Teški jadi nesretnog Yutarnjeg

Jučerašnja kanonada Jutarnjeg lista protiv referenduma o braku nadmašila sve dosadašnje

 

{jathumbnail off}Bilo je ovakvih orkestracija i ranije ali ovaj puta Jutarnji je stvarno ostao bez trunke novinarske objektivnosti, udarajući iz svih dostupnih topova, praćki, hrački… a sve pod firmom: Naprijed protiv svih oblika diskriminacije u društvu.

U nadi protiv svake nade Jutarnji zaziva sprečavanje referenduma ali ako se to ne dogodi onda barem da se odgodi. O tome može odlučiti samo Ustavni sud koji je u međuvremenu odlučio da refrendum ide. Zato svi na referendum i zaokružite: PROTIV, poručuje spomenuta novina.

Kad su ovakve teme u fokusu, Jutarnjem u pravilu uskaču pomagati poznati i slavni, ovaj puta pjevačica Mirela Priselac Remi koja je, brate dragi, svega i svačega nadrobila, čak se pozvala na kršćansku ljubav ali obzirom da je sve to prilično nesuvislo, nemam baš nešto za izdvojiti. Zato, ajmo na Krizmanićku, mislim, onu superpametnu, superinformiranu psihologinju koja zna baš sve pa i kako su skupljeni toliki glasovi inicijative U ime obitelji. Presudan faktor je lova, ne znam zašto, i neinformiranost bedaka koji su se potpisali. Ti bedaci zapravo su, ako to niste znali a možda ste i vi dali svoj potpis pa je dobro da doznate: ‘…netolerantni ljudi poput virusa dječje paralize, koji se pojavi onoga časa kad se negdje ukine cijepljenje.’ Dakle, svi koji su podržali inicijativu, po Krizmanićki su – virus! Dalje u tekstu, psihologinja poziva sve snage da se zaustavi epidemija tih zloćudnih virusa. Jeste li opazili gradaciju – sad već zloćudnih? Ako hrvatski narod na referendumu zaokruži Protiv, osigurati će svojoj djeci ‘pravo na siguran i miran život’ a lovom, 47 milijuna kuna koliko će se potrošiti na referendum, moglo se pomoći siromašnima, reče poznatu mantru ojađena Mirjana ostavivši književniku Jergoviću da ju dopuni.

‘Književniku’ je u početku teksta pero (da ne kažem usta) bilo puno ‘govana’. Ista matrica, bijes, nesnalaženje, tema ga očito nadilazi… on misli da se referendumom želi iskorijeniti sreća a mržnja će se proglasiti ustavnom kategorijom?! Pa tko je normalan protiv sreće drugoga? Sigurno nitko iz inicijative, nitko iz Crkve. Štoviše, sreća je ponuđena svakome, no neki kao da ne žele biti sretni, barem ne na području seksualnosti. Biblija u knjizi Pjesma nad pjesmama, veliča tjelesnu ljubav, štoviše prepuna je erotike. Dakako, riječ je o ljubavi između muškarca i žene, ne između osoba istoga spola jer oni ne mogu imati spolni odnos, već tek uzajamno masturbirati i tako, kako-tako doći do spolnog uzbuđenja. Je li po Jergoviću to sreća? Biti tako blizu a tako daleko onome čemu se i sam Stvoritelj veseli, a ne moći uživati, bolje rečeno, to ne željeti, iz tko zna kojega razloga? Jergović nije za brak niti između muškarca i žene pa nije niti za brak između osoba istoga spola ali će na referendumu biti protiv jer mu je neprihvatljiv život u kakvoj puritanističkoj zabiti.

I kad sam već pomislio da je to sve, nabasah na dvadesetoj strani na mr. Rogera Malonea koji kuka nad činjenicom da se Hrvatska odriče novca koji bi mogla zaraditi od gay turista a kojima Hrvatska kao homofobna zemlja očito neće biti željena destinacija. ‘Hrvatska si puca u nogu’, reče on, ne misleći o tome kakve sve boleštine siju, uglavnom visoko promiskuitetni pripadnici gay populacije.

I tako dođosmo do kraja, koji je kao i početak upakiran u bijednu skripticu od nekoliko papira sa najsočnijim izrekama pape Franje: Poruke tolerancije i milosrđa za bolji svijet, koje su trebale poslužiti čemu ne znam, valjda kao zadovoljavanje forme prema katoličkoj publici, ili uredništvo misli da tamo ima nešto što bi kompromitiralo katoličke stavove o gay populaciji? Ma, papa je sin Katoličke crkve, ne može on reći ništa nova niti drugačijeg nego li uči Crkva, beznadno je to očekivati. Sigurno, kao i svi hrvatski biskupi navija i moli da referendum prođe velikim brojem zaokruženih ZA, a Hrvatska će se time pridružiti velikom broju zemalja koje su prošle isti put: Poljska, Mađarska, Litva, Latvija, Moldavija, Bjelorusija, Ukrajina, Srbija i Crna gora.

Neka pati koga smeta…

Autor: Dražen Bušić/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content