Split i okolica prije 70 godina: Dvije minute užasa pod udarima američkih bombardera

Dana 5. prosinca 1943. godine, između 15:00 i 15:07, na Split, Kaštel Sućurac i Solin bačeno je oko 77 tona bombi. Bombardiranje su izvršile srednje teške zračne tvrđave B-25, koje su bile u sastavu XII. Zračne armije američkog zrakoplovstva.

{jathumbnail off}Ovo je u najkraćim riječima kronologija stradanja Splita i okolice, prije sedamdeset godina, s kojim nas je u svom predavanju, koje je u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, održano sinoć, u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, upoznao povjesničar dr. sc. Tihomir Rajčić.

Prema riječima doktora Rajčića, posebno je stradao Kaštel Sućurac, gdje je u bombardiranju ubijeno 97 civila, odnosno oko 5% stanovništva. U razmjerima zapadnog svijeta to je ekvivalentno sa smrću oko pola milijuna civila u New Yorku.

Uzrok stradanja Splita i okolice, istaknuo je dr. Rajčić, bila je politička situacija u tadašnjoj Europi. Na prvom mjestu uzrok je anglo-američka politika strateškog bombardiranja koja je predviđala mogućnost zračnog napada na civilnu populaciju.

S druge strane NDH je bila saveznik Sila osovine, što je hrvatska područja činilo legitimnim vojnim ciljem strateškog bombardiranja. Treći činilac bila je tajna politika Draže Mihailovića i Josipa Broza, koji su svaki iz svojih razloga tražili anglo-američku zračnu potporu.

Doktor Rajčić je u svom zanimljivom predavanju otvorio niz drugih pitanja koja će sigurno privući pozornost javnosti ali i potaknuti istraživanje ovog traumatičnog razdoblja naše povijesti.

JOŠKO DADIĆ/dalmacijanews.com

Odgovori

Skip to content