Split: Zaziv Duha Svetoga na prosvjetne djelatnike i podjela kanonskih mandata

Nadbiskup Barišić nastavnicima poručio da imaju veoma važnu ulogu u društvu, bez obzira koliko njihov rad bio loše plaćen te koliko se njihovo zvanje polako smješta na margine

{jathumbnail off}„Učitelji imaju nezamjenjivu ulogu u životi svake mlade osobe”, rekao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga za sve prosvjetne djelatnike na području Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak 12. rujna, u katedrali Sv. Dujma u Splitu. Tom prigodom vjeroučiteljima je podijelio kanonske mandate. Tako je, oko četrdeset vjeroučitelja primilo privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama. Ovo je treća godina u nizu kako Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizira zajedničku misu i zaziv Duha Svetoga za sve odgojitelje u predškolskim ustanovama te sve učitelje, nastavnike i profesore u osnovnim i srednjim školama.

Obraćajući se učiteljima, nastavnicima i profesorima, nadbiskup je istaknuo da imaju veoma važnu ulogu u društvu, bez obzira koliko njihov rad bio loše plaćen te koliko se njihovo zvanje polako smješta na margine.”Čovjeka se poznaje kad ga se ljubi, a to je jako zahtjevno. Uz sve vlastite poteškoće, imajte ljubavi, pažnje i strpljenja prema toj djeci i mladima. Oni bez toga ne mogu jer im vaš primjer govori da su dostojni nečije ljubav, i to ih čini otvorenijim i poletnijim da svu svoju nadarenost spoje u jednu skladnu cjelinu”, rekao je nadbiskup. U duhu blagdana Gospe Velikog hrvatskog krsnog saveza, svim prosvjetnim djelatnicima nadbiskup je zaželio da na novom putu koji je pred njima osvježe vlastiti savez s Bogom kako bi svojim učenicima mogli biti blagoslov i kako bi ova naša stvarnost odgajala i rađala osobe pune ljudskog i vjerničkog optimizma.

Zahvalu nadbiskupu za njegovu prisutnost i pastirsku riječ uputio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josip Periš. “Ne bi volio da su ovi katehetski mandati samo izvor vaše materijalne egzistencije nego izraz vaše pozvanosti, da Crkva prepoznaje vaše sposobnosti i prikladnost da u njeno ime naviještate evanđelje Isusa Krista u našim školama”, poručio je mr. Periš vjeroučiteljima kojima je, kao i svim nastavnicima i ravnateljima zaželio uspješan i blagoslovljen rad.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content