Ruski MVP Sergej Lavrov: “SAD vrši pritisak na Rusiju oko Sirije, ucjenjuju nas”

Rusija neće popustiti, ali u isto vrijeme traži podršku svih onih strana koje vide multipolarni poredak kao nešto što bi im moglo biti u interesu

 

{jathumbnail off}Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, po prvi puta javno je istaknuo kako SAD vrši pritisak na Rusiju po pitanju Sirije. Lavrov čak ističe kako SAD “ucjenjuje” Rusiju. Rekao je kako SAD vrše pritisak kako bi Rusija odobrila UN Rezoluciju koja bi omogućila vojni napad na Siriju. SAD traže tu rezoluciju u zamjenu za njihovo prihvaćanje aktualnog plana po pitanju predaje kemijskog arsenala i pristupanja Sirije u OPCW (Organizacija za Prohibiciju Kemijskog Oružja).

Drugim riječima, SAD inzistiraju na Rezoluciji UN Vijeća Sigurnosti koja bi se pozivala na kontroverzni Članak 7 prema kojem se može izvesti vojni napad. Naime, iz SAD-a tvrde kako je to “nužno” kako bi se zaprijetilo vlastima u Damasku te osiguralo da oni aktualan plan i ispoštuju. Ovo je izuzetno delikatna situacija i najveća kočnica otkako je diplomatski proces pokrenut početkom ovog mjeseca.

Naime, ako Rusija popusti pod pritiskom te odobre usvajanje rezolucije koja bi se mogla iskoristiti za autorizaciju vojnog napada na Siriju, velika je vjerojatnost da će do napada i doći, tj. tada ništa ne bi moglo – barem ako govorimo iz perspektive međunarodnog zakona – zaustaviti SAD da pokrenu vojni napad na Siriju. Bilo bi dovoljno da iz Washingtona kažu kako se “Assad ne drži plana” i napadi na sirijski teritorij mogu početi. Rusija tu ne bi mogla učiniti ništa osim da se direktno uključe u rat, što sigurno neće učiniti.

U tom kontekstu izuzetno je važno što je Sergej Lavrov u ovom kritičnom trenutku izašao s ovim informacijama u javnost. Što sve spada pod “američki pritisak”, nije teško zamisliti. Izgleda kako se Washington oporavio od incijalnog šoka ruskog preuzimanja procesa oko Sirije. Zbog kompleksne situacije, točnije zbog nenaklonosti Kongresa, Obama nije imao druge opcije nego prihvatiti odgađanje vojnog napada i pružiti priliku diplomatskom rješenju, tj. planu da se svo kemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu. No, sada već nastoje aktualnu situaciju ponovno okrenuti prema svojoj dominaciji.

SAD bi mogli srušiti aktualni proces, kao što su i srušili nade za mirnim rješenjem za vrijeme prvog sastanka u Ženevi (ljeto 2012.), na način da neće pristati na Rezoluciju koja se ne bi pozivala na Članak 7. Naime, da bi plan stavljanja kemijskih arsenala pod međunarodnu kontrolu mogao krenuti, nužno je izglasavanje konkretne rezolucije u UNVS-u.

Podsjetimo, konačan cilj ovog plana je samo jedan – zaustaviti američki vojni napad. Zato je ovakva rezolucija apsolutno nedopustiva jer bi njenim izglasavanjem Sirija mogla izgubiti svoje kemijske arsenale – koji primarno postoje zbog činjenice da Izrael ima nuklearno naoružanje – i svejedno biti napadnuta od strane SAD-a i njihovih saveznika.

“Naši američki partneri su nas počeli ucjenjivati: ‘Ako Rusija ne podupre rezoluciji s Člankom 7, mi ćemo povući svoju potporu za ulazak Sirije u Organizaciju za Prohibiciju Kemijskog Oružja (OPCW)’. Ovo je potpuni zaokret od onoga što sam se dogovorio s državnim tajnikom Johnom Kerryem”, istaknuo je Sergej Lavrov jučer u razgovoru za Kanal 1.

“Naši partneri su zalijepljeni ideološkom misijom promjene režima. Ne mogu priznati da su napravili još jednu pogrešku”, rekao je Lavrov te žestoko kritizirao američke intervencije u Libiji i Iraku rekavši kako bi nova vojna intervencija izazvala katastrofu za cijelu regiju. “Da su SAD zaista zainteresirani za okončanje ovog sukoba, onda bi urgirali za što bržim pristupanjem Sirije OPCW-u, a ne za odlaskom Assada s vlasti”, rekao je Lavrov. “Uvjeren sam kako Zapad ovo radi samo kako bi svijetu pokazali da su oni i dalje glavni na prostoru Bliskog Istoka. Ovo je totalno politizirani pristup”, ističe.

“Ako bi militanti došli na vlast u Siriji, Sirija više ne bi bila sekularna država. Gotovo tri četvrtine militanata su džihadisti, uključujući i najradikalnije skupine kao što su Al-Nusra Front i ISIL koje žele uspostaviti Islamistički Kalifat na teritoriju Sirije i okolnih zemalja. Ako bi naši zapadni partneri promislili samo o dva iduća koraka, morali bi shvatiti ove činjenice”, rekao je Lavrov.

Navodi kako se na Zapadu kada je riječ o Siriji stalno ponavljaju “mantre” od promicanju demokracije i ljudskih prava. “To su važne teme, ali neodgovorni političari ne bi smjeli biti vođeni samo tim temama. Ne brinuti za stabilnost ključne svjetske regije je apsolutno neodgovorno”, rekao je Lavrov.

Ruski MVP, u svakako najiskrenijem razgovoru od početka sirijske krize, nadalje ističe kako – prema pojedinim stručnjacima – “netko nastoji stvoriti upravljani kaos u regiji za svoju osobnu korist” te odmah navodi kako “Zapadne zemlje od toga neće imati koristi”. “Neki okreću glavu od činjenice da svijet postaje multipolaran”, istaknuo je Lavrov. Ovo je možda i najvažnija njegova izjava u cijelom intervjuu – naime, hipotetičko “puštanje” Sirije na direktan udarac američke vojne sile od strane Rusije predstavljalo bi slom ideje o multipolarnom svijetu. Ako Rusija pod vodstvom Vladimira Putina zaista želi multipolarnost na svjetskoj razini, Sirija će se morati braniti svim raspoloživim sredstvima i to je već kristalno jasno.

Multipolarnost nije samo “problem” za SAD, to bi bio i kraj američke apsolutne dominacije u međunarodnim odnosima. Posve je jasno zbog čega SAD nastoji pod svaku cijenu zaustaviti ovaj proces, pa ako treba i silom.

“Povijest se ponavlja”, rekao je Lavrov referirajući se na prošlogodišnji sastanak u Ženevi – “Opet imamo dogovor u Ženevi koji je postignut bez spomena na Članak 7 i opet imamo Vijeće Sigurnosti koje želi preurediti naš dokument i uključiti Članak 7 u rezoluciju”. “Zapad se mora početi držati međunarodnog zakona, moraju prestati sastavljati rezolucije koje su motivirane geopolitičkim ambicijama”, rekao je.

Nadalje, istaknuo je kako “obje strane” u Siriji moraju predati kemijsko oružje, poručivši time kako vjeruje da opozicija također posjeduje takvo oružje. Naglašava kako “Zapad ne govori cijelu priču” te kako postoje informacije, koje su prema njemu potvrdili Izraelci, da su pobunjenici u barem dva navrata zauzeli lokacije na kojima su se nalazili arsenali kemijskog oružja.

“Prema našim procjenama, uz snažnu vjerojatnost kako u kućnim laboratorijima militanti nastoje skuhati otrovne plinove, informacije od Izraelaca su točne”, rekao je.

Osvrnuo se i na UN-ov izvještaj o kemijskom napadu 21. kolovoza u okolici Damaska. “Ono što se navodi u izvještaju nije nas uvjerilo da je sirijski režim povezan s tom epizodom uporabe kemijskog oružja”, rekao je Lavrov te ističe kako postoje svjedoci koji su razgovarali s militantima, kojima su militanti priznali kako su “dobili izvana municiju koju još nikada nisu vidjeli, nisu znali kako je koristiti, no u konačnici su je iskoristili”. Nadalje, ističe kako su veterani Pentagona i CIA-e poslali otvoreno pismo predsjedniku Obami u kojem se ističe kako postoji mogućnost da su pobunjenici upotrijebili kemijsko oružje.

Lavrov također ističe, kao i drugi ruski dužnosnici, kako očekuje da se UN tim vrati u Siriju i istraži dodatne lokacije na kojima su se navodno desili napadi kemijskim oružjem.

Po pitanju osiguravanja kemijskih arsenala, Lavrov ističe kako je svjestan činjenice da će – ukoliko do toga dođe – te lokacije morati osiguravati međunarodne snage. “Međunarodna prisutnost biti će tražena za lokacije na kojima će raditi stručnjaci. Mi smo spremni alocirati naše ljude i vojnu policiju za ovaj zadatak. Ne mislim da je nužno slati veći vojni kontingent, mislim da bi bilo dovoljno poslati vojne promatrače. Nadalje, biti će nužno da promatrači budu iz svih članica UNVS-a, kao i iz arapskih zemalja i Turske, tako da sve zaraćene strane u Siriji znaju kako se na terenu nalaze vanjske snage s kojima surađuju – kako ne bi došlo do provokacija”, rekao je Lavrov.

 

Analiza
Jedna stvar je sigurna – Lavrov ne bi u javnost izlazio s ovakvim izjavama da ne mora. Idealno rješenje za Moskvu bilo bi da se sva diplomacija sa SAD-om vodi iza zatvorenih vrata. No, pokazuje se kako to nije moguće. SAD uzvraćaju na svako približavanje potencijalno mirnom rješenju za Siriju jer svako mirno rješenje, za sada, ne vodi prema njima priželjkivanom ishodu – odlasku Assada s vlasti.

U trenutku kada Rusija više nije u stanju podnijeti sav američki pritisak, ove izjave u javnosti su kao neka vrsta “ventila” za nagomilani pritisak. Nekoliko stvari može se isčitati iz ovog intervjua s Lavrovom: posve je jasno kako Rusija ne planira popustiti pod pritiskom, no jedan od načina za borbu protiv takvog pritiska je prokazivanje istog u javnosti. Nadalje, jasno je kako je sirijski sukob poprimio izuzetno široke geopolitičke dimenzije. Štoviše, sirijski sukob važan je i za na najvišu moguću – globalnu – razinu. Lavrov otvoreno spominje proces formiranja multipolarnog svijeta u kontekstu sirijske krize. Čak ga naziva i neizbježnim te time šalje službeno stajalište Moskve u svijet – multipolarnost je proces koji se neće moći zaustaviti.

Posebno je važno njegovo isticanje “stvaranja organiziranog kaosa” u regiji te kako takav pristup nekima odgovora, ali ne Zapadu. Nije teško odgonetnuti na koje regionalne igrače se ovdje Lavrov referira. Stvara se dojam kao da Rusija želi na neki način uvjeriti SAD-a da je potrebno distancirati se od ovih sila jer te alijanse ne donose nužno korist Zapadu. No, tako nešto nije moguće, barem na za vrijeme aktualne američke administracije čija se bliskoistočna politika pokazala iznimno destruktivnom.

Ženeva 1 brzo je propala prošlog ljeta. Tada je funkciju državnog tajnika obnašala Hillary Clinton. U Ženevi je tada postignut dogovor o “mirnoj tranziciji” i formiranju prijelazne vlade u Siriji. To je bio dobar pokušaj zaustavljanja rata. Izgledalo je, ali samo prvih 24 sata, kako bi plan mogao i uspjeti. No, već dan nakon Clinton je počela isticati kako se “podrazumijeva” da u tom procesu Assad mora otići, makar o tome nije uopće bilo govora za vrijeme sastanka u Ženevi. Baš kao i danas, Rusija je tada žestoko reagirala na ovaj pokušaj američkog izokretanja dogovora. Ženevski sporazum pao je u vodu, a rat u Siriji nastavio se još većom žestinom.

Sada imamo tzv. “Ženevu 2” – ideju koja se naslanja na originalni sastanak iz 2012. Navodno bi se trebala održati mirovna konferencija na kojoj bi bile zastupljene obje strane. Približavanje toj konferenciji, čiji je datum još uvijek potpuna nepoznanica, pomogao je aktualni plan oko eliminacije kemijskog oružja. No, i taj plan, kao i konferencija, sada su ugroženi zbog američkih amandmana. Kao i 2012., SAD ponovno naknadno izlaze s dodatnim zahtjevima, u prvom redu s nedopustivim Člankom 7.

Ako SAD ustraje na tome, velika je šansa da će i ovaj diplomatski zaokret brzo potonuti kao i onaj prošle godine. Za Siriju bi to bila još jedna katastrofa i nastavak žestokih sukoba u nedogled. Lavrov je točno učio kako se SAD jednostavno ne znaju zaustaviti. Naime, danas je već jasno da su velika većina anti-vladinih boraca u Siriji radikalni džihadisti, što iz Sirije, što iz stranih država. SAD to znaju jako dobro, svjesni su da im te činjenice ne idu u prilog, ali svejedno odbijaju popustiti od ideje “smjene režima”.

Ovo nisu nikakve novosti za one koji prate sirijski konflikt od samog početka, no činjenica da Rusija o ovome sada govori i javno, izuzetno je bitna. To znači da Rusija neće popustiti, ali u isto vrijeme traži podršku svih onih strana koje vide multipolarni poredak kao nešto što bi im moglo biti u interesu. Ovog tjedna održava se Generalna Skupština u sjedištu Ujedinjenih Naroda u New Yorku, imajući to u vidu, može se zaključiti kako je Lavrovova poruka poprilično dobro tempirana.

Autor: Antun Roša/advance.hr

Odgovori

Skip to content