Vlada koja izigrava zakone vlastite zemlje

Vlada ignorira pismo koje su joj uputili profesori ustavnog prava sa svih sveučilišta u Hrvatskoj inzistirajući na tome da je obaveza Sabora raspisati referendum kada su svi preduvjeti ispunjeni. Kad će Sabor i Vlada poslušati 20 posto hrvatskih birača i Ustav RH i raspisati referendum?

{jathumbnail off}Vjerovali ili ne, netko u našoj Vladi je razmišljao. Tijekom dugog odmora nadošli su na novu ideju. Iako je inicijativa ”U ime obitelji” skupila više nego dovoljno potpisa za održavanje referenduma vladajući čine sve da do njega ne dođe. Opcije za to su samo dvije ili ovom zemlju vodi socijalno osvještena vlast kojoj je na prvom mjestu zaštita ljudskih prava, da govorimo o onoj istoj vlasti koja ljudska prava poštiva čak i onda kada ljudi primjerice krajnje ljudski zvižde premijeru, ili pak ne poštuju volju građana koji su svojim potpisom potvrdili da žele referendum. Da Vlada ne poštuje volju građana uvjerili smo se i ovih dana u Vukovaru, ali nespojiva je želja za poštivanjem ljudskih prava i nepoštivanje volje naroda koji ih je postavio na vlast. Vrijeme curi, a rokovi za reakciju vlasti te za održavanje referenduma nisu propisani. Vlada se u međuvremenu igra demokracije pa tako anoniman visoki dužnosnik vladajuće koalicije u medije izlazi s idejom o održavanju vladinog referenduma u kojem bi se birači izjasnili smatraju li da bi se referendumom smijelo zadirati u ljudska prava i slobode među koje spada i brak.

Anonimnom vladinom izvoru odgovara Željka Markić iz inicijative ”U ime obitelji”. Ona naime smatra da je ovo novi vladin spin, a da taj spin može imati samo dva cilja prvi cilj je odvratiti pažnju od činjenica da niti nakon tri mjeseca nije određen datum referenduma o braku iako su svi uvjeti zadovoljeni. Drugi cilj je podrazumijevati da je pravo homoseksualnih osoba da se njihova veza izjednači s brakom – ljudsko pravo. ”To nije ljudsko pravo i više je međunarodnih sudova to potvrdilo”, kaže Markić. Nigdje u svijetu, dodaje, čak i u malobrojnim zemljama u kojima je istospolna veza izjednačena s brakom to nije učinjeno radi pozivanja na ljudska prava.
Ova Vlada ne poštuje Ustav RH. Markić ističe i činjenice koje idu u prilog njenoj tezi. Naime ova Vlada razmišlja o tome da građanima omogući da kažu da se na referendumu može odlučivati o ljudskim pravima što je suprotno ne samo Ustavu već i zdravoj pameti te poštenju.

Ustav se ne poštuje niti vezano za potpise koje je prikupila ova građanska inicijativa, a Vlada, kaže Markić, ignorira pismo koje su joj uputili svi profesori ustavnog prava sa svih sveučilišta u Hrvatskoj inzistirajući na tome da je obaveza Sabora raspisati referendum kada su svi preduvijeti ispunjeni. Tako ova vlada apsurda zakone poštuje i prilagođava kada je u pitanju Perković ili ćirilica, ali ne i kada je u pitanju inicijativa ”U ime obitelji”. ”Kad će Sabor i Vlada poslušati 20 posto hrvatskih birača i Ustav RH i raspisati referendum?” nejasno je našoj sugovornici.

Inače, predstavnici ove inicijative još 14. lipnja predsjedniku Sabora Josipu Leki predali su zahtjev sa 749 316 potpisa kojim su zatražili raspisivanje referenduma s pitanjem ‘Jeste li da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca’. Za raspisivanje referenduma bilo je potrebno prikupiti deset posto potpisa od ukupnog broja stanovništva. No, od toga 14. lipnja vladajući inzistiraju na utvrđivanju valjanosti potpisa i produžuju rokove. Koriste se sva pravna sredstva da se odgode demokratski zahtjevi hrvatskih građana koji su stavili svoj potpis i podržali ovu inicijativu. Nedavno se isto tako u medijima oglasio još jedan anonimni izvor koji je govorio o nepravilnostima u broju potpisa jer je po tim tvrdnjama predano 13 000 potpisa više nego što je prijavljeno.
”U samo 15 dana izjasnilo se 100 posto više birača od onog broja koji za raspisivanje referenduma traži Zakon o referendumu. Vlada bi trebala što prije završiti pregledavanje potpisa i odrediti datum referenduma”, pojasnila je tada za naš portal Markić.

Već od samog početka pokretanja ove inicijative javljaju se i brojni protivnici među kojima i Zelena lista. “O građanskim i ljudskim pravima koja pripadaju svima, pa i manjinama ne smije i ne može odlučivati većina. To je apsurdan i besmislen potez jer je rezultat unaprijed poznat. Prema tome, čemu trošiti novac, vrijeme i energiju na referendum o braku”, rekli su o ovoj inicijativi iz Zelene liste. Biti će zanimljivo čuti njihove reakcije na ideju o novom referendumu koji za našu vlast po svemu sudeći nije trošenje novca već genijalna zamisao.
O referendumu koji je udruga “U ime obitelji” organizirala da bi se u Ustav unijela odredba da je brak “zajednica isključivo žene i muškarca” između ostalih komentirala je i popularna pjevačica Severina koja smatra da se radi o “čistoj manipulaciji”.
”Homoseksualci nas ničime ne ugrožavaju. Dapače, mislim da je divno živjeti u zemlji koja poštuje sve vjere, sve nacionalnosti i sve vrste različitosti. Mi, većina, trebamo zaštititi svaku manjinu i svakoj manjini dati ista prava kao i sebi samima. Samo tako će se cijelo društvo osjećati pravedno i svaki pojedinac će biti ponosan što živi u Hrvatskoj”, rekla je Severina. Ne čudi da je ovoj dami, poznatoj prvenstveno po zanimljivim uradcima iz filmske industrije, važno poštivanje ljudskih prava, jer ona se nakon toga filma osvijestila. Nejasno je jedino zašto ona za vrijeme snimanja svoga uradka nije poštivala ljudska prava djece svoga filmskog partnera. I na društvenim mrežama osnivale su se grupe koje pozivaju na bojkot ove inicijative, usprkos tome građani su iznijeli svoj stav koji vlast mora ispoštovati. No, u ovoj priči neke stvari su jasne volja građana ”zadnja je rupa” onima koje su građani izabrali, oni vode neke svoje referendume i pričaju priče kojima pokušavaju dobiti na vremenu. Trakavica oko ove priče neće se tako skoro završiti, a u međuvremenu ćemo se vjerojatno naslušati još genijalnih umotvorina naših vladajućih, dakako anonimnih, jer svijesni su oni izgleda svoje genijalnosti.

Autor: Iva M./Dnevo.hr

Odgovori

Skip to content