Papin apel za mir na Bliskom istoku

Papa Franjo predvodio misno slavlje pred bazilikom Sv. Franje u Asizu

{jathumbnail off}Na svečanom misnom slavlju pred bazilikom Sv. Franje, središnjem događaju pastoralnoga pohoda Asizu 4. listopada, Papa Franjo ponovno je svijetu uputio apel za mir. Neka već jednom prestanu oružani sukobi koji zemlju natapaju krvlju, neka zašuti oružje, kako bi se čulo vapaj onih koji trpe i umiru zbog terorističkih pothvata i ratova, posebno u Siriji, Svetoj zemlji i na cijelom Bliskom istoku, poručio je papa Franjo. Biti kršćanin znači imati životni odnos s Isusom i odjenuti se s Njime, istaknuo je Sveti Otac, rekavši kako je sv. Franjo poštovao i ljubio svako ljudsko biće.
Za papu Franju sv. Franjo svjedoči da svi oni koji slijede Krista dobivaju pravi mir, koji jedino on može dati, a ne svijet. Sv. Franju mnogi smatraju mirotvorcem, ali malo njih ide u dubinu. On nam prenosi taj mir, koji dolazi od Krista. Franjevaštvo nije neki sladunjav osjećaj, niti neka vrst panteističkog sklada s kozmičkim energijama, upozorio je Sveti Otac, istaknuvši kako je mir sv. Franje Kristov mir koji nalazi onaj koji sluša njegovu zapovijed: Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.
Papa Franjo slavio je misu na mjestu na koje su njegovi prethodnici Ivan Pavao II. godine 1986. i Benedikt XVI. godine 2011. pozvali na međureligijski mirovni susret. Prije misnog slavlja posjetio je gornju baziliku s glasovitim freskama koje prikazuju život sv. Franje, a kripti se u tišini pomolio na svečevu grobu.

Izvor: IKA

 

Odgovori

Skip to content