Gledatelji zasuli HRT pismima, zbog pristranosti i neprofesionalnosti

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uskratila je, između ostalih, HRT-u kao javnoj televiziji akreditaciju za sudjelovanje na druženju i proslavi volontera organiziranoj na dan referenduma, 1. 12. 2013. HRT je kao javna televizija financirana iz proračuna RH i mjesečnim pretplatama od 80,00 HRK koje plaćaju svi hrvatski građani koji imaju TV ili radio prijemnik.

{jathumbnail off}Osim obaveze da djeluje kao javna televizija, HRT ima zakonsku i profesionalnu odgovornost pridržavati se Pravila o postupanju tijekom referenduma od 19. 4. 2013. Odredbe pravila traže od HRT-a da se od početka izjašnjavanja birača o referendumskom pitanju do kraja referendumskog izjašnjavanja pridržavaju sljedećih odredbi: mogućnost podjednake zastupljenosti stajališta o referendumskom pitanju, nijedna zainteresirana strana u referendumskom procesu ne smije imati povlašten položaj, načela uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti, zastupljenost zainteresiranih strana u posebnim emisijama u programima HRT-a bit će podjednaka, itd.

Međutim, kroz cijelo referendumsko razdoblje, HRT se – izuzimajući malobrojne profesionalno odrađene emisije – nije pridržavao načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti te je time otežavao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju.

Nakon ove oduke i druge dvije nacionalne televizije, NovaTV i RTL odlučili su da neće izvještavati sa druženja volontera te da neće sudjelovati niti na konferenciji za medije koju je „U ime obitelji“ organizirala u 21:30 za sve medije.

Iako nam je svima žao što gledatelji, slušatelji i čitatelji nisu mogli sudjelovati u druženju volontera „U ime obitelji“ – drago nam je čitati stotine mailova i pisama koja HRT-u stižu sa svih strana Hrvatske – od njihovih pretplatnika. Evo jednog:

“Jedan od najpametnijih poteza u hrvatskoj povijesti! Jedan relativno mali pokret “U ime obitelji uspio je odbiti medije koji svakodnevno blate Hrvatsku- nešto što nije uspjelo cjelokupnom hrvatskom intelektualnom establishmentu!

MLADA HRVATSKA DEMOKRACIJA EVO SE IPAK KREĆE!”

Pismo je upućeno i HRT-u:

„Poštovani,

Tijekom emisije ‘Referendum – posebna emisija’ gost vaše emisije duboko je uvrijedio članove moje obitelji i mene osobno svojom izjavom da smo mi ‘NEODGOJENI I NEOBRAZOVANI’ članovi ovoga društva zato što smo glasovali ‘ZA’.

Obrazovan sam, akademski građanin, odgojen, kulturan, katolik, nisam pripadnik niti jedne stranke, legalist sam, u braku, otac dva sina.

Uredno plaćam pretplatu vašoj kući (HRT), te kao koristan član ovog društva, smatram nedopustivim dozvoliti ( voditelji vaše emisije ) da osoba kakva je g. Sandi Blagonić, vrijeđaju mene i (veliku većinu) ostale građane ove države svojim uvredljivim izjavama.

Smatrao sam prije ove emisije nedopustivim da građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ odbije akreditaciju vašoj kući bez obzira što sam i sam uočavao proteklih dana veliku pristranost opciji ‘PROTIV’ pojedinih vaših novinara koji su zlorabili medijski prostor ove javne televizije kako bi izrekli svoja ‘OSOBNA’ stajališta ( npr. Katja Kušec i dr. ).

No, ovom emisijom i dopuštanjem ovakvih nekulturnih i uvredljivih izjava g. Blagonića, ne samo da sam promijenio mišljenje, nego smatram da je građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ postupila potpuno ispravno.

Ovom emisijom i svojim istupima pokazali ste da niste javna televizija na usluzi svim građanima ove države , nego televizija koja uz pomoć manjine ugrožava većinu.

Nikada nikoga nisam uvrijedio, niti prema spolnoj, niti prema nacionalnoj osnovi, a ovih dana kao pripadnik većine osjećam se ugroženo, bespomoćno i uvrijeđeno, jer moram slušati izjave ljudi kojima vi dajete veliki medijski prostor, a koji pokušavaju medijskom silom nametnuti svoja razmišljanja.“

GI U ime obitelji/croative.net

Odgovori

Skip to content