Hrvat preuzeo ključnu ulogu u njemačkoj Crkvi

Apostolski nuncij zastupat će Vatikan u svim lokalnim katoličkim crkvama – Hrvat Nikola Eterović preuzeo je dužnost novog apostolskog nuncija u Njemačkoj i time postao nova ključna osoba u tamošnjoj Crkvi. 

 

 

{jathumbnail off}Govori osam jezika

Eterović je rođen prije 62 godine u Pučišćima na Braču. Zaređen je za svećenika 1977., a u diplomatsku službu Svete Stolice ulazi tri godine poslije. Do imenovanja nuncijem u Ukrajini djelovao je u vatikanskim diplomatskim predstavništvima u Bjelokosnoj Obali, Španjolskoj, Nikaragvi te u državnom tajništvu Svete Stolice za odnose s državama. Apostolskim nuncijem u Ukrajini imenovao ga papa Ivan Pavao II. 1999. kada je postao i nadbiskup. Nuncijem u Ukrajini bio je do veljače 2004. i u tom je razdoblju organizirao posjet Ivana Pavla II. toj bivšoj sovjetskoj republici. Te ga je godine Ivan Pavao II. imenovao glavnim tajnikom Biskupske sinode. Tu dužnost obnašao je do 21. rujna 2013. kad ga papa Franjo imenovao apostolskim nuncijem u Njemačkoj, državi od 80 milijuna stanovnika, koja ima i komunističko i zapadno iskustvo.

– Evangelizacija je posebno aktualna za zemlje koje su izašle iz komunizma, pa i za Hrvatsku, koje nose i posebnosti i odgovornosti komunističkih režima, koji se prožima sa sekularizacijom koja dolazi zapada – rekao nam je nadbiskup Nikola Eterović.

Govori sedam stranih jezika (talijanski, engleski, njemački, francuski, ruski, ukrajinski i poljski), a bio je i prevoditelj Ivanu Pavlu II. kada je primao hrvatske dužnosnike. Ključni je autor ugovora između Svete Stolice i Hrvatske te je o njima napisao knjigu. Glede evangelizacije u današnjem svijetu, koji se iz raznih razloga udaljuje od Crkve, Eterović kaže kako ljudima treba pomoći da prakticiraju kršćanstvo, odnosno da ne budu samo nominalno kršćani, već kršćani po srcu Isusovu.

Prvi kad treba pomoći

– Ako živi kršćanstvo, kršćanin postaje svjedok. Svi kršćani pozvani su biti navjestitelji Isusa Krista u situacijama u kojima živimo – kazao nam je Eterović.U Njemačkoj, u kojoj je Eterović jučer preuzeo dužnost apostolskog nuncija, biskupi su prošle godine odlučili kako vjernici ne mogu dobiti sakramente ako nisu platili crkveni porez.

– Njemački biskupi sigurno dobro poznaju svoj narod, vjernike i donijeli su dobru odluku nakon što su se savjetovali s uredima Svete Stolice. Kršćani moraju sudjelovati u svim potrebama kršćanske zajednice. Katolici su u prvim linijama kada treba pružiti pomoć siromasima – kazao nam je Eterović.

AUTORI:
Antonio Mandir/VLM,
Silvije Tomašević/VLM

Odgovori

Skip to content