Biskup Uzinić u prvom pastoralnom pohodu Hrvatima u SAD-u

Chicago je jedno od značajnih hrvatskih misijskih mjesta u svijetu, gdje Hercegovačka franjevačka provincija, odnosno Hrvatska franjevačka kustodija u Americi, djeluje na tri župe

 

{jathumbnail off}Dubrovački biskup Mate Uzinić vratio se u utorak, 10. rujna s prvog pastoralnog pohoda Hrvatima u Sjedinjenim Američkim Državama. Biskup je u boravio u SAD-u na poziv Hrvatske franjevačke kustodije u Americi, župe sv. Jeronima u Chicagu i Kluba Poljica u Chicagu. Tom prigodom je posjetio brojne Hrvate u Chicagu, među kojima članove Kluba Poljica koji je proslavio stotu obljetnicu djelovanja u Chicagu i malu zajednicu Dubrovčana u Chicagu.

Chicago je jedna od značajnih hrvatskih misijskih mjesta u svijetu, gdje Hercegovačka franjevačka provincija, odnosno Hrvatska franjevačka kustodija u Americi, djeluje na tri župe. Kroz tjedan dana, biskup je pod vodstvom kustosa fra Joze Grbeša imao priliku upoznati kulturne znamenitosti grada, povijest djelovanja hrvatske misije kao i okolnosti u kojima žive naši emigranti. Mnogi Hrvati obilježili su društvenu i političku povijest ovoga grada. Naš umjetnik Ivan Meštrović je uz značajne skulpture u samome gradu, prema riječima rektora Theodora Hesburgha, dao srce i dušu i jednome od najpoznatijih sveučilišta Notre Dame.

U povodu proslave stote obljetnice djelovanja Poljičana u Chicagu, biskup je predvodio središnje euharistijsko slavlje u hrvatskoj župi svetog Jeronima. Pjevanje na misi uz župni zbor predvodila je klapa “Pasika” iz Kostanja u Poljicima, koja je dan uoči održala koncert u povodu te proslave.
Biskup se u propovijedi na poseban način obratio našim iseljenicima polazeći od liturgijskog čitanja iz Poslanice Filomenu u kojoj Pavao Filomenu preporučuje odbjeglog roba Onesima riječima: “Možda baš zato bi za čas odijeljen da ga dobiješ zauvijek – ne kao roba, nego više od roba, brata ljubljenoga”. U toj slici biskup je prepoznao naše iseljenike koji su, makar privremeno odijeljeni od Domovine, nova mogućnost i nova nadu za našu zajedničku domovinu Hrvatsku.

“Mi u Domovini smo se nekako, mijenjajući političke sustave i države, naviknuli na promjene, a s promjenama smo pomalo i zaboravili, u svakom slučaju zanemarili, onaj život i one vrijednosti od kojih ste vi nasilno otrgnuti i koje ste ponijeli u svom srcu… Te uspomene su vas, uz naše Hrvatske katoličke misije u inozemstvu poput ove sv. Jeronima u Chicagu, povezale i očuvale da se u potpunosti ne utopite u ovaj novi svijet, nego da uzimajući iz tog svijeta ono najbolje – ne mislim ovdje na novac jer on je tek sredstvo – tom istom svijetu ponudite ono najbolje naše. Ovih dana sam posjetio Sveučilište Notre Dame i vidio bogatu ostavštinu našeg Ivana Meštrovića koji je djelovao na tom Sveučilištu. To je ono naše najbolje, ali ni to nije ono sve. Ovomu se, mislim, može pridružiti i ono naše najbolje koje je Stjepan Radić izrazio rečenicom: ‘Vjera i seljačka sloga’. To dvoje, vjera i seljačka sloga je ono što ste ponijeli sa sobom iz naših Poljica i Domovine i donijeli u ovu američku sredinu… To je ono blago koje vi imate, a mi smo ga u Domovini, bojim se, izgubili. Nije li konačno došlo vrijeme i da se vratite natrag u domovinu i da sa sobom ponesete to blago kojim ste obogatili novu domovinu i one nove vrijednosti kojima je nova domovina obogatila vas? Uvjeren sam da Hrvatska može bolje, da ona može biti novi svijet, obećana zemlja kao što je nekad bila Amerika.

Hrvatska sama, ne zna kako. Za to su joj potrebni Onesimi koji se vraćaju, oni koji su u tuđini zadržali tradicionalne vrijednosti, ali ih i oplemenili vrijednostima svijeta u koji su došli i koji im je postao nova domovina. Gdje naći Onesime za povratak? Ja vjerujem da ih možemo naći među vama, da ste vi naši Onesimi. Hrvatska vas treba! Poljica vas trebaju! Svi dijelovi domovine vas trebaju! Crkva u Hrvatskoj vas treba! Zato vas s ovog mjesta, zahvaljujući na pozivu i srdačnom gostoprimstvu, molim da se vratite u Domovinu. Vratite se, pronađite načina, ne bojte se poteškoća jer s Kristom ništa nije teško i s njim sve dobiva pravo mjesto i značenje. Pomozite Hrvatskoj konačno postati i biti onakva zemlja kakvu ste sanjali, sa svim bogatstvima i ljepotom, sa svojim ljudima i slavnom poviješću zalivenom krvlju, da iz nje nitko više ne bi morao odlaziti i da bi se svatko u nju rado vraćao”, rekao je biskup.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content