Počeo Tjedan sjećanja: “Split živi za Vukovar i Škabrnju”

Obveza svih u Hrvatskoj je da u ove dana, kada se obilježava 22. godišnjica stradanja Vukovara i Škabrnje, svi budemo uz Vukovar i Škabrnju, ali i uza sve žrtve u Domovinskom ratu, te se one nikada ne smiju zaboraviti. Naročito to trebamo usađivati u mlade, u srednjoškolce i studente, da znaju što se događalo kako bi to mogli prenositi i svojim potomcima. Ovaj skup potvrđuje da Split živi za Vukovar i Škabrnju – kazao je Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, otvarajući Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u punoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

{jathumbnail off}Nazočne pripadnike Četvrte gardijske brigade, Specijalnejedinice policije BATT – Split, 72. bojne Vojne policije, IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, 114. i 141. brigade HV-a, 6. domobranske pukovnije, te ostalih ratnih postrojbi, pozdravili su i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, te župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Baldasar: Budimo zajedno u sjećanju na te dane
– Poštovane kolege, gospodine župane, ratni zapovjednici i ratnici, ja vas sve pozdravljam. Meni je večeras ovdje biti posebna čast, meni koji nisam bio s vama kada ste se borili i izborili za ovu državu. Ja sam na drugi način pomagao, i zato uvijek kad vidim ratne zastave, to mi uvijek ulije strahopoštovanje.

{jathumbnail off}Zbog toga vam samo želim reći da su ovo dani i tjedni kada se svi skupa u Hrvatskoj trebamo sjetiti onih koji su zajedno s vama ratovali, ali danas na žalost više nisu s nama. Posebno se trebamo sjetiti i njihovih obitelji, jer smatram da je to naša dužnost i obveza, i večeras, i sutra, pa sve dok bude hrvatske države. Zato želim da budemo svi skupa, da budemo zajedno u sjećanju na te dane, na žrtvu Vukovara i na žrtvu Škabrnje – kazao je u svojoj pozdravnoj riječi gradonačelnik Baldasar, ispraćen pljeskom nazočnih.

Ževrnja: Boli nas ponižavanje branitelja
Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja usprotivio se ponižavanju hrvatskih branitelja.

– Boli nas ponižavanje hrvatskih branitelja i umanjivanje njihove žrtve uz istovremeno aboliranje četničkih zločina. Stoga, ni nasilno, možemo slobodno reći i protuzakonito uvođenje ćirilice, ne doživljavamo kao ostvarenje prava manjine na svoje pismo nego kao nasilno vraćanje simbola agresije – kazao je Ževrnja.

Po njegovim riječima, sve pokušaje relativiziranja srbo-četničke agresije i, kako je naveo, “nastojanja koja vode u pravcu povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije, ne možemo nazvati drugim imenom nego veleizdajom”.

Kažimo i da su, među brojnim posjetiteljima, na svečano otvaranje došao i solinski gradonačelnik Blaženko Boban.

Tolić: Danas se dopušta otvoreno četnikovanje
Komodor Ivica Tolić, dopredsjednik Zbora gardijskih brigada Republike Hrvatske rekao je kako se studeni 1991. godine može nazvati “crnim studenim” jer su tada, kako se izrazio, u velikosrpskoj agresiji na RH, teško nastradali hrvatski grad heroj Vukovar i ponosna hrvatska općina u Ravnim kotarima – Škabrnja.

– Mržnja koju smo tada osjetili i vidjeli na djelu, na žalost, nije ništa manja danas od istih onih koji su prokazivali hrvatske branitelje, koji su likvidirali i silovali ili koji o tome sve znaju a ista zlodjela taje. Danas ti i takvi imaju potporu pojedinaca i institucija u Hrvatskoj kada se iza maske zaštite prava manjine dopušta otvoreno četnikovanje i veličanje terorističke tvorevine kao što je bila tzv. SAO Krajina – istaknuo je komodor Tolić. Dodao je kako se istina o Domovinskom ratu “na službenoj razini sve više blokira i prikriva”.

– Odnos prema žrtvi Vukovara i Škabrnje, prema povijesnim činjenicama i istini o Domovinskom ratu, kakav je od 2000. godine pa do danas, od udžbenika do politike sramotan je i bešćutan prema poginulima i prema živućima – poručio je Tolić.

Zapovjednik Samostalnog bataljuna obrane Škabrnje Marko Miljanić je podsjetio kako je od oko 2.000 žitelja tog ravnokotarskog mjesta njih 120 ubijeno u agresiji, a da za to nitko nije odgovarao.

Miljanić: Pupovčeva braća su napadala Škabrnju
Miljanić je oštro kritizirao nedavnu izjavu predsjednika Srpskog narodnog vijeća i saborskog zastupnika Milorada Pupovca u kojoj je poručio, kako je naveo Miljanić, da se ne igramo vatrom.

– To nam poručuje Pupovac, čije su braća bila u napadu na Škabrnju – kazao je Miljanić.

I on se, kao i Tolić, usprotivio zamislima o eventualnom povlačenju tužbe Republike Hrvatske za genocid protiv Srbije.

– Proklet bio taj koji je povuče ikada – poručio je Miljanić, izazvavši burne ovacije nazočnih, nakon čega je prikazan dokumentarni film “Vukovar 1991”.

Svakako treba istaknuti i da je uspješno večer svojim nastupila obogatio i Mješoviti zbor Nadbiskupijske katoličke gimnazije “Don Frane Bulić”.

Bogati program cijeli tjedan
Kažimo i da se će se u sklopu splitskog Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u utorak održati tribina “Nova agresija na Vukovar”, u srijedu će se izvesti antiratna monodrama “Feniks”, a cijela će večer biti posvećena ženama u Domovinskom ratu.

U četvrtak će biti održana premijera dokumentarnog filoma “Vukovar – simbol hrvatskog otpora”, koji je uredio poznati ratni snimatelj Petar Malbaša, a ta je najava posebno popraćena pljeskom publike.

U petak će se organizirati molitveno bdijenje za Domovinu i sve žrtve Domovinskog rata, nakon čega će biti prikazan dokumentarni film “Časni sude, nisam kriv”, a u subotu i nedjelju, 16. i 17. studenog izaslanstvo Hrvatske udruge Benedikt posjetit će Vukovar.

Joško Dadić/Dalmacijanews

Odgovori

Skip to content