Predstavljanje knjige „Prsten mira i majčinske ljubavi“

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u ponedjeljak, 14. listopada 2013., s početkom u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, održat će se predstavljanje knjige „Prsten mira i majčinske ljubavi (prilozi za povijest Bedema ljubavi – pokreta majki za mir u Domovinskom ratu, 1991. – 1993.)“ autorice Slavice Bilić.

{jathumbnail off}Uz autoricu o knjizi će govoriti doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Vladimir Bogdanić, recenzent knjige, Marija Nimac, članica „Bedema ljubavi Split“, Julija Barunčić Pletikosić, jedna od urednica knjige i komodor Ivica Tolić, predsjednik Udruge gardijskih brigada RH. U ime organizatora pozdravne riječi uputit će dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

U knjizi „Prsten mira i majčinske ljubavi (prilozi za povijest Bedema ljubavi – pokreta majki za mir u Domovinskom ratu, 1991. – 1993.)“ , Slavica Bilić autobiografski, kroz svoje dnevničke zapise, donosi sjećanja o svojem djelovanju i radu Bedema ljubavi u prijelomnim godinama stvaranja moderne i neovisne hrvatske države. Njezina je priča ponajprije emotivna, neki će možda reći i subjektivna, jer je riječ o sjećanju majke koja se kao i brojne majke u to vrijeme svojim jedinim „oružjem“ – snagom svoje ljubavi, volje, dostojanstva i upornosti, zalagala za mirno rješavanje jugoslavenske političke krize i zaustavljanje rata. No, njezino je sjećanje iznimno važno, jer je bila jedna od onih majki i žena koje su se 1991. javno usprotivile uplitanju Jugoslavenske narodne armije (JNA) i uvlačenju njihovih sinova, tada mladih ročnika, u rješavanje jugoslavenske političke krize. Majke u Hrvatskoj snažno su zagovarale mirno rješavanje političkih sukoba, pokrenuvši tako prvu pravu antiratnu kampanju na prostoru bivše Jugoslavije.

www.hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content