Poruka nadbiskupa Barišića na početku školske i vjeronaučne godine:Odgoj je proces izgrađivanja i oblikovanja ljudskog bića…

Sadržaj odgoja i obrazovanja, vrijednosna orijentacija i koncept vlastite sreće trebao bi biti rezultat slobodnog izbora svakog građanina, osobito roditelja za svoju djecu, a ne posljedica nametanja od strane države

 

{jathumbnail off}Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je poruku prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. Odgoj je “proces izgrađivanja i oblikovanja ljudskog bića, očovječenje čovjeka… I danas kršćanstvo i Crkva imaju što ponuditi suvremenom svijetu i čovjeku, jer je evanđelje uvijek aktualno, životno i izazovno. Treba samo dopustiti da ono oživi i zaživi na što vjerodostojniji način, u našim životima i našim djelima”, piše nadbiskup.

Obraćajući se posebno roditeljima, ističe da je “odgoj djece i mladih kvalitetan onoliko koliko je međusobno prožet i usklađen od strane svih onih koji su odgovorni za odgoj: obitelji, škole i Crkve… Sadržaj odgoja i obrazovanja, vrijednosna orijentacija i koncept vlastite sreće trebao bi biti rezultat slobodnog izbora svakog građanina, osobito roditelja za svoju djecu, a ne posljedica nametanja od strane države. Stoga je Vaša uloga, dragi roditelji, nezamjenjiva i nenadoknadiva. Budno bdijte nad odgojem svoje djece”, ističe nadbiskup.

Ravnatelje, odgojitelje, učitelje i nastavnike poziva da pokušaju biti “ne samo prenositelji znanja, nego i svjedoci istinskih vrijednosti”. Vjeroučitelje, redovnice i svećenike nadbiskup u poruci podsjeća da je “nova školska i vjeronaučna godina prigoda ne samo da učinimo više u školi i u župi, u prenošenju vjere i uvođenju u iskustvo vjere, nego i prilika za preispitivanje vlastite kršćanske autentičnosti”.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content