, što vam se ne sviđa, ali uvijek kroz dijalog. Tako se odrasta, zaključio je papa Franjo, izvještava Radio Vatikan.

Izvor: IKA

 

Odgovori

Skip to content