Tko je, kada i kako ustanovio da je Isusova Majka bezgrešno začeta?

Ta je vjerska istina sadržana u pokladu Objave, priopćena je Crkvi još u apostolsko doba, ali nije izričito izložena u Svetom pismu, nego je po Svetoj predaji prenošena iz naraštaja u naraštaj

 

 

{jathumbnail off}Molila bih da mi odgovorite: 1. tko je, 2. kada i 3. kako ustanovio da je Isusova Majka bezgrešno začeta te 4. imaju li Marijini roditelji i preci tu posebnu milost?

 

Sunčana

 

Vjersku istinu o Bezgrešnom začeću u prošlom je stoljeću iznova izrekao i utvrdio papa Pio IX. u svom svečanom pismu (buli) »Ineffabilis Deus« (»Neizrecivi Bog«) od 8. prosinca 1854. U tom pismu stoji: »Od Boga je objavljeno i stoga svi vjernici moraju čvrsto i neokrnjeno vjerovati da je Blažena Djevica Marija u prvom času svoga začeća, po jedinstvenoj milosti i povlastici koju joj je udijelio Svemogući Bog, predviđajući zasluge Isusa Krista Spasitelja ljudskoga roda, bila očuvana čistom od svake ljage istočnoga grijeha.«

Ta je vjerska istina sadržana u pokladu Objave, priopćena je Crkvi još u apostolsko doba, ali nije izričito izložena u Svetom pismu, nego je po Svetoj predaji prenošena iz naraštaja u naraštaj. Na različiti način izricali su je razni crkveni mislioci. Za nju svjedoče i brojni bogoslužni tekstovi kršćanskog Istoka i Zapada. Primjerice, u bogoslužju kršćanskog Istoka, što znači i u pravoslavnim Crkvama, možete naći tvrdnju da »neprijatelj Sotona ni jednog časa nije imao vlasti nad njom«.

Budući da dogma u tijeku dugih stoljeća nije bila svečano definirana, papa Pio IX., kao najviši i neprevarljivi učitelj u Kristovoj Crkvi, dao je pomno ispitati sve odgovarajuće sadržaje Svete predaje i mišljenja većine suvremenih biskupa i teologa. Stekao je uvjerenje da je to neotuđivi dio Objave. Nije, dakle, proglasio ništa novo, nego je utvrdio da je Crkva to uvijek više ili manje izričito vjerovala.
Na 4. točku Vašeg pitanja možemo odgovoriti da o tome nema nikakvih podataka ni u Bibliji ni u Predaji, stoga to ne može biti ni sadržajem crkvene vjere.

Izvor: glas-koncila.hr

Odgovori

Skip to content