JOVO U AKCIJI (1): Tko štrajka, jadna mu majka

Jovanović dijeli lekcije rektoru i sindikatima. Potom hladno izjavljuje: Tko štrajka neka štrajka, ali mu to nećemo platiti

 

 

{jathumbnail off}Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović osvrnuo se danas na istup rektora zagrebačkog Sveučilišta Alekse Bjeliša koji je pismom predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki izrazio nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Na ocjenu da pogoduje privatnim učilištima Jovanović je rekao da je to najapsurdnija optužba koja se može izreći u ovoj državi na račun Ministarstva.

“Neka rektor pročita i novu Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije u kojoj se jasno ističe da su javna sveučilišta, sveučilišta u Hrvatskoj koja omogućuju da Hrvatska bude društvo jednakih šansi za sve”, rekao je Jovanović i naglasio da ako to želimo moramo svima omogućiti da u skladu sa svojim sposobnostima, mogu upisati najbolje fakultete, znači javne fakultete, na kojima nema školarina.

“Sve priče o nekakvom pogodovanju privatnim fakultetima su apsurdne i zabrinjavajuće, da to govori rektor jednog sveučilišta”, naglasio je Jovanović.

Ministar je odgovorio i na zahtjev sindikata zaposlenih u školstvu da im se, kao i liječnicima i medicinskim sestrama koji su u rujnu štrajkali, plati prošlogodišnji jednodnevni štrajk u obrazovanju. Jovanović je rekao da taj dan onima koji su štrajkali neće biti plaćen. Na komentar kako će u tom slučaju sindikati, kako su najavili, tražiti njegovu ostavku, ministar je odgovorio da samo radi svoj posao.

“Traže moju ostavku jer radim svoj posao. Ako netko nije bio u stanju provesti evidenciju tko sudjeluje u štrajku, onda to pitajte njega. Moje Ministarstvo je sukladno Zakonu o radu zatražilo od ravnatelja da vode evidenciju prisustvovanja na poslu – tko je bio u štrajku iskoristio je svoje pravo na štrajk, a mi kao poslodavci koristimo svoje pravo da ne platimo nekome tko ne radi. Pa ljudi moji, valjda je to normalno. Tko štrajka neka štrajka, ali štrajk neće biti plaćen”, rekao je Jovanović.

Media Servis/eZd/hkv.hr

Odgovori

Skip to content