Uskoro hrana s ljudskim genima?!

Washington Post piše da će se riža obogaćena ljudskim genima po prvi put moći proizvoditi na otvorenom umjesto, kao do sada, u laboratorijima. To je, piše dalje u navedenom tekstu, još jedan korak prema masovnoj proizvodnji takve riže. 

{jathumbnail off}Ljudski geni, prerađuju se i kopiraju u laboratoriju da bi se proizvela sintetička verzija. Takva se prenosi u embrionalne biljke riže. Do sada, prizvodnja biljaka s genima ljudskog porijekla bila je ograničena na malim testiranim parcelama.

Ali sada će se, riža obogaćena ljudskim genima, uzgajati po prvi put na otvorenom umjesto u laboratorijima, što vodi korak bliže masovnoj proizvodnji, prenosi Washington Post.

Kompanija Ventria Bioscione iz Kalifornije, koja se bavi proizvodnjom riže, od 2006. potajno uzgaja ovu rižu, no sada su dobili zeleno svjetlo i odobrenje za uzgajanje na više od 3 tisuće hektara zemlje diljem Kanzasa ili i u drugim mjestima. Problem je upravo u tome što ljudi opet nemaju nikakvog pojma o tome. Tvrtka planira stvarati proteine i koristiti ih u pićima desertima i jogurtima.

Koji čovjek želi jesti ljudske gene?

Kompanija Ventria je 2007. godine odlučila započeti uzgoj riže s ljudskim genom izvan laboratorija. Izvorno ju je planirala uzgajati u južnom Missouri-u, ali pivovara Anheuser-Busch, veliki kupac riže, zaprijetila je da će bojkotirati državu zbog zabrinutosti od zagađenja okoliša i reakcije potrošača koji zasigurno ne žele žele jesti ljudske gene u hrani.

Kako kažu prizvođači riže, ali i američko ministarstvo poljoprivrede USDA, opasnosti za zdravlje ljudi nema, naprotiv, ova riža je, kako sumanuto govore, dobra za sprječavanje dijareje (probavna virusna infekcija, crijevna viroza) koje su rezultat dehidracije i drugih komplikacija, a što je inače po njima glavni ubojica djece u zemljama trećeg svijeta.

Koji ‘humanisti’, za ne povjerovati! Da bi spriječili dijareju kod djece trećeg svijeta, za koju inače svakodnevno toliko brinu da noću sigurno ne mogu zaspati, osmislili su rižu (lijek) s ljudskim genima, ali nisu spomenuli da ta ista riža, koja navodno pomaže, sa sobom donosi kojekakve druge boleštine i mutacije gena.

I obzirom na to da će se od sada saditi na otvorenom, ne postoji mogućnosti zaustavljanja širenja sjemena na sva druga polja i drugo bilje. Posljedice mogu biti katastrofalne i za čovjeka, ali i za prirodu.

Mnogi potrošači su zabrinuti jer takva riža je puno štetnija negoli korisna. Genetski modificirane (GM) biljke se sele iz svojih parcela i zagađuju, odnosno truju ostale biljke, bilježe kritičari, a i vrlo je teško kontrolirati dozu ljudskih proteina koju ljudi namjerno ili nenamjerno unose kada konzumiraju proizvode.

“Ovo nije proizvod koji bi svi željeli koristiti”, rekla je Jane Risler iz Saveza zabrinutih znanstvenika za Washington Post 2007. godine. “Nerazumno je proizvoditi lijekove od tih biljki.”

“Ovi genetski modificirani lijekovi mogu pouzdano pogoršati infekcije, izazvati opasne alergije i reakcije imunološkog sustava”, kaže Bill Friz, znanstveno politički analitičar u centru za sigurnost hrane, koji je još 2007. godine objavio izvještaj o opasnosti Ventria GM riže.

“Ako ovi farmaceutski usjevi završe na tanjurima potrošača, posljedice po naše zdravlje mogu biti pogubne”.

“Vlada mora zabraniti proizvodnju lijekova od ovih usjeva. Ona također mora uvesti oštre mjere kako bi spriječila nelegalne GM usjeve da zagađujuju našu hranu i osigurati da biotehnološke kompanije konačno postanu odgovorne za štetu koju njihovi proizvodi izazivaju.”

Gene Watch iz Velike Britanije, koja prati novu GM hranu, ove je vijesti opisala kao “vrlo uznemirujuće”. Istraživač Becky Price upozorio je: “Postoje ogromni zdravstveni rizici i ljudi bi trebali biti s pravom zabrinuti zbog toga.”

Kako se strahuje od zagađenja, tako postoji i ozbiljna moralna zabrinutost zbog konzumiranja hrane koja u sebi ima takve sastavne dijelove.

Također, opet se postavlja pitanje označavanja, za koje već mnogi govore kako nema potrebe za tim jer, opet, ova je riža ‘sigurna’ po zdravlje što je stav političke elite diljem Amerike i Europske unije. Naime, ova riža i proteini od ljudskih gena nesmetano će se uvoziti i na europsko tržište, a ako proizvodi neće biti označeni, svatko od nas moći će se svjesno ili nesvjesno njima zasladiti. I to je ono što je posebno zastrašujuće. Opet ćemo se čuditi mutacijama i bolestima koje iz nje izviru, a vjerovat ćemo onima koji govore kako s tom hranom nema problema. Ta hrana je humana i to je sve što nam je dozvoljeno znati.

Pazite čije proizvode birate na policama hrvatskih dućana jer upravo oni su krivi za bolesno stanje cjelokupnog čovječanstva.

Autor: Z.K./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content