Sramotno izvješće u Dnevniku o skidanju dvojezičnih ploča u Vukovaru

Prema izvješću urednice “Dnevnika” Sanje Mikleušević i njene novinarke Zrinke Perić, Vukovar je u noći Dana neovisnosti “napalo 40-tak nepoznatih napadača koji su (uz njihovo zgražanje) skinuli četiri dvojezične ploče iako ih je čuvala policija”. Pa kako je to moguće pitale su se “drugarice”.

 

{jathumbnail off}”Ni miran praznični dan u Vukovaru nije mogao proći bez incidenata”. Tako je u najavi sinoćnje središnje informativne emisije Hrvatske radio televizije urednica i voditeljica Sanja Mikleušević Pavić najavila skidanje četiri dvojezične ploče u Gradu heroju.

Upravo je nevjerojatno kako neki današnji urednici na javnoj televiziji ne mogu pobjeći od samih sebe i sakriti svoja politička opredjeljenja te netoleranciju prema onima koji možda misle drugačije.
Umjesto objektivnog izvješća o onom što se dogodilo urednica i njena novinarka su se zgražali nad činjenicom kako se tako nešto moglo dogoditi u noći uoči Dana neovisnosti ako su te ploče čuvali policajci.

Umjesto da se zapitaju gdje to u svijetu policija čuva natpise na državnim institucijama 24 sata dnevno, voditeljica Dnevnika je pustila da joj izvjestiteljica iz Vukovara Zrinka Perić u eter pusti priču kako je “Vukovar napalo 40-tak napadača”, koji su po njenoj pretpostavci, valjda odnijeli ploče. Kada je već otišla tako daleko da je vidjela napadače onda se mogla potruditi i ispitati jesu li napadači imali oznake JNA, paravojnih srpskih postrojbi ili možda neka hrvatska obilježja. Pa da se istražitelji ne muče.

Jasno novinarka vrlo dobro zna, kao i ostalih četiri milijuna Hrvata tko je skinuo dvojezične natpise, ali taj “teški zločin” u zemlji pravde po njoj bi trebalo valjda što hitnije sankcionirati, a policija je njoj “dala samo šturo priopćenje iz kojeg se ništa ne može saznati”. Sram ih bilo.

Svoje sramotno izvješće novinarka je završila na način kako je i započela. Naime, njoj je zasmetalo što se nitko nije oglasio o ovom “nemilom događaju”, nego će o njemu progovoriti samo Samostalna demokratska srpska stranka.

Sada treba očekivati HRT-ov nastavak “objektivnog novinarskog izvještavanja” o stanju u Vukovaru koje polako poprima tragične razmjere jer je 15 godina nakon završetka mirne reintegracije sadašnja vlast opet dovela Grad Heroj u ratno stanje u kojem očito neće biti mira budući Milanović neće odustati od postavljanja dvojezičnih natpisa a Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pak nikada to neće dopustiti.

Naime, iz svakog drugog priloga koji ide iz Vukovara vidljivo je kome HRT drži stranu. Štoviše to za većinu građana i gledatelja koji ih godinama financiraju a zauzvrat dobivaju protuhrvatsku propagandu postaje toliko iritantno da je samo pitanje dana kada će sve eksplodirati.

Osim toga, upravo je nevjerojatno da je jedna Sanja Mikleušević Pavić uopće dobila priliku uređivati Dnevnik iako je zadnjih godina bila toliko politički i društveno angažirana da je valjda jedini medij koji bi ona danas mogla uređivati još neko interno glasilo SDP-a. Jer iz svakog njenog priloga i geste može se razaznati njen stav i opredjeljenje.

No to nije ništa čudno, ako se zna tko trenutno vodi HRT a posebno informativni program. Novinari HRT-a tvrde kako su se urednički kolegiji u zadnje vrijeme pretvorili u partijske kružoke u kojima se pokušava spasiti obraz onima na vlasti a sve zlo prebaciti na prethodnike. Ništa novo i već neviđeno.

 

Za Petra Vlahova prvi hrvatski predsjednik nema ni ime ni titulu, a kamoli neku povijesnu odrednicu. On je samo – Tuđman!
Do kuda ide profesionalnost HRT-ovih novinara informativno-mozaičnog programa svjedoči još jedan jučerašnji “slučaj”. U poslijepodnevnoj emisiji “Hrvatska uživo” sa središnjeg zagrebačkog trga javio se novinar Petar Vlahov poznat po savršenom “kvarc izgledu” ali i po tome da većinu svojih priloga i javljanja radi potpuno nepripremljen.
Nakon što je paušalno naveo nekoliko uglavnom netočnih podataka o stanju u Hrvatskoj, javnost je “informirao” i o polaganju vijenaca na Mirogoju. I dok je on govorio kako je državni vrh položio vijence tu i tu, slika koja je pratila prilog pokazivala je predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako polaže vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika te ispred Zida boli i središnjeg križa. Državnom vrhu ni traga – ni slike.. Ili to Vlahov zna nešto što mi ne znamo ili je u međuvremenu postao vidovit? Svejedno, ali kulminacija njegovog javljanja bio je trenutak kada je trebao kazati da je vijenac položen na grob … nakon čega je uslijedio kraći tajac. Ipak Vlahov se uspio dosjetiti o kome se radi rekavši “na grob Tuđmana”. Ni bivšeg ili prvog predsjednika, ni imena, ni titule, nego Tuđmana kao da se radi o njemu i nama potpuno nepoznatom predsjedniku Burkine Faso.

Autor: B.D./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content