Veliki broj hrvatskih građana izražava nezadovoljstvo Jovanovićevim ZO

Strašno je nezadovoljstvo hrvatskih građana zbog opet uvedenog gotovo identičnog Zdravstvenog odgoja u naše osnovne i srednje škole. U samo dva dana udruga Vigilare prikupila više od 2000 poruka nezadovoljnih građana

 

{jathumbnail off}Koliko su hrvatski građani zadovoljni novim Zdravstvenim odgojom, odnosno njegovim spornim 4. modulom, pokazuju podaci koji nam stižu iz udruge Vigilare. Oni su u samo dva dana, nakon što su pokrenuli ‘klik-akciju’ , zaprimili više od 2000 poruka nezadovoljnih hrvatskih građana. Naime, u toj akciji iz Vigilarea su pozvali građane da pošalju poruku ministru Jovanoviću sa zahtjevom za sastankom i pravom na izbor 4. modula

Vice Batarelo, čelnik udruge Vigilare, spreman je ići i dalje, ako se ministar Jovanović ogluši na ove demokratske zahtjeve. Kaže da će sve pristigle primjedbe, od kojih je jako puno roditeljskih, isprintati i osobno dostaviti ministru. – Jednoumlje je izuzetno opasno, kao i prijetnje za one koji drugačije razmišljaju. Etiketiranja kojima nas se časti, poput ‘klerikalci’ ili ‘oni iz srednjeg vijeka’, je zaista patetično. – kaže Battarelo za Dnevno.hr.
‘Kult stručnosti’

Zdravstveni odgoj tematizirajući pitanja spolnosti, po svojoj naravi zahvaća i duboka vrijednosna pitanja. Želimo da roditelji imaju pravo birati program o spolnosti u skladu sa svojim vrednotama i u skladu s čl. 63 hrvatskog Ustava. Dužnost je ministarstva da služi građanima koji ga financiraju, a ne da pod ‘kultom stručnosti’ nameće vlastiti liberalan svjetonazor, priopćili su iz Vigilarea povodom Jovanovićeva predstavljanja novog Zdravstvenog odgoja. Udruge ministru zamjeraju da ponovno ne sluša zahtjeve roditelje te kažu da su u novom Kurikulumu napravljene samo kozmetičke promjene.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović poslao je ovih dana povodom početka nove školske godine hrvatskim školama dopis u kojem (novi) Zdravstveni odgoj zauzima bitnu stavku. Štoviše, ministar tvrdi kako će teme koje će se obrađivati novim Zdravstvenim odgojom ‘sigurno’ utjecati na učenike da se manje tuku među školskim klupama.
Iz ministrovog dopisa vidljivo je koliko mu je stalo do programa Zdravstvenog odgoja pa mu je posvetio gotovo sve rečenice u dopisu. ‘Kao ministru i liječniku’, piše ministar Jovanović, ‘taj mi je program iznimno važan jer je on temelj prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života. Kvaliteta života puno je više od životnog standarda i u svojoj bazi počinje sa slobodom, a jedina prava ideja slobode jest sloboda od straha. Strah raste u neznanju, a jedan od najvećih strahova je strah od bolesti. Prema tome, odgoj i obrazovanje za zdravlje u našim školama je borba za čovjeka koji će znanjem i vještinama, vrijednostima i stavovima upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju osobnu slobodu.’ Ruzveltovski inspiriran ministar tako je hrvatske prosvjetare još jedanput uputio u ideju slobode i demokratski ideal slobode od straha.
Javna rasprava koja to nije

Tijekom javne rasprave (za koju u udrugama smatraju da i nije bila tako javna kao što je trebala biti) ministarstvu su pristigla od Vijeća učenika, Vijeća roditelja i prosvjetara stigle 564 primjedbe. Nadalje, svoje primjedbe je također poslalo 1967 predstavnika zainteresirane javnosti. Ukupno, to je 2 500 različitih primjedbi, piše Zdravstveniodgoj.com. To u konačnici predstavlja 50 000 ljudi koji su nezadovoljni novim Kurikulumom. Brojka koja se ne može i ne bi smjela ignorirati.

Podjećamo, iz udruga su, nakon što je izmjenjeni Kurikulum objavljen u Narodnim novinama, najavili da će ići na Ustavni sud. S druge strane, ministar Jovanović je (ponovno) čvrsto odlučan u provedbi Kurikuluma i smatra da je za njega ta priča završena.

Autor: D.G./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content