Iščupan spomen na posjet Ivana Pavla II. Rijeci

Zasigurno nikome tko je svjestan simbolike ove spomen-bitve i koliko ona znači Riječanima ne bi mogao pasti napamet ovakav vandalski čin, ističe se u priopćenju Riječke nadbiskupije

{jathumbnail off}Spomen obilježje na posjet Ivana Pavla II. Rijeci, koje je u lipnju ove godine postavljeno na Gat Karoline Riječke, bilo je metom zasad nepoznatih vandala u noći s 31. kolovoza na 1. rujna. Papina bitva postavljena je u spomen na desetu obljetnicu njegova posjeta Rijeci.
Spomen obilježje nepoznati su počinitelji bacili u more, a s dubine od oko šest metara izvukli su ga u nedjelju ronici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka. Bitvu su nakon očevida preuzele nadležne gradske službe.

Riječka nadbiskupija oglasila se priopćenjem u kojem podsjeća da Papina bitva na Gatu Karoline Riječke za Riječane ima veliko simboličko značenje. Ona je spomen na dan kada je veliki papa Ivan Pavao II. stupio na riječko tlo, podsjetnik na njegovo jubilarno 100. apostolsko putovanje i treći posjet Hrvatskoj. S obzirom kako je veličanstveno Rijeka tada, prije 10 godina, dočekala Papu i 5 dana bila njegov domaćin, sjećanja na dragog gosta povezuju sve građane Rijeke, bez obzira na vjersko opredjeljenje.

„Zasigurno nikome tko je svjestan simbolike ove spomen-bitve i koliko ona znači Riječanima ne bi mogao pasti napamet ovakav vandalski čin. Nadamo se stoga da je ovaj nepromišljeni vandalizam ipak izolirani slučaj koji se neće ponoviti te da će bitva, nakon što se poprave oštećenja, uskoro na istom mjestu ponovno svjedočiti u spomen na taj izniman događaj”, ističe se u priopćenju.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content