Imperija uzvraća udarac: McCainovo pismo Putinu

Kako je i obećao, američki senator John McCain objavio je tekst u ruskom listu Pravda, kao direktan odgovor na Putinov tekst u američkom listu The New York Times

 

{jathumbnail off}Prenosimo vam kompletan prijevod McCainovog teksta koji je objavljen na stranicama ruskog lista Pravda.ru 

 

John McCain: “Rusi zaslužuju bolje od Putina”

“Kada je urednik Pravda.ru, Dmitrij Sudakov, ponudio kako će objaviti moj komentar, opisao me kao “već godinama aktivnog anti-ruskog političara”. Vjerujem kako ovo nije prvi put da Rusi čuju kako me karakterizira kao njihovog antagonista. Pošto je svrha ovog mojeg teksta prokazati zlouporabu moći i provođenje korupcije od strane ruskih vladara, početi ću prvo s ovom neistinom. Ja nisam anti-ruski nastrojen, ja sam pro-ruski nastrojen, više sam pro-ruski nego režim koji danas vlada Rusijom.

To kažem zato jer poštujem vaše dostojanstvo i pravo na samo-opredjeljenje. Vjerujem kako biste trebali živjeti prema diktatima vlastite savjesti, a ne prema diktatima vaše vlade. Vjerujem kako ste zaslužili priliku da unaprijedite svoje živote kroz ekonomiju koja bi bila izgrađena da potraje i da donese korist mnogima, a ne samo nekolicini moćnika. Trebali bi imati vladu koja se vodi prema zakonu, koja je konzistentna u provođenju pravednosti. To tvrdim jer vjerujem kako je ruski narod, podjednako kao i američki, od našeg Stvoritelja dobio neotuđiva prava na život, slobodu i potragu za srećom.

Ruski građanin ne može objaviti ovakvu izjavu kao što ja sada pišem. Predsjednik Putin i njegovi suradnici ne vjeruju u ove vrednote. Oni ne poštuju vaše dostojanstvo i ne prihvaćaju vaš autoritet nad njima. Oni kažnjavaju disidente, zatvaraju oponente. Namještaju izbore. Kontroliraju medije. Zlostavljaju, prijete i protjeruju organizacije koje brane vaša prava. Kako bi zadržali svoju moć uveli su ogromnu korupciju u vaše sudstvo i vašu ekonomiju, teroriziraju, pa čak i ubijaju, novinare koji se usude prokazati njihovu korupciju.

Oni sastavljaju zakone i podržavaju netrpeljivost protiv ljudi druge seksualne orijentacije. Bacaju članice punk-rock sastava u zatvor samo zato jer su bile provokativne i vulgarne te imale petlju prosvjedovati protiv vladavine predsjednika Putina.

Sergej Magnitski nije bio aktivist za ljudska prava. Bio je računovođa u moskovskoj odvjetničkoj kompaniji. Bio je tek običan Rus koji je napravio izuzetnu stvar. Razotkrio je jednu od najvećih krađa privatne imovine od strane države u ruskoj povijesti. Njemu je bilo stalo do zakona i vjerovao je kako nitko ne smije biti iznad zakona. Zbog svojih uvjerenja i hrabrosti, držali su ga u Butirka zatvoru bez suđenja, gdje je bio pretučen, razbolio se i umro. Nakon njegove smrti organiziran je montirani politički sudski proces koji je podsjećao na eru Staljina. Naravno, Magnitski je osuđen. Ovo nije bio zločin samo protiv Sergeja Magnitskog, već i protiv cijelog ruskog naroda i vaših prava na poštenu vlast – vlast koja bi bila dostojna Magnitskog i vas.

Predsjednik Putin tvrdi kako je njegov cilj vratiti rusku slavu i veličinu doma i među zemljama svijeta. No, na koji način on to misli postići? Dao vam je ekonomiju koja je bazirana gotovo u potpunosti na nekoliko prirodnih resursa, ekonomiju koja će rasti i padati zajedno s tim resursima. To bogatstvo neće potrajati, a dok potraje biti će većinom u posjedu korumpirane i moćne nekolicine. Kapital napušta Rusiju, jer je Rusija za investitore i poduzetnike postala preriskantna zbog nedostatka vladavine prava i ograničene širine ekonomije. On vam je dao politički sistem koji se održava korupcijom i represijom te nije dovoljno snažan da tolerira disidentizam.

Kako je ojačao rusko međunarodno stajalište? Na način da je Rusiju povezao s nekim od svjetskih najgorih i najružnijih tiranija. Podržava sirijski režim koji je ubio na desetke tisuća vlastitih stanovnika kako bi se održao. Blokirao je UN rezolucije kako se ne bi mogli niti osuditi ti zločini. Ne uzima u obzir masakre nevinih ljudi, milijune izbjeglica i sve veću opasnost za druge zemlje, zbog čega je nužna pozornost svijeta. Time ne pomaže ruskoj globalnoj reputaciji. On je time uništava. On je Rusiju pretvorio u prijatelja tiranina i neprijatelja potlačenih, kojima druge zemlje, koje žele izgraditi siguran, miran i prosperitetan svijet, ne vjeruju.

Predsjednik Putin ne vjeruje u ove vrednote jer ne vjeruje u vas. On ne vjeruje kako ljudska priroda u slobodi može se uzdići iznad slabosti i izgraditi pravedno, mirno i prosperitetno društvo. Ili pak ne vjeruje kako Rusi to mogu. Stoga on vlada na temelju tih slabosti – korupcijom, represijom i nasiljem. On vlada za sebe, ne za vas.

Ja vjerujem u vas. Vjerujem u vaš kapacitet da vladate sami sobom i u vašu želju za pravdom i prilikama. Vjerujem u veličinu ruskog naroda, koji je strašno postradao i hrabro se borio protiv užasnih neprijatelja kako bi spasio svoju naciju. Ja vjerujem u vaše pravo da stvorite civilizaciju dostojnu vaših snova i žrtava. Kada kritiziram vašu vladu, to nije zato jer sam anti-ruski nastrojen. To je zato što vjerujem kako zaslužujete vladu koja vjeruje u vas i odgovara vama. Radujem se danu kada ćete je i imati”.

Izvor: Pravda/advance.hr

Odgovori

Skip to content