Stigli rezultati predizbornih anketiranja za još tri županije

Nakon prvog kruga jasno je da imamo pet ‘odlučujućih županija’, u kojima se lomi odluka glasača. Onaj tko njih osvoji postat će predsjednikom (ili, naravno, predsjednicom)

Kao što Sjedinjene američke države imaju svoje ‘Swing states’, savezne države u kojima je rezultat izbora neizvjestan, a njihova odluka zapravo rješava izbore – tako je nakon prvog kruga izbora za predsjednika republike postalo jasno da Hrvatska u ovom slučaju ima pet ‘odlučujućih županija’, u kojima se ta odluka prelama.

Naime, kao što smo već pisali, pokazalo se koje su ”Kolindine” , a koje “Josipovićeve” županije. Kolinda je uvjerljivo osvojila sve dalmatinske županije. Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, te Ličko-senjsku. U gotovo svima njima, u odnosu na Ivu Josipovića, ostvarila je prednost veću od 10 posto. Tako veliku prednost ostvarila je i u dvije kontinentalne županije – Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Uvjerljivo je pobijedila i u Karlovačkoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Mrtva trka se vodila u Zagrebačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Krapinsko- zagorskoj županiji, a i u Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu razlika se kreće u području statističke pogreške. Ne dogode li se u takozvanim ”sigurnim” županijama za Josipovića, odnosno Grabar Kitarović, neka velika odstupanja u odnosu na prvi krug, rezultati u spomenutih pet županija mogli bi biti presudni za konačan rezultat. Tih pet županija vjerojatno će odlučiti pobjednika.

Već smo objavili Bjelovarsko-bilogorsku, u kojoj Kolinda vodi sa 3,34% prednosti, a sad su došli i rezultati za Sisačko-moslavačku županiju!

Prema istraživanju agencije 2×1 komunikacije, provedenom na 300 ispitanika, SMŽ se odlučila za Kolindu Grabar-Kitarović kad se radi o 53,33% ispitanika, dok je za Ivu Josipovića njih 46,67%. Za usporedbu, u prvom je krugu za Grabar-Kitarović u Sisačko-moslavačkoj glasalo 40,62%, Josipovića 35,66%, Sinčića 16,33%, i Kujundžića 6,16%.

Kad je riječ o već ‘odlučenim’ županijama, nova istraživanja kažu da će u drugom krugu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ‘rezultat’ biti 58% za Kolindu, a u Vukovarsko-srijemskoj će za Grabar-Kitarović biti čak 63,33% ispitanih. To je također povećanje prednosti, jer je u Dubrovačko-neretvanskoj u prvom krugu za Kolindu bilo 41,57% glasača, a u Vukovarsko-srijemskoj 49,52%. Istraživanja su također obavljena na uzorku od 300 ispitanih.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content