ZATVARANJE GODINE VJERE U VATIKANU: Relikvije svetog Petra bit će prvi put javno izložene

 

U prigodi zatvaranja Godine vjere u nedjelju 24. studenoga, za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja na Trgu sv. Petra po prvi će puta biti javno pokazane relikvije sv. Petra apostola

 

{jathumbnail off}U prigodi zatvaranja Godine vjere u nedjelju 24. studenoga, za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja na Trgu sv. Petra po prvi će puta biti javno pokazane relikvije sv. Petra apostola.

Riječ je o brončanoj posudi veličine 30×10 cm, s natpisom “Ex ossibus quae in Arcibasilicae Vaticanae hypogeo Beati Petri Apostoli esse putantur”, u kojoj se čuva osam dijelova kosti veličine dva do tri centimetra.

Relikvije će biti donesene na Trg sv. Petra u procesiji prije mise. Procesiju s relikvijarom pratit će povorka sa svijećama i cvijećem. Potom će relikvijar biti donesen na oltar te postavljen na postolje koje se koristi za relikvije za kanonizacije.

Na kraju mise, nakon blagoslova, relikvije će u procesiji biti odnesene u baziliku, a zatim na mjesto gdje su se obično čuvaju, kapelu papinskog stana u Apostolskoj palači.

Arheološka iskapanja ispod Bazilike svetog Petra 1930. godine otkrila su ranokršćanske grobove, a njihov raspored, uspoređen s drevnim hodočasničkim grafitima i ranim pisanim dokazima, potvrđuje da je jedan od grobova pripadao apostolu Petru. U kojoj mjeri je moguće potvrditi da su to doista zemni ostaci Isusovih učenika, stručnjaci nisu u mogućnosti potvrditi. Prema tradiciji, Petar je umro mučeničkom smrću oko 67. godine u Rimu, a pokopan je na mjestu današnje Bazilike svetog Petra. (ika / gk)

Izvor: glas-koncila.hr

 

Odgovori

Skip to content