IZLAZNE ANKETE: Kolinda vodi

Kolinda Grabar Kitarović u vodstvu – osvojila 2,8% više glasova
Ovi rezultati temelje se na izlaznoj anketi koja je provedena na 150 birališta na području Hrvatske. Anketirano je oko 10 tisuća birača

Prema prvim izlaznim anketama HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović vodi sa 51,4 a Ivo Josipović osvojio je 48,6 posto. Razlika je 2,8 posto, što je iznad statističke pogreške.

Ovi rezultati temelje se na izlaznoj anketi koja je provedena na 150 birališta na području Hrvatske. Anketirano je oko 10 tisuća birača. Anketa je provedena tako da se biračima, pri izlasku s birališta, postavilo pitanje kako su glasovali.

Praksa je pokazala da su izlazne ankete vrlo pouzdan instrument predviđanja rezultata izbora. Prosječna odstupanja rijetko kada prelaze 1 %.

Ankete za direktno.hr

Kako što smo objavili prije izbora, agencija 2×1 komunikacije za direktno.hr provela je istraživanje rejtinga dvaju kandidata za predsjednika; Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića u cijeloj Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici. Po tim procjenama, Kolinda u drugom izbornom krugu pobjeđuje za 4,6 posto, sa 52,30, dok Josipović osvaja 47,70 posto glasova. U prvom krugu pobijedio je Josipović sa razlikom od samo 1,24 posto, sa 38,46 posto glasova, dok je Kolinda imala 37,22 posto.

Agencija je u razdoblju od drugog do sedmog siječnja radila ankete rezultata svih 21 županija zasebno. Ukupno je ispitanih 6.300, a u svakoj županiji ispitano je njih 300. Podsjećamo, Agencija 2×1 komunikacije je ankete za direktno.hr ranije radila na uzorku od 500 ispitanika, a sada su, zbog manjeg broja kandidata i kratkoće vremena, broj ispitanika smanjili za 200.

Anketa udruge Promatrač

Udruga Promatrač osnovana 2013. godine do sada je s više od 100 promatrača pratila prošlogodišnji referendum o ustavnoj definiciji braka, potom s više od 300 promatrača izbore za Europski parlament 2014. godine, te sa više od 50 promatrača prati i ove izbore za predsjednika Republike Hrvatske.

Zbog učestalih primjedbi o namještanju rezultata predizbornih anketa o rejtinzima predsjedničkih kandidata i sumnji da se one u stvarnosti koriste za promidžbu pojedinih kandidata i oblikovanje javnog mnijenja, udruga Promatrač je odlučila provesti predizborne ankete u prvom i drugom krugu, a sukladno svom Statutu u kojem je navedeno da će “provoditi istraživanja o problematici vezanoj uz ciljeve Udruge” među koje svakako spada praćenje izbornih procesa te ukazivanje na nelogičnosti i eventualne zlouporabe.

Udruga Promatrač je u razdoblju od 2. do 6. siječnja na 1000 stanovnika Republike Hrvatske napravila novu telefonsku anketu za drugi krug predsjedničkih izbora i dobila ove rezultate:
Kolinda Grabar Kitarović 47,9%, Ivo Josipović 44,9%, Nevažeći listići 3,4%, Neodlučni 3,8%.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content