Michael Jackson – koje je vjere bio kralj popa?

I dok traje natezanje oko pozamašne ostavštine ovog, kako su ga prozvali ‘kralja popa’ kojemu se ne mogu osporiti dvije stvari, glazbeni talent i skandalima ispunjen život, istražili smo njegovu religiozno-vjersku stranu

 

{jathumbnail off}U svojim intervjuima često je spominjao ‘Boga’ ali je do danas ostalo nejasno na koga je zapravo mislio.

Odrastao je u brojnoj obitelji koja je pripadala pseudokršćanskoj sekti Jehovinim svjedocima. Njihov član je bio sve dok ga nisu ekskomucinirali nakon objavljivanja spota za pjesmu Triler.

U braku s Lisom, kćerkom Elvisa Presya bio je 18 mjeseci koja je bila sljedbenica Scijentološke crkve, zajednice poznatih zvijezda kao što su Tom Cruise i John Travolta, ali se za njih nije zakvačio. Nakon razvoda je odlučio potražiti svoju a duhovnost a put ga je odveo do rabina Shmuleya Boteacha koji ga je naučio neke molitve koje je kasnije molio sa svojoj djecom, no, nikada se nije izjasnio da je i formalno prešao na židovsku vjeru.

S vremenom je jedan od njegove braće Jermaine postao musliman a drugi članovi obitelji su formalno još uvijek Jehovini svjedoci.

Za vrijeme suđenja za pedofiliju koja je vrlo vjerojatno bila namještaljka jer je dovršena vanparnično uz Micahelovu izdašnu ponudu na što je pristao kako bi okončao medijski i pravni linč, viđen je na bogoslužjima neke manje kršćanske zajednice.

Kroz brojne skandale tražio je izgubljeno djetinjstvo koje nije uspio proživjeti kao mnoga djeca obzirom da je od svoje šeste godine putovao, nastupao i snimao ploče, a sa trinaest je već uživao staus zvijezde. Bila je to neka vrsta silovanja od strane roditelja i starije braće čemu se u toj dobi sasvim sigurno nije mogao oduprijeti. O tome je napisao esej Moje djetinjstvo, moja subota, moja sloboda.

Nakon svega, teško je reći koje je vjere bio Michael Jackson, ali je očito da je kroz život imao razdoblja kada je tražio Boga. Nije bio uzoran lik, pjesme su mu bile morbidne, naročito neke u zadnjem razdoblju, ali možda baš ova činjenica donese prevagu za njegovu vječnost u Kraljevstvu Božjem?!

Autor: Dražen Bušić/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content