HRVATSKO NADZEMLJE: Obitelj i brak – zatvor ili sloboda?

U nedjelju 19. travnja na Trsatu je održan 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. U ovome vremenu, u kojem su brak i obitelj u ozbiljnoj krizi, potrebno je učiniti sve kako bi se sačuvale tradicionalne obiteljske vrijednosti. To vide i hrvatski biskupi. To vidimo i mi mladi iz Hrvatskog nadzemlja.

Dva najveća problema danas vezano uz brak i obitelj su sve učestaliji razvodi (svako treći brak u hrvatskoj završi rastavom) te činjenica da sve više mladih odgađa ulazak u brak iz različitih razloga, ili uopće ne vidi potrebu formalnog sklapanja braka.

Mi u nadzemlju okupljamo mlade studentske i radničke dobi te smo se stoga dva puta u naših 5 godina postojanja bavili ovim drugim problemom – odgađanjem ulaska u brak. Razloge za odgađanje mi vidimo u individualističkom mentalitetu, nespremnosti za služenje drugome i nespremnosti na žrtvu, u strahu koji proizlazi iz nedostatka vjere u Boga, vjere u sebe i svoje sposobnosti te nedostatka povjerenja u osobu s kojom planiramo trajnu vezu. Tek na zadnje mjesto bismo stavili eventualne ekonomske razloge.

Jednostavno, živimo u svijetu u kojem smo pretjerano usmjereni na sebe, na svoj komod i na svoje zahtjeve te smo stoga nespremni prihvatiti drugoga u potpunosti i dati se bezrezervno jer to nužno zadire u naš komod. Današnji mentalitet vodi se sloganom ‘usrećiti sebe’, dok se kršćanski mentalitet vodi sloganom ‘usrećiti drugoga’. Kršćanski mentalitet stoga jedini daje čvrste temelje za brak i otkriva da je osobna sreća još veća kad smo spremni usrećiti drugoga.


Prije 4 godine napravili smo i jedan video uradak u kojem progovaramo o temi braka i obitelji. To su bili počeci nadzemlja i stoga je video lošije kvalitete (jedina stvar koju smo imali od tehnike je jedna ‘kamera za piknike’). No, mislim da je ideja zanimljiva i dobra te da kroz humor ipak govori nešto važno, nešto što je vrijedno vidjeti i čuti. Malo smo se u filmu zezali sa svojim ne baš bajnim pjevačkim sposobnostima tako da video ima i elemente mjuzikla.
Sve u svemu, loše snimljen i montiran filmić napravljen s puno entuzijazma i s dobrom idejom , a sve začinjeno rukohvatom zdravog nadzemljaškog humora. Pogledajte (do kraja) pa prosudite. Nadamo se da će vam biti zanimljiv. Naslov je: „Obitelj i brak: zatvor ili sloboda?“

MARIN PERIŠ/MISIJA

Odgovori

Skip to content