NARUČENE MANIPULACIJE: Razotkrivanje Puhovskog i ljevičarskih medija

Bosak razotkriva Puhovskog i lijeve medije: Koalicija SDP-a urušava se – Hrvatski mediji su radili na prikazivanju lažnih manipulirajućih podataka da SDP ima podršku od 30, 40 posto, a to je iza svake ankete Crobarometra korumpirala jedna osoba – Puhovski koji je potvrđivao ankete, odnosno, manipulaciju javnim mnijenjem

MANIPULACIJA ANKETAMA

NOVA TV jučer je objavila novo redovito istraživanje Crobarometra koje opet pokazuje pad SDP-a. HDZ je, prema istraživanju u travnju, uvjerljivo prvi s 31,2 posto potpore, a SDP je dobio samo 18,8 posto potpore ispitanika. U ožujku je stranka Tomislava Karamarka imala potporu od 30, a SDP od 23 posto ispitanika, bili su to najboji rezultati u posljednjih godinu dana. No, ovaj mjesec HDZ je opet ostvario rast, dok je SDP pao za više do 4 posto!

Agencija 2×1 komunikacije, koja radi istraživanja za direktno.hr, od početka kampanje za predsjedničke izbore, koja je krenula od srpnja prošle godine, bez obzira na to što nisu znali tko će pobijediti, znali su da Josipović nema tu popularnost koju je imao u proteklih pet godina.

“On nikada nije prelazio 35, 40 posto popularnosti i to se podudaralo s onim što je ljevica imala na vrhuncu slave. Zbog teških optužbi na račun HDZ-a, Jadranke Kosor te Ive Sanadera SDP je doživljavao svoj vrhunac i prema tome, nisu morali ništa posebno raditi 2011. godine, kao niti Josipović 2010. godine kada je lagano preuzeo mjesto šefa države. Grubo je bilo kažnjeno ono što je HDZ loše radio. Međutim, dolaskom Tomislava Karamarka na mjesto šefa HDZ-a počelo je čistilište desne opcije, katarza je prošla, a to je bilo najvidljivije po tome što nije doživio niti jedan poraz”, objasnio je vlasnik agencije 2×1 komunikacije Robert Bosak.

Treba napomenuti kako je analitičar Žarko Puhovski nakon svakog istraživanja u korist desne koalicije zbrajao postotke stranaka lijeve koalicije i dokazivao kako je lijeva ipak u prednosti, ali najnovijim rezultatima Crobarometra to mu ne može poći za rukom.

“Hrvatski mediji; HRT, Jutarnji list, Indeks, RTL i NOVA tv radili su na prikazivanju lažnih manipulirajućih podataka da SDP ima podršku od 30, 40 posto, a to je iza svake ankete Crobarometra korumpirala jedna osoba – Puhovski koji je potvrđivao ankete, odnosno, manipulaciju javnim mnijenjem te se on slagao s time da je vjerodostojnost tih anketa jedan u jedan”, tvrdi Bosak.

Međutim, Agencija 2×1 komunikacije tri godine tvrdi suprotno te su, navodi Bosak, u tim tvrdnjama bili usamljeni na medijskoj sceni.

“Teško je bilo probiti medijsku blokadu. Naši rezultati bili su dijametralno suprotno od rezultata renomiranih lijevih agencija; Ipsos puls i Promocija plus prikazivali su lažne rezultate. SDP-u će se dogoditi sindrom Josipovića, jer su stvarali lažnu sliku o liku i djelu predsjednika i napravili su mu medvjeđu uslugu jer je bio uvjeren u rezultate koje su mu servirali. On nikada nije stvarno ispitao svoju popularnost nego je to prepustio stranci, SDP-u i koaliciji koji su stvorili lažnu sliku. A slika je bila da je Josipović dobivao popularnost u rasponu od 70 do 85 posto što je bila nemoguća misija. Čak niti diktatori, poput Tita nisu mogli dobiti takvu brojku. Nikad se nitko nije htio suprotstavljati tim rezultatima, osim naše agencije na portalu direktno.hr”, kaže Bosak.

Puhovski svojom pričom podržava medije, kako Crobarometar NOVE tv, tako HRT i RTL, koji rade manipulaciju, usisavaju lažne podatke i manipuliraju njima, navodi Bosak.

“Unazad pet mjeseci pokazujemo kako Živi zid ima blagi porast u odnosu na ORaH koji je izmišljena virtualna stranka i koju su mediji lijeve percepcije podigli na nivo gdje su pokazali da ima 17 posto tj. jedan posto više od SDP-a, što bi u konačnici dovelo do onoga, kako je Puhovski tvrdio, da ljevica ima 101,1 posto + 21 gram duše, kako cijelo vrijeme govore. Paradoksalno je da ORaH ima više glasova od SDP-a. Mi smo kroz naše ankete rekli da SDP nije imao više od 16 do 17 posto, a ORaH su prikazivali da ima 17, a SDP 16. Puhovski je napuhavao da ORaH prijeti SDP-u. A za HDZ koji je imao oko 30 posto, oni su tvrdili da ima 20 posto”, čudi se Bosak.

Ističe kako će SDP kroz svoje medije pokušati izvršiti udar, jer ih je sablaznilo da su rezultati ankete od Agencije 2×1 komunikacije izašli tri dana prije njihovih.

“Poremetili smo im koncepciju, pogotovo kada smo izbacili da Karamarko više nije među negativnim političarima. Šest najnegativnijih političara sada čine kandidati lijeve opcije i to urušava njihovu priču da je Karamarko najnegativniji političar. Tri dana prije smo urušili njihovu anketu. Oni ciljano žele pokazati da koalicijski partneri HDZ-a, koji ima 33 posto,imaju udio od samo dva posto, a mi pokazali da je udio duplo veći – od četiri do pet posto. Umanjuju vrijednost HDZ-ove koalicije, dok za SDP-ovu (OraH, Josipović i Linić) tvrde da će činiti veći postotak u odnosu na desnu. Oni nešto spremaju, ali ne znam točno što”, tvrdi Bosak.

Najbitnije je, dodaje, da smo mi urušili vjerodostojnost njihove ankete te oni sada pomno prate rezultate.

“Kada se usporede rezultati manjih stranaka su isti. Tendencija lijevih stranaka je u opadanju slijedom afera. Njihove ankete ne mogu tako javno manipulirati. Oni nemaju ljudi. Ni da duša ima 40 kila ne može im pomoći. Ljudi su razočarani što dovodi do urušavanja ljevice. Oni u neodlučnima vide svoje birače za koje smatraju da će svoju percepciju odlučiti ako se HDZ-u počinje nešto događati. Međutim, nemaju više koordinaciju. Unutarnji sukobi u SDP-u su doveli do toga da je SDP-ovo biračko tijelo na koljenima. Tko voli SDP, njihovi istinski glasači će ih kazniti na isti način kao što su istinski glasači HDZ-a kaznili njih. Još lošije je sada SDP-u i partnerima”, smatra Bosak.

Koalicija im se raspada, nema vjerodostojnosti, a Milanović je izvršio diktaturu proletarijata u stranci i svi su se okrenuli protiv njega, istaknuo je.

“Imaju medije i to im je snaga. Mi ćemo postaviti pitanje zašto se manipulira podacima i tko će snositi posljedice? Po meni HDZ u ovom trenutku ima zabetoniranih 35 posto, a SDP 15 posto isto kako je bilo i na izborima 2011. godine, kada je HDZ imao 15 posto, a SDP 35”, zaključuje Bosak.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content