ŽELJKA IZDRŽI – skandalozno ponašanje potpredsjednika Sabora Nenada Stazića

Skandalozno bezobrazna izjava Nenada Stazića: Željka Markić bi djecu samohranih roditelja strpala u Jasenovac!
Kako iole pristojan čovjek, a kamoli potpredsjednik Sabora, može sebi dopustiti ovakav status na facebooku?!?

 

{jathumbnail off}Intervju Željke Markić Televiziji Jabuka izazvao je burne reakcije. Njezina izjava da ne bi dala dijete na usvojenje gay paru bila je zapaljiva, ali ipak ne tako iznenađujuća, jer su takvi stavovi poznati od samog početka inicijative ”U ime obitelji”. Mnogo veću buru izazvala je navodna izjava da je – “odrastanje sa samohranim roditeljima neprirodno okruženje”! Uslijedile su žučne reakcije na facebooku, i to ne samo iz kruga tzv. LGBT zajednice, onih koji se osjećaju direktno ugroženi referendumom, i ne samo onih koji su ovih dana na svoje fotografije stavljali oznake “Protiv”, nego i onih koji su se osobno osjetili pogođeni, jer i sami imaju iskustvo odrastanja sa samohranim roditeljima.

Neki portali danas su objavljivali i pisma povrijeđenih čitatelja, kao na primjer Jutarnji (koji je prije nekoliko dana objavio da će protivnicima referenduma donirati pmeijski prostor, kako bi izišli iz navodne medijske sjene).

Facebook je danas doista ključao govorom mržnje, ali usmjerenim protiv Željke Markić i svima koji je podržavaju, uz iznimno težak rječnik, a na koncu se svemu pridružio čak i potpredsjednik Sabora. Nenad Stazić negdje oko jedan po ponoći objavio je ovaj status:

“Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednoroditeljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu.”

{jathumbnail off}Šokantna je to izjava, apsolutno neprimjerena jednom tako visokom dužnosniku, kakva se sasvim sigurno ne bi omaknula njegovom stranačkom kolegi, odmjerenom Josipu Leki. Na razini one izjave kad je ministar Predrag Matić biskupa Josipa Bozanića usporedio sa Slobodanom Miloševićem, rekavši da od njega očekuje poziv s oltara: Ne čujem dobro! Nažalost, iz usta Nenada Stazića već smo naviknuli na takve egzibicije. Da ne govorimo o HNS-ovom Igoru Kolmanu, koji je svojom izjavom iz saborskih klupa uz izravni prijenos na HRT-u označio 750.000 građana kao sljedbenike ”prljave inicijative”. Što, nota bene, u medijima nije izazvalo spomena vrijedne reakcije.

Stazićeva izjava također ne vrijeđa samo Željku Markić, već ustašoidnim označava najmanje svakog petog građanina ove države. No, ono što je najbizarnije u svemu ovome je što Željka Markić takvu neugodnu i bizarnu izjavu o samohranim roditeljima – nikad nije dala. Užasava koliko je pripadnika novinarske struke na društvenim mrežama bilo spremno posve nekritički prenijeti očitu neistinu koju je napisao jedan portal citirajući ispravno samo djelić intervjua, i koliko je portala zatim to kopipejstalo (toliko njih u kratkom razmaku da je zapravo teško sa sigurnošću ustvrditi koji je među njima bio prvi):

“- Lažu oni koji tvrde da mi bilo koga diskriminiramo. Mi samo želimo zaštititi ono što je temelj ovog društva, a to je brak između muškarca i žene i obitelj, kazala je Markić i rekla kako je odrastanje sa samohranim roditeljem također neprirodno okruženje.”

To je rečenica koja je danas kružila društvenim mrežama i portalima, luđačkom brzinom kao na toboganu smrti, uz fotografiju na kojoj je ta rečenica stavljena kao citat, s navodnim znakovima. Čini se da se nitko nije potrudio preslušati što je Željka Markić doista rekla.

A evo transkripta tog dijela. Markić je navodila koliko daleko ide praksa izjednačavanja homoseksualnih i heteroseksualnih brakova u Kanadi: da živi tamo, pred njom bi za usvojenje djeteta prednost imao homoseksualni par, jer su tamo navodno već uvedene minimalne kvote za usvajanje djece homoseksualnim obiteljima, koje moraju biti zadovoljene. Nakon što je voditeljica na to navela primjer iz crne kronike, poznati slučaj Riječanke koja je bila u braku, ali je svojim nemarom ubila svoje dijete i zapitala je li to za dijete bolje od odrastanja uz homoseksualni par, uslijedio je ovaj dijalog:

“MARKIĆ: U interesu djeteta je da ono odraste u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj ono može nastati – majke i oca. Vi sada dajete primjer jedne bolesne situacije, uzimate najgori primjer biološkog roditeljstva i uspoređujete s jednom idealnom situacijom dva muškarca koji to dijete obožavaju i vole.

VODITELJICA: Ali ja bih radije da mi uzmemo jednu situaciju koja je u sredini.

MARKIĆ: Tako je, ali ako vi odabirete kriterije, onda bi bilo najbolje da uzmete najbolju zajednicu muškarca i žene i najbolju zajednicu dva muškarca…

VODITELJICA: Odlično, slažemo se.

MARKIĆ: … i izvjesno je da najbolja zajednica muškarca i žene tom djetetu daje ono što ne može dati ova druga zajednica…

MARKIĆ: Najbolja majka, najodgovornija, najkompetentnija, najnježnija istovremeno, ne može svom djetetu zamijeniti u potpunosti oca…

VODITELJICA: …Ja ću vas morati zaustaviti i ispraviti, moja majka je bila samohrana majka i pružila mi je apsolutno sve, tako da, eto, već ste tu u krivu.

MARKIĆ: Nisam ja tu u krivu, ja poštujem vaše iskustvo, ali niste me pustili da odgovorim. Dakle, niti najbolji otac ne može u potpunosti djetetu zamijeniti najbolju majku. Vaša majka je očito s vama napravila odličan posao, kao i jako puno samohranih roditelja, i jako puno samohranih roditelja su dio ove inicijative upravo radi toga što oni razumiju koliko je teško sam podići dijete. Upravo zato što no razumiju koliko im fali, koliko im je teško kad odgajaju dijete…

VODITELJICA: …U istospolnim zajednicama nisu sami, postoji dvoje!

MARKIĆ: Naravno, ali ono što će vam jako puno ljudi reći, što će vam reći psihologija, da uloga muškarca i žene u razvoju djece i identifikacija djeteta u svemu onome kako iz djeteta izrasta osoba, je izuzetno važna. I tvrditi, reći, da je za dijete svejedno odgajaju li ga dva oca ili otac i majka, znači reći da ta majka ustvari nije toliko bitna. A reći da ga odgajaju dvije žene ili otac i majka znači reći da taj otac nije toliko bitan. A to nije istina, dijete treba i oca i majku i, ako društvo može, treba to osigurati… ali ja bih isto rekla, da u situacijama gdje roditelji samohrano podižu djecu, ti roditelji to rade uz jako velike žrtve, i uspjeh u odgoju te djece opet jako ovisi o obitelji, o onima koji su oko njih, o djedovima, bakama, ujacima, tetama. Dakle, opet u situacijama gdje se naruši jedan, recimo, prirodni odnos, opet ulazi obitelj, jedna zajednica koja toj djeci pomaže. Prema tome, nama je važno da mi to, ako je moguće, ako se birači s time slažu, omogućimo svoj djeci u Hrvatskoj…”

Dakle, Željka Markić, što god joj zamjerali ili ne-zamjerali u vezi njenih stavova o istospolnim obiteljima, nije napala samohrane roditelje, nije iskazala nerazumijevanje za njih, dapače, iskazala je razumijevanje. Da ih jest napala, to bi doista bilo suludo i za referendum ne bi prikupila potpise niti u vlastitoj obitelji. No, pojava ovog transkripta nipošto nije u stanju zaustaviti goebbelsovsku kampanju koja u medijima i na društvenim mrežama i dalje traje. Rollercoaster se i dalje nastavlja punom parom, u beskrajnoj petlji..

Vjerojatno je samorazumljivo to što u toj kampanji sudjeluju aktivisti koji se zalažu za istospolne brakove, no tužno je što u njoj jednako sudjeluju i oni kojima profesija ipak donekle sužava mogućnosti takvog angažmana, počevši od novinara, pa do političara na tako odgovornim dužnostima kakva je potpredsjedništvo u Saboru, koja podrazumijeva mnogo političkog i diplomatskog takta te suzdržavanja od inflamatornih objava i najava, pogotovu kad one nemaju nikakve veze s istinom.

Ovo je vrlo opasna izjava u trenutku dok brojni pojedinci na društvenim mrežama uspoređuju referendumsku poplavu u Hrvatskoj danas s dolaskom nacionalsocijalista na vlasti u Njemačkoj prije 8 desetljeća, ne ustručavajući se spominjati ni Noć dugih noževa i Kristalnu noć od kojih do Jasenovca, znamo, nije bio dugi put.

Da je neki ekvivalent ovome izlanuo Zdravko Mamić, vjerojatno bi se brzo uključio i DORH. Odluči li se Markićka privatno tužiti Stazića, ima jak slučaj. A uzevši u obzir da se i društvene mreže smatraju javnim medijem, na stazićki način cinično mogli bismo reći da je ovo njezin sretan dan – mogla bi se i obogatiti.

Autor: Ivan Hrstić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content