CRNE TAJNE BIJELE KUĆE

Sve tajne sažete su u jednu i više nego zanimljivu knjigu.

Tijekom skandala u kojem se našao američki predsjednik Bill Clinton zbog prisnog odnosa s Monicom Lewinski, sluškinja u Bijeloj kući ušla je kako bi spremila spavaću sobu predsjednika i prve dame. A onda se šokirala vidjevši krv na krevetu. Krv je pripadala Clintonu koji je u javnosti rekao kako se ozlijedio zaletjevši se u kupaonska vrata usred noći. Ipak, osoblje Bijele kuće nije mu povjerovalo.

“Prilično smo sigurni da ga je Hillary Clinton odalamila knjigom. Kraj stola se nalazilo najmanje 20 knjiga i njegova izdana žena mogla je izabrati bilo koju, uključujući i Bibliju”, ustvrdio je jedan od njih novinarki i spisateljici Kate Anderson Brower. Za knjigu Rezidencija Brower je razovarao s više od stotinu djelatnika Bijele kuće, kao i bivše prve dame Lauru i Barbaru Bush te Rosalynn Carter i nekoliko djece predsjednika.

Supružnici Clinton ponekad su se žestoko svađali šokirajući osoblje sočnim psovkama, a ponekad su prolazili kroz periode mučne tišine, piše Brower. Cvjećar Ronn Payne prisjetio se kako je vidio dva butlera kako prisluškuju kroz vrata svađu. – Odjednom je zavikala ‘prokleti gad!’ predsjedniku – a onda je bacila teški predmet preko sobe. Osoblje je kasnije pričalo da je bacila lampu. Svađe su se pojačale tijekom preljubničkog skandala, a osoblje kuće ‘sjedilo je u prvom redu’.

Javnost za aferu nije znala sve do siječnja 1998., osoblje je gledalo što se događa još od 1995.
– Butler je vidio predsjednika i Lewinsky u obiteljskom kinu, a onda su ih viđali sve češće i češće. Tri ili četiri mjeseca 1998. predsjednik je spavao na kauču. Ženski dio osoblja mislio je da je dobio što je tražio – piše Brower.

Osoblje Clintonovih svjedočilo je svađama, a spremačice Kennedyjevih gledale su golotinju. Jackie Kennedy provodila je puno vremena na farmi u Virginiji, a kad njegove supruge nije bilo kod kuće, predsjednik je plivao gol u bazenu Bijele kuće s drugim damama od kojih su neke radile kao njegove tajnice. Zaposlenik koji je trebao čistiti bazen, naletio je na nagu scenu. Kada je otvorio vrata, bio je šokiran što vidi predsjednikova savjetnika i prijatelja Davea Powersa kako sjedi pored bazena gol s dvije predsjednikove tajnice. Tog trena bacio se u bijeg, a incident nikada više nije spomenuo. Kada god bi Jackie izbivala iz kuće, gole žene šetale bi po njoj, piše autor knjige.

Predsjednik Ronald Reagan sa suprugom se pak svađao oko gledanja televizije, a prva dama uvijek bi grintala i zapovijedala. Predsjednik George H.W. Bush i njegova žena Barbara uvijek su osoblju izgledali kao da se dobro slažu te da su dobri prijatelji i iskreni jedan prema drugom, i dobri prema osoblju. Bushevi su poticali radnike da odlaze kući ranije, a prema njima odnosili su se kao prema obitelji. Obama je s djelatnicima od početka izrazito profesionalan. A prva dama bila je ta koja se zbližila s osobljem.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content