Udruga Grozd roditeljima: Suprotstavite se zdravstvenom odgoju

Jeste li povremeno već umorni od rasprave o zdravstvenom odgoju? To je upravo ono što ministar Jovanović želi! Zato – ne dajmo se! Budimo ustrajni i odlučni!

 

{jathumbnail off}Pravda je ponekad spora ali je dostižna. Pokazali smo to prošle godine, pokažimo i ove!” – poručuju iz Udruge Glas roditelja za djecu.

U gotovo nepromijenjenom izdanju ministar Jovanović vraća zdravstveni odgoj u škole. Tvrdi da je provedbom javne rasprave ispoštovana odluka Ustavnog suda, što nije točno jer i dalje nije ispravljena glavna zamjerka suda a to je neuvažavanje prava roditelja na odlučivanje o odgoju svoje djece.

Javna rasprava provedena je radi forme, bez stvarne namjere da se sadržaj i način provedbe uopće mijenjaju. Sudeći prema dostupnim informacijama, većina sudionika javne rasprave izričito se usprotivila ovakvom programu i zatražila mogućnost izbora između dva programa, što bi bilo jedino rješenje u skladu sa zakonom. No, ne samo da to nije uvaženo, već “takve” roditelje ministar Jovanović i dalje omalovažava tvrdeći da svoju djecu “drže u neznanju” i da su “protiv interesa hrvatskog društva”.

Dakle, vrijedi isto što i lani:

– program je jednako loš i štetan – ignorira i negira sve vrijednosti vezane uz spolnost te propagira rodnu ideologiju i homoseksualnost i općenito tzv. liberalni svjetonazor

– ne poštuju se roditeljska prava da odlučuju o odgoju svoje djece, što je Ustavni sud izričito tražio – program je nametnut svim učenicima kao obavezan, bez mogućnosti izbora.

Što Vi možete učiniti za vrijeme dok stručni tim naše udruge nastavlja dosad vrlo uspješnu pravnu bitku za zaštitu naše djece i roditeljskih prava? Prvi i vrlo važni koraci ove godine:

1. na prvom roditeljskom sastanku u školi predložite za vijeće roditelja predstavnike koji zastupaju vaš stav

2. na vijeću roditelja izglasajte da se ne odobri nastavni plan i program koji sadrži ovakav zdravstveni odgoj.

Javite nam što se u Vašoj školi uspjelo napraviti!

Također nam javite ako ste od razrednika ili ravnatelja zatražili da Vaše dijete, obzirom da je ovogodišnje uvođenje jednako protuustavno kao i prošlogodišnje, ne prisustvuje satovima zdravstvenog odgoja (ili npr. 4. modula), tako dugo dok se zdravstveni odgoj ne uvede na ustavan način!

Svi oblici inzistiranja roditelja na neprihvaćanju ovakvog programa i na pravu na izbor koristit će i u pravnoj bitci, obzirom da je važan faktor u odluci Ustavnog suda prošle godine bila i činjenica da je veliki dio roditelja diljem Hrvatske bio nezadovoljan ovakvim programom i nemogućnosti izbora drugačijeg programa.

Obavijestit ćemo Vas o daljnjim koracima.

Autor: Laudato

Odgovori

Skip to content