Sirijsko-katolički patrijarh upozorava: Zapad prodaje kršćane za naftu

Sirijsko-katolički patrijarh upozorava: Zapad je naoružao pobunjenike, raspirivali nasilje i još su više zatrovali odnose između sunita i šiita

{jathumbnail off}Zapad je nas sirijske kršćane prodao za naftu – izjavio je sirijsko-katolički patrijarh Youssef III. Younan u telefonskom razgovoru za portal Terrasanta.net. Patrijarh smatra da valja pomoći sukobljenim stranama da nađu put pomirbe, da pokrenu dijalog za obnovu temeljenu na pluralističkom ustroju vlade.

Patrijarh je odlučno osudio mogućnost zapadnjačkog vojnog napada na Siriju. Naoružali su pobunjenike, raspirivali nasilje i još su više zatrovali odnose između sunita i šiita – ustvrdio je patrijarh. Zapad misli da će dolaskom šijita na vlast demokracija zamijeniti diktaturu, ali to je velika zabluda. Nasilno promijeniti režim, bez jamstva za laičke stranke, izazvat će žešći sukob nego u Iraku – ustvrdio je patrijarh Younan.

Razočarani smo ciničkom, makijavelističkom politikom zapadnih država: Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i druge, vide samo naftu, a zaboravljaju svoja načela. Više od dvije godine zajedno s Turskom govore da će režim pasti, to je najveća laž, koju prodaju svojim građanima, i najveća pogrešna procjena koja se zbila posljednjih deset godina. Režim je još uvijek čvrst, zemlja je porušena a poginulo je više od stotinu tisuća osoba – objasnio je patrijarh u razgovoru koji prenosi Radio Vatikan.

Patrijarh Younan smatra da su zapadne države pogriješile podupirući, u ime demokracije, nedemokratske režime, poput Katara i Saudijske Arabije. Njihove šefove u zapadnim kancelarijama primaju kao heroje demokracije političkog pluralizma i snošljivosti – ustvrdio je patrijarh koji smatra da su kršćani izdani i prodani za naftu.

Cijelo stanovništvo pati, ali kršćani su posebice žrtve mržnje zajednice koja misli i silom braniti Božju stvar. Osim što je spomenuo smaknuće sirijsko-katoličkog svećenika Françoisa Mourada, prije dva mjeseca, te prije deset dana masakr dvadesetak kršćana zapadno od grada Homs, patrijarh je naveo i ranjavanje 21. kolovoza drugoga svećenika, Amera Qassara, župnika u Qatanahu, na jugu glavnoga grada, u eksploziji bombe.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content