Možda od Europe ipak bude koristi – AFERA PATRIA: Mesić je osumnjičen!

Glavni državni odvjetnik Finske Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Björkqvist tvrde kako su bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor ‘‘Đure Đakovića’’ Bartol Jerković osumnjičeni za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije

 

{jathumbnail off}Prema njihovim tvrdnjama osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine., piše Globus.

Državni odvjetnik Rappe napominje da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, već je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva, dakle glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Podsjetimo, u lipnju su iz ureda finskog glavnog tužitelja rekli kako se glavni izvršni direktor i još dva zaposlenika finske tvrtke sumnjiče da su sudjelovali u obećavanju ili davanju mita preko posrednika koji su trebali utjecati na predsjednika Republike Hrvatske, a tada je to bio Stjepan Mesić, i generalnog direktora neimenovane hrvatske državne tvrtke. Trojac iz Patrije također se sumnjiči da je obećao i dijelom isplatio mito u iznosu od 5 posto prodajne vrijednosti oklopnih vozila, koja je iznosila više od 50 milijuna eura.

Bivši hrvatski predsjednik tada je za Hrvatski radio izjavio kako nije umiješan u poslove s Patrijom.

– Ja ni u kakvim pregovorima u vezi s Patrijom nisam sudjelovao. Primio sam delegaciju našeg Ministarstva obrane i tvornice Đuro Đaković, a bio je netko i iz Patrije. Dakle, s tim ljudima inače nisam razgovarao, osim s članovima te delegacije, kada su objasnili što nude Hrvatskoj – rekao je Stjepan Mesić.

Izvor: Večernji list/Globus

Odgovori

Skip to content