Hrvat Joseph Cupich novi nadbiskup Chicaga

PRVI HRVAT NADBISKUP U USA Miljenik pape Franje i prvi američki biskup hrvatskog podrijetla, Blase Joseph Cupich ove je godine posjetio rodno mjesto svoje bake – Vinicu, blizu Varaždina

Na glasu je kao izrazito liberalan svećenik, a to je izgleda prepoznao i papa Franjo, s kojim dijeli mnoge stavove. Blase Joseph Cupich novi je čikaški nadbiskup.

Dosad je bio biskup u Spokaneu, u državi Washington u SAD-u.

Kako navodi portal 24sata, istaknuo se vrlo otvorenim stavovima o homoseksualnosti, pobačaju i drugim pitanjima. Tako je primjerice pozvao sve vjernike u državi Washington da glasuju protiv uvođenja istospolnih brakova jer je to službeni stav Katoličke crkve, ali da istodobno ne budu ni na koji način agresivni prema homoseksualcima i da paze na njihov dignitet.

“Crkva ne tolerira iskorištavanje ovoga referenduma kako bi se pokazala mržnja prema homoseksualnim osobama”, napisao je u poslanici povodom referenduma. Za naše pojmove čudno je da je svećenicima u svojoj biskupiji zabranio masovnu molitvu pred klinikama koje obavljaju pobačaje, a oštro je osudio biskupe i nadbiskupe koji su šutjeli o svećenicima pedofilima i njihovim zločinima.

Kao predstojnik Ureda Američke biskupske konferencije za pomoć Crkvi u središnjoj i istočnoj Europi ove je godine u ožujku bio u Hrvatskoj. Posjetio je Vinicu kraj Varaždina, rodno mjesto svoje bake Marije Majhen i lokalnu crkvu Sv. Marka.

– Odgojen sam u hrvatskom i katoličkom duhu te mi puno znači što sam u Hrvatskoj – rekao je tada Cupich. 

BlaisCupic

Da bi pokazao koliko se ponosi i NE ZABORAVLJA svoje hrvatske korijene, nadbiskup Chicaga u svoj grb je stavio i HRVATSKU ŠAHOVNICU!

Izvor: 24sata

 

Odgovori

Skip to content