Ministarstvo Vesne Pusić prepuno je afera

LAŽNE DIPLOME, UHLJEBI I AFERE: Novi razlog svađe Kolinde i Pusićke! – Ministarstvo šefice diplomacije prepuno je afera koje će stvoriti nove sukobe između nje i Kolinde Grabar Kitarović.

Da se premijer Zoran Milanović nije pojavio na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović znaju već i vrapci na granama. No, osim njega na susretu se nije pojavila niti šefica HNS-a i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić premda je još u ponedjeljak bila nesigurna u takvu odluku. Napomenimo i kako je najavila da će dogovoriti drugi termin kako bi mogla razgovarati s Predsjednicom… Pa ćemo vidjeti.

S obzirom na sve dublje sukobe između nje i predsjednice nedolazak, odnosno odgoda sastanka ne treba čuditi. Naime, dio je to njezina osvetničkog plana stoga što predsjednica odbija podržati njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a. Kada je za to doznala, šefica diplomacije najbližim suradnicima najavila je osvetnički pohod čak i na međunarodnoj razini. A od toga očigledno ne misli odstupiti. Premda još od noći izborne pobjede Grabar Kitarović odnos između nje i predsjednice nije blistav, novi sukob tek se nadzire. Kamen spoticanja ovoga puta mogao bi biti izbor veleposlanika jer dok ministrica naginje na svoju stranu i predsjednica ima svoje kandidate, koje bi rado vidjela u nekoj od tih fotelja. Izbor veleposlanika mogao bi time stvoriti nove probleme jer jasno je da niti jedna od ovih dviju dama ne misli posustati od svojih namjera. Da je tome tako svjedoči i posljednji potez ministrice Pusić koja se na druženju s predsjednicom zbog vlastite taštine, ali i zadovoljavanja vlastitih ambicija naprosto odbila pojaviti. Inače, nije ovo prvi put da ministrica Pusić vodi tihe ratove upravo zbog diplomata.

U njezinu ministarstvu svojedobno se pričalo o kašnjenima plaća jer novi sustav obračuna nije prepoznao plaće nekih sumnjivih veleposlanika i drugih djelatnika diplomata. Pri reviziji zvanja i koeficijenata za plaće otkriveno je naime da je 20-tak diplomata lažiralo zvanja magistra znanosti i fakultetske diplome pa su godinama primali 15 posto dodataka na plaću premda na to nisu imali pravo. Tako je Mario Marcos Ostojić, tada djelatnik u sektoru za Južnu Ameriku dulje od 15 godina primao plaću kao diplomat premda nije završio fakultet. I ne bi to bio neki veliki problem da za to radno mjesto nije potrebna visoka stručna sprema. I povratnik iz Belgije Claude Grbeša nije posjedovao adekvatnu diplomu, a otkriveno je i da veleposlanici Zoran Bošnjak, Joško Paro i Krešimir Kopćić te Vladimir Matek nisu završili fakultet, a uživali su prave te plaće kao da su akademski građani. U Ministarstvu su u to doba činili sve kako bi se skandal sakrio, a ministrica Pusić zadržala svoju fotelju. Nije skandal s veleposlanicima jedini kroz koji je prolazilo ovo ministarstvo spominjalo se i protuzakonito promaknuće 50-tak službenika Sektora za europske poslove pomoćnika ministrice Hrvoja Marušića, mimo zabrane i financijskih restrukcija radi štednje.

Kako politika prste upliće u sve, tako je skoro pa očito da je posao u ministarstvu nemoguće dobiti bez članske iskaznice prije svega HNS-a, a zatim i SDP-a. I promaknuća te dobivanje mandata za diplomatske misije do sada su funckionirala po tom ključu pa bi uplitanje predsjednice Grabar Kitarović moglo stvoriti probleme, ali i nove sukobe onima kojima je ustoličenje obećano. No, dio je onih koji su i prije predsjednice uspjeli ostvariti svoje snove. Po tom ključu, mimo propisa pravilnika ministarstva protuzakonito je zaposlen, premda nije završio fakultet Zvonimir Frka Patešić veleposlanik u Maroku te bivši voditelj službe za javnu diplomaciju. Izabran je za veleposlanika u Maroku, a velesposlanstvo ove države u Zagrebu poslalo je Ministarstvu protestnu notu u kojoj se žali na ponižavajuće imenovanje za njihovu zemlju, jer je riječ o osobi bez političkog iskustva. Riječ je o povratniku iz dijaspore koji se transformirao preko noći te iz HDZ-a prebjegao u HNS. Umilio se ministrici Pusić i postao to što jest. Značajan igrač ministrice Pusić jest i Zvonko Plećaš bivši jugoslavenski diplomat i konzul SFRJ u Muenchenu,, a tu je i Ivan Mirković koji provodi kadrovsku politiku. Uz asistenciju ministrice reaktivirana je Ljerka Alajbeg te imenovana veleposlanicom u Bugarskoj dok je Svjetlana Berković poslana u Ljubljanu. Danijel Međan postavljen je za drugog čovjeka u New Yorku nakanakon povrataka iz mandata u misiji pri EU protuzakonito je promaknut dva puta u jednoj godini. Veleposlaničke fotelje domogla se i Andreja Mekić. Je li to zbog pogodovanja supruga joj Darka Bekića, teško je odgonetnuti. Ali vidljivo je da kada su u pitanju diplomati i veleposlanici ministarsvo šefice diplomacije vrvi aferama i nelogičnostima. Ima li onda nakon svega uporišta za prepirke s predsjednicom upravo po tom pitanju?

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content