O TOME MEDIJI ŠUTE: Turneja SPC-a pa Hrvatskoj

Što su u Hrvatskoj radili arhiepiskop cetinjski Amfilohije i episkop (umirovljeni!) Atanasije?

Mediji iz Hrvatske u cijelosti su prešutjeli jedan neobično važan događaj, a povezan s danom proboja logoraša iz Jasenovca, 22. travnja.

Prešutjeli su činjenicu da je cijeli vrh Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Irinejom 21. i 22. travnja imao mini turneju u i oko Jasenovca. Bili su tamo (izvor SPC-a) patrijarh Irinej, arhiepiskop cetinjski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop (umirovljeni) zahumsko-hercregovački Atanasije, bački Irinej, zahumsko-hercegovački Grigorije, kanadski Georgije, britansko-skandinavski Dositej, šumadijski Jovan, dalmatinski Fotije, bihaćko-petrovački Atanasije, raško-prizrenski Teodosije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, pakračko-slavonski Jovan, austrijsko-švicarski Andrej, srednjoeuropski Sergije, timočki Ilarion i jegarski Jeronim. U bogoslužju su još sudjelovali protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske Metodije, iguman Cetinjskog manastira.

Prema nama dostupnim informacijama održana su tri Božje službe, od kojih je dvije predvodio arhiepiskop Amfilohije, 21. travnja večernju u Mlaki u crkvi Sv. Ilije i 22. travnja pored spomenika u Jasenovcu („lomljenje slavskog kolača“), a jednu patrijarh SPC-a Irinej u crkvi Sv. Jovana u Jasenovcu. Nevjerojatno, SPC ima u Hrvatskoj mini sabor, a medije to ne zanima, barem da poslikaju toliko mnoštvo u zanimljivim, tamnim, atraktivnim odorama s dugim bradama. Kamo li da bi malo zavirili u propovijedi koje su održali patrijarh Irinej i, naročito arhiepiskop Amfilohije. Kamo li da bi se upitali je li ta mini turneja vrhovnog klera SPC-a dogovorena s hrvatskim državnim vlastima. Uostalom SPC nije „slobodno lebdeća“ sekta već srpska državna crkva. A morale su biti, ako zbog ničega drugoga, onda iz razloga da se Patrijarhu i družini zajamči sigurnost. Dakle barem su dva ministarstva, vanjskih i unutarnjih poslova s tim morala imati posla. Ili su se o njihovoj sigurnosti brinule srpske službe, a MVPEI u svemu nije ni sudjelovalo? Ako je sudjelovalo, zašto hrvatska javnost o tome da će ovakav događaj upriličiti nije izvještena, već ispada kako je mini sabor SPC-a u Jasenovcu održan napola ilegalno, poskrivečki.

Ako je u tome sudjelovalo, kako je uopće dopustilo da u „delegaciji“ SPC-a sudjeluju dva predratna i ratna huškača, izrazito neprijateljski, agresorski usmjereni prema Hrvatskoj i BiH: arhiepiskop Amfilohije, inače neprijatelj CPC-a (Crnogorske pravoslavne crkve) i episkop Atanasije (Jevtić) kojega su dovukli čak i kao umirovljenika. Obojica pripadaju i konzervativnom svetosavsko, velimirovićevskom krilu SPC-a. Onda još arhiepiskop Amfilohije održi čak dvije mise i dvije propovijedi. I već u prvoj, održanoj u Mlaki 21. Travnja, ponovi ono isto što je i SPC ponavljala osamdesetih i ranih devedesetih: laž o „stotinama hiljada žrtava“, a posebno je upečatljivo i ovo: Rekao je kako „pakračko-slavonska eparhija pripada među najmanje eparhije SPC-a“, po broju vjernika, kažu neki. Ali ne „ona pripada među najveće, najveća je, ona štoviše broji milijune“! Eto nam donese Amfilohije osobno što nije ni prije dvadeset godina(!!) još i prijetnju tzv. „nebeske Srbije“ i izreče usred Hrvatske 2015. godine.

Sama odluka patrijarha Irineja da vodi arhiepiskopa Amfilohija i episkopa Atanasija u startu je pogrješna, a još da mu od tri propovijedi omogući dvije čista je skrivena, zla namjera. Zašto nas ovdje podsjećati baš na Amfilohija? Ako je ovoliki kler SPC-a pohrlio u Hrvatsku s namjerom bilo kakvog napretka u pomirenju, suživotu, životu… – a primijetilo se kako je patrijarh Irinej bio u zadnje vrijeme nešto stišao retoriku – moram reći: badava ste zbog toga dolazili. Štoviše s takvim „lukavstvom“ SPC uma – Patrijarh će, relativno blago, a Amfilohije će „oderati“ – bolje da ni niste. Nečemu što se bilo počelo pomalo kretati prema boljitku, razumijevanju i sl. samo je učinjena šteta. Na žalost. Činjenica pak da se episkop Amfilohije (i episkop Atanasije) usudi doći u Hrvatsku, kamo li ovdje držati propovijedi 2015. znak je kako je ova država daleko dogurala. I to je ono što najviše zabrinjava, puno više od ovakve „rabote“ vrha SPC-a.

Nego nagradno pitanje: što bi se dogodilo da dvadesetak hrvatskih biskupa, nešto prvaka redovničkih redova i fratara odluči održati misu zadušnicu u Beogradu pobijenima parlamentarcima u pokolju 1928. u beogradskoj Skupštini, pa se još odluče pomoliti za žrtve na mjestu ili blizu mjesta događaja? Što bi Srbijanci otvorili? Zatvor ili ludnicu? Događaj je to koji se uporno prešućuje, i ovdje, a naročito tamo, a u itekakvoj je vezi s naknadnim tragičnim i nedopustivim događajima u Jasenovcu. I još jedna zanimljivost: Veljko Marić skapava u srbijanskom zatvoru, a predratni i ratni huškač Amfilohije, jedan od važnih krivaca i za njegovu sudbinu, drži nam propovijedi, onakve kakve je držao kad je, među inima, rat spremao. Netko je tu lud, ali uzmite da sam to ja.

Mato Dretvić Filakov/hrvatski-fokus.hr/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content