Hrvatska Wikipedija ne postoji

Kod nas dominiraju dvije jugoslavenske Wikipedije: srpska dvonepismena, izrazito četnička, i jugoslavenska koja se predstavlja kao hrvatska, a zapravo to nije

 

{jathumbnail off}Kako pojednostavniti svijet, da lakše komuniciramo? Hrvatima bi pasalo da ostali narodi uvedu zajednički jezik, po mogućnosti hrvatski. Da lakše komuniciramo. Uvijek imamo ono Mi i Oni, pa bi to trebalo pojednostavniti. Kome treba baš tolika raznolikost svijeta? Ovako nakon usvajanja nekog pojma preko Wikipedije na engleskom jeziku, moram kliknuti na tumačenje istog pojma na ostalim jezicima, pa tek nakon toga dobivam nešto objektivniju sliku. Meni je razumljivo da Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, želi da Hrvati i Srbi imaju jedinstvenu Wikipediju, ali se taj njegov otklon protivi samoj ideji Wikipedije, onako kako ju je izvorno postavio.
Ali mi nije razumljivo da to pokušavaju provesti uvijek isti idioti ovoga prostora. Kod nas dominiraju dvije jugoslavenske Wikipedije: srpska dvonepismena, izrazito četnička, i jugoslavenska koja se predstavlja kao hrvatska, a zapravo to nije, jer uvažava poremećeno društveno i kulturno naslijeđe iz obje Jugoslavije. Tu su još “bosanska” Wikipedija i “srpskohrvatska” Wikipedija. Posljednja je, kao i srpska, na dva pisma, idealna za Vukovar. Eto prilike da nas Wales kao dreser u cirkusu s bičem potjera da koristimo četničku srpskohrvatsku Wikipediju. Hrvati imaju težak problem u svojoj glavi – stoljećima prihvaćaju objektivnost kao mjeru vladajuće hunte, pa je prije svega nužno provesti raspad Jugoslavije i velikosrpske hegemonije u glavama sluđenih nesretnika u RH i u BiH. Danas imamo Wikipedije na mrtvim jezicima! Pa i na lokalnim varijantama nekog jezika. I hvala Bogu da je tako. Ako bude pameti, pojavit će se i hb.wikipedia. Da bi se uspostavila nekakva ravnoteža u odnosu na četničku srpsku Wikipediju, kao i odnosu na “srpskohrvatsku” i “bosansku” potrebita je jedna izrazito ustaška Wikipedija, koja bi promatrala odnose kroz revolucionarnu vizuru Ustaškog pokreta, iz njegovih ranijih godina, prije dolaska na vlast u NDH. Pri tome bi takva up.wikipedia trebala selektivno usvojiti samo pozitivne vrijednosti NDH, a nametnute “istine” dvije Jugoslavije i jugoslavenske RH strogo odbaciti.

“Hrvatsko-srpska Wikipedija je fašistoidna ideja”

Izjavio je to Inoslav Bešker! “Čim se nešto hoće uniformirati, spopada me zebnja.” Bešker je vjerojatno dao svoj osobni doprinos hrvatskoj, zapravo jugoslavenskoj Wikipediji. Bešker oduzima Željku Jovanoviću pravo da arbitrira u pitanjima enciklopedije. Jovanović je veći dio hrvatsko-jugoslavenske Wikipedije kvalificirao kao znanstveno dvojben i kao krivotvorinu. Što je to “veći dio sadržaja u hrvatskoj inačici Wikipedije”? – uzvratio je Inoslav Bešker. Jer je po njemu velik dio hrvatske Wikipedije kvalitetan i pouzdan. A opet, ne vjerujte Danajcima niti kada vam darove nose! Zgodno zvuči, ali Bešker vjerojatno ima svoj skriveni cilj. Dakle, nekima je svaka hrvatska enciklopedija suvišna, a mnogi ne prihvaćaju sadašnju projugoslavensku verziju hrvatske Wikipedije jer nije dovoljno četnička. Bešker se izjasnio protiv hrvatsko-srpske Wikipedije, ali također ostaje uz nekorektne zahtjeve Jutarnjeg lista prema takozvanoj hrvatskoj Wikipediji. Bešker na posredan način kaže da bi se prilozi o NDH i o Ustaškom pokretu trebali približiti onima iz četničke srpske Wikipedije, što je zaista apsurdan zahtjev. Pri tome ne koristi primjedbe na odgovarajuće priloge na hr.wikipediji, nego spominje anonimni komentar na članak Jutarnjeg lista: “Zašto ljudi pristaju da se osuđuje ustaštvo? To je bio domoljuban pokret s ciljem osamostaljenja od Jugoslavije istovjetan ovome 1991. godine. Komunističko-srpska propaganda je ljudima isprala mozak svih ovih desetljeća, no bez čvrstih dokaza o genocidnosti NDH to je čista fikcija gdje se par incidenata multiplicira i kroz tih par izdvojenih slučaja se generalizira Hrvatska kao zločinačka tvorevina i Hrvati kao zločinački narod koji nema pravo na slobodu i nezavisnost.”

Pohvala kao pokriće za podmetanje

Bešker sam poteže kruške i jabuke, jer je NDH bila posve druga priča u jednom značajno većem sukobu, najvećoj tragediji u povijesti ljudskog roda. Uostalom, takav anoniman komentar mogao je napisati svatko, pa i Bešker, da mu posluži kao argument za novu prodiku o Ustaškom pokretu. Beškera smetaju pozicije “Jugokomunistička propaganda” i “Dogme i mitovi jugoslavenskih antifašista”. “U hrvatskoj Wikipediji mijenjao sam mnogo toga” – priznaje nam Bešker, čime zapravo povećava sumnju da je hr.wikipedia projugoslavensko štivo. Nakon što svijet sve više prihvaća neizbrisivu istinu o genocidu nad Hrvatima kod Bleiburga i na Križnom putu, Bešker se čudi kako neka pozicija o završetku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj može sadržavati kvalifikaciju “Svibanjska katastrofa”. Dobijete nadu da je Bešker konačno progledao, a onda vam pokuša podvaliti neku svoju bolesnu umišljotinu. Bešker lukavo kvalificira hr.wikipediju kao pretežito kvalitetnu da bi mogao plasirati svoje poznate “istine” o NDH i o Ustaškom pokretu. U sklopu nakaznog pomirenja iz 90-tih, dozvolili smo da u našem društvu jugoslavenski društveni arbitri zadrže dominaciju, pa nam kroje novu Jugoslaviju, u našim glavama, u našim domovima, u našoj zemlji i na internetu.

Autor: Tvrtko Dolić/Dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content